17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRomânia şi Bulgaria dau examen cu Comisia Europeană

România şi Bulgaria dau examen cu Comisia Europeană

Comisia Europeană va prezenta azi, la ora 12.00 (13.00, ora României), rapoartele privind reforma justiţiei din România şi Bulgaria, ele putând fi amânate pentru săptămâna viitoare doar dacă vreunul dintre cabinetele comisarilor are obiecţii, a declarat ieri purtătorul de cuvânt CE Mark Gray.
„Pot confirma că intenţionăm să publicăm rapoartele joi, dar mai pot apărea schimbări de ultim moment“, a spus Gray, la o conferinţă de presă.
Rapoartele nu fac nici o referire la fondurile europene şi conţin câte şase pagini fiecare, a precizat el.
Surse europene declarau săptămâna trecută pentru NewsIn că raportul va critica regresele din ultimele luni, informaţie reluată ieri într-un articol apărut în Financial Times Deutschland (FDT).
Ziarul german făcea însă şi legătura între acest raport interimar şi posibilitatea îngheţării fondurilor europene la raportul final din vară.
Guvernul de la Bucureşti trebuie „să accelereze lupta anticorupţie şi reforma justiţiei pentru a corecta unele regrese înregistrate în ultimele luni“, cita FTD din raportul CE.
FTD consideră că această remarcă este „o palmă“ dată guvernului de la Bucureşti, deoarece până acum Bruxellesul a criticat întotdeauna Bulgaria mai aspru decât România. În acest context, cotidianul german aminteşte că, în iulie 2008, CE a îngheţat plata fondurilor de preaderare către Sofia, în valoare de 486 de milioane de euro.
„Şi României i-au fost suspendate plăţile agricole (SAPARD – n.r.). În total, România mai trebuie să primească 391 de milioane de euro, bani care sunt în joc, dacă nu se constată progrese. Nici Bulgaria nu a scăpat de ameninţarea ca în vară să-i fie tăiate şi alte fonduri“, mai scrie cotidianul german.
Concret, în raportul referitor la România, Comisia critică încercările de a limita competenţele procurorilor şi ameninţările ca procurorul-şef DNA, Daniel Morar, să nu mai fie numit pentru un nou mandat, precum şi modificările contraproductive aduse Codurilor Penale şi Civile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS