10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalJudecata judecătorilor

Judecata judecătorilor

Conducerea Tribunalului Dolj a fost revocată ieri din funcţie, după ce Secţia de Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a decis că preşedintele şi vicepreşedintele sunt responsabili pentru managementul aspectelor de practică neunitară ale instanţei în cazul Serghei Gorbunov.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis, în şedinţa de ieri a Secţiei pentru Judecători, după ce s-a luat în discuţie nota inspecţiei judiciare privind raportul verificărilor făcute la Tribunalul Dolj în urma cazului Gorbunov, revocarea din funcţii a preşedintelui instanţei, Constantin Diaconu, şi a vicepreşedintelui Dumitru Stanciu. Cei doi magistraţi au fost audiaţi săptămâna trecută de membrii Secţiei pentru Judecători a CSM, după ce s-a stabilit că Serghei Gorbunov a fost eliberat din Penitenciarul Craiova în urma unei cereri de întrerupere a executării pedepsei admise de Tribunalul Dolj. CSM a hotărât atunci că discuţiile în privinţa conducerii Tribunalului Dolj vor continua pe 11 februarie, pentru că se impunea audierea mai multor persoane în ceea ce priveşte activitatea instanţei în cazul Gorbunov.
Constantin Diaconu şi Dumitru Stanciu nu sunt primii magistraţi care şi-au pierdut funcţiile în urma scandalului Gorbunov. CSM a decis săptămâna trecută revocarea din funcţii a procurorului-şef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, Gheorghe Stoian, a adjunctului acestuia, Tena Moraru, dar şi a procurorului-şef al Secţiei judiciare a Parchetului Dolj, Ioana Sandu.

Probleme de practică neunitară

După anunţarea revocării din funcţii a celor doi judecători doljeni, preşedintele CSM, Virgil Andreieş, a declarat că Diaconu Constantin şi Dumitru Stanciu sunt responsabili pentru managementul deficitar „cu privire la practica neunitară“ în cazul Gorbunov. „Responsabilitatea managerială pentru aspectele de practică neunitară aparţine preşedintelui, vicepreşedintelui desemnat prin ordin de serviciu cu privire la atribuţiile de a coordona activitatea de practică neunitară şi preşedintelui Secţiei penale de la această instanţă. Secţia pentru Procurori a cerut revocarea preşedintelui Tribunalului Dolj, Constantin Diaconu, şi a vicepreşedintelui Dumitru Stanciu“, a declarat preşedintele CSM.
Secţia pentru Judecători a mai stabilit că nu se poate lua nici o măsură cu privire la preşedinta Secţiei penale, Aurora Lăutaru, pentru că judecătoarea a ocupat funcţia de conducere după ce s-au judecat cererile de întrerupere a executării pedepsei ale deţinutului Gorbunov. Daniela Mititelu va ocupa în continuare funcţia de vicepreşedinte al Tribunalului Dolj, CSM constatând că atribuţiile sale nu se refereau la unificarea practicii judiciare. Această atribuţie îi revenea celuilalt vicepreşedinte, Dumitru Stanciu, care a fost revocat. Cei doi judecători revocaţi ieri au la dispoziţie 15 zile pentru a contesta decizia CSM.

Trei cereri, trei soluţii

Problemele de practică neunitară descoperite de CSM la Tribunalul Dolj se referă la cele trei soluţii diferite date de instanţă în trei dosare care aveau acelaşi obiect, cererile de întrerupere a executării pedepsei formulate de Gorbunov. De altfel, Virgil Andreieş a declarat încă de pe 2 februarie că, în urma verificărilor preliminare privind cazul Gorbunov, s-au constatat probleme foarte grave de practică neunitară la Secţia penală a Tribunalului Dolj. CSM a făcut publice cele trei dosare în care s-au judecat solicitările lui Gorbunov. Dacă prima, înregistrată pe 19.10.2007, a fost respinsă, în următoarele două au fost date alte două soluţii diferite. Judecătoarea Aurora Ionela Samil a decis să respingă cererea înregistrată la 10.01.2008 pe rolul Tribunalului Dolj, dispunând internarea sub pază într-un spital din cadrul Ministerului Sănătăţii a lui Serghei Gorbunov pentru a fi operat. „Având în vedere infracţiunile pentru care a fost condamnat şi comportamentul necorespunzător de până acum, instanţa apreciază că nu sunt îndeplinite toate condiţiile prevăzute de lege, respectiv că lăsarea în libertate a petentului condamnat prezintă pericol pentru ordinea publică, astfel că va respinge cererea ca neîntemeiată“, se arată în hotărârea instanţei.
Judecătoarea Maria Nicola, care a judecat cererea lui Gorbunov formulată pe 15.01.2008, a decis să admită solicitarea de întrerupere a executării pedepsei pentru trei luni, în baza aceluiaşi certificat medico-legal şi neluând în discuţie pericolul social reprezentat de condamnat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII