27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAmbulanţa vâlceană, în criză

Ambulanţa vâlceană, în criză

Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA) Vâlcea este în criză financiară, având o datorie de 200.000 de lei către furnizorii de combustibil şi de piese pentru maşini. SJA Vâlcea poate încheia luna aceasta cu un deficit bugetar de 1,2 milioane de lei.

 

Alexandru Maiorescu, managerul general al SJA Vâlcea, spune că s-a ajuns în această situaţie deoarece Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) nu decontează toate serviciile medicale pe care le face Ambulanţa.

„De exemplu, noi în ianuarie 2009 am făcut servicii în valoare de 1,3 milioane de lei şi ni s-au decontat de la CAS doar 900.000 de lei, iar pe luna aceasta ne-au dat 610.000 lei, deşi serviciile sunt cam la fel ca în ianuarie. Cu luna ianuarie şi februarie 2009, deficitul nostru bugetar va fi de 1,2 milioane de lei. Pe lângă această sumă, noi mai avem o datorie de 200.000 de lei către furnizorii de combustibili şi piese auto. Am făcut mai multe adrese către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi Ministerul Sănătăţii Publice (MSP) ca să ni se aloce fonduri pentru a acoperi acest deficit, mai ales că sunt pentru serviciile realizate. Problema e că noi nu avem ce să negociem cu CNAS. Noi ne ducem cu hârtiile cu serviciile făcute, iar ei ne dau cât au“, a spus Alexandru Maiorescu. Managerul susţine că va continua demersurile la CNAS pentru a recupera restul de bani pe servicii, pentru că există riscul ca angajaţii să nu îşi mai ia salariile.

CAS susţine că serviciile s-au făcut sub formă de taxi

Dorel Constantinescu, purtătorul de cuvânt al CAS Vâlcea precizează că instituţia pe care o reprezintă contractează servicii medicale şi le decontează dacă ele sunt făcute aşa cum trebuie. Anul trecut, CAS a suplimentat bugetul SJA cu 50 de procente, ţinând cont de realizările pe care le-a avut. „Controalele efectuate împreună cu Direcţia de Sănătate Publică (DSP) au evidenţiat că o parte din serviciile raportate nu au fost de calitatea prevăzută în contract. Spre exemplu, ambulanţele de ultimă generaţie pe care le are SJA nu sunt însoţite la intervenţii de personal suficient, cu medici în special. În această situaţie, raportarea unor servicii de performanţă făcute doar cu ambulanţa, dar fără medic nu a putut să fie decontată la nivel de SJA. Nu e treaba CAS că ambulanţa merge la intervenţii doar cu şoferul. Problema e că aceste servicii s-au făcut sub formă de taxi“, a declarat Dorel Constantinescu.  

Medici insuficienţi

Paul Podărelu, directorul SJA Vâlcea, recunoaşte că instituţia nu are medici suficienţi pe ambulanţe. „Este adevărat că avem nevoie de mai mulţi medici“, a spus Podărelu. Acesta precizează că noaptea sunt de serviciu doi medici, unul de gardă şi altul pe tură. O ambulanţă de tip C care merge la urgenţă trebuie să aibă şofer, asistent şi medic. „Apare o urgenţă şi unul dintre medici trebuie să însoţească ambulanţa la spital în Bucureşti. Este clar că rămâne un singur medic, iar dacă au loc două accidente rutiere în acelaşi timp medicul respectiv nu se poate împărţi în două locuri. Se merge la aceste urgenţe, numai că CAS Vâlcea plăteşte doar serviciile rezolvate de ambulanţa de tip C doar dacă la intervenţie a existat şi medic. Cea mai bună rezolvare ar fi să avem suficienţi medici pentru fiecare ambulanţă“, a spus directorul medical. În prezent, SJA Vâlcea mai avea nevoie de opt medici, patru în Râmnicu Vâlcea, doi la Călimăneşti şi câte unul la Bălceşti şi Brezoi. Posturile s-au scos la concurs de nenumărate ori, în special, în Călimăneşti, dar nu s-a prezentat nimeni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS