14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGolirea Lacului Vidra poate băga la apă nordul judeţului

Golirea Lacului Vidra poate băga la apă nordul judeţului

Cu trei luni înainte de golirea parţială a Lacului de acumulare Vidra, din judeţul Vâlcea, albia pârâului Lotru, care va prelua apa, este colmatată, iar autorităţile fac scenarii despre cum vor decurge lucrurile. De anul trecut s-a format un grup de lucru pentru a identifica toate construcţiile existente în zona inundabilă, în localităţile Voineasa, Malaia şi Brezoi, dar, deocamdată, nu s-a reuşit numărarea lor.

 

Radu Renga, prefectul judeţului Vâlcea, a convocat ieri o şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), pentru a discuta problema golirii controlate parţiale a Lacului Vidra. SC Hidroelectrica SA Râmnicu Vâlcea beneficiază anul acesta de un program prin Banca Mondială, prin care se retehnologizează centrala de la Ciunget şi Lacul Vidra. Această lucrare înseamnă golirea Lacului Vidra, care are o capacitate de peste 340 de milioane de metri cubi de apă. În ultimele luni, au avut loc mai multe dezbateri pe această temă şi, în luna noiembrie 2008, s-a aprobat un plan de măsuri pentru realizarea golirii parţiale a Lacului Vidra, în siguranţă. Conform SC Hidroelectrica SA, centrala Ciunget va fi oprită în perioada 1 mai – 1 noiembrie 2009. Lacul Vidra nu a mai fost golit din 15 mai 1972. „În noiembrie 2008, am aprobat un plan de măsuri care trebuia luate înainte de a începe golirea controlată a lacului. Zilele trecute, am făcut o vizită în zonă şi am constatat că nu s-a ţinut cont de toate măsurile pe care le-am luat noi atunci“, a spus Radu Renga.

 

Amenda, singura soluţie

 

Reprezentanţii Direcţiei Apelor Olt au făcut o analiză anul trecut pe albia pârâului Lotru, pentru a vedea dacă aceasta poate prelua cantitatea de apă din Lacul Vidra. În urma verificărilor, s-a stabilit că există mai multe zone blocate de lemne pe cursul apei. Deşi, în noiembrie 2008, s-a luat măsura ca autorităţile locale să se ocupe de decolmatarea albiei, până în prezent nu s-a făcut nimic. „Trebuie să îi obligăm pe proprietarii de terenuri şi ocoalele silvice să cureţe albia. Garda de Mediu, Garda Financiară, Direcţia Apelor pot aplica amenzi dacă nu se decolmatează. Toţi viceprimarii răspund de curăţarea albiei. Să se facă echipă care să discute cu oamenii şi să se dea termene în care să fie îndepărtate lemnele. Ce putem face? Să băgăm jandarmi şi pompieri să cureţe terenurile lor?“, a explicat Anuţa Handolescu, subprefectul judeţului. Gheorghe Dobre, primarul comunei Voineasa, a susţinut că oamenii nu au strâns lemnele din albia Lotrului pentru că au rezerve: „Pe albia Lotrului sunt lemne subţiri şi nu prea îi interesează pe oameni. Obştile administrează aceste zone şi ele trebuie să le scoată. Ar fi cam 44 de metri cubi de lemn, care trebuie luat din albia minoră“.

 

11 case, construite în albia minoră a Lotrului cu autorizaţii

 

Altă măsură luată anul trecut a fost cea de identificare a gospodăriilor amplasate în apropierea Lotrului, în localităţile Voineasa, Malaia şi Brezoi, care pot fi inundate. „Mai sunt trei luni până începe golirea lacului şi trebuie să respectăm legea pentru că altfel vina pică pe autorităţile locale şi pe Apele Române. De exemplu, la Voineasa sunt 11 gospodării ridicate în albia minoră a Lotrului cu autorizaţie de la primărie şi cu avizul de la Ape. Dacă debitul depăşeşte 23 de metri cubi pe secundă, aceste gospodării vor fi inundate. Problema trebuie rezolvată“, a menţionat subprefectul Anuţa Handolescu. Reprezentanţii Direcţiei Apelor Olt nu au putut da ieri prefectului o situaţie clară cu numărul gospodărilor inventariate, care pot fi inundate. „Avem un inventar al gospodăriilor care pot fi inundate, dar, din păcate, nu suntem pregătiţi să vi-l prezentăm“, a explicat Ion Stoenescu, directorul tehnic al Direcţiei Apelor Olt.

 

„Situaţia nu va fi sub control dacă va ploua“

 

Chiar dacă multe probleme nu sunt rezolvate, Ioan Sima, directorul SC Hidroelectrica SA, a asigurat autorităţile că golirea lacului nu va pune în pericol gospodării şi nici vieţi omeneşti: „E adevărat însă că persoanele care locuiesc în apropierea Lotrului pot fi inundate de debite de apă mici. În cazul în care vom fi surprinşi de precipitaţii abundente, ori de topirea zăpezilor, suntem pregătiţi să preluăm aceste debite. Putem să respectăm debitul de 15 metri cubi pe secundă, în 15 zile, şi e vorba de opt milioane de metri cubi de apă. Se poate ajunge şi la 30 de metri cubi pe secundă. Noi deţinem controlul situaţiei şi nu vom crea probleme celor din aval“, a susţinut acesta. Ioan Sima a precizat că Lacul Malaia e colmatat 61% şi poate fi golit o dată cu umplerea celui de la Vidra. Din cauza colmatării există pericolul să fie afectată sursa de apă Brădişor, din care e alimentat municipiul Râmnicu Vâlcea, dar şi este posibil să se oprească şi centrala. Malaia poate fi decolmatat doar cu utilaje. „Nu ştim dacă putem intra sau nu până la prize. Este posibil ca utilajele să se împotmolească până să ajungă acolo. Cred că nu producem o turbiditate mare în Brădişor o dată cu decolmatarea, iar debitele nu pot depăşi trei-patru metri cubi pe secundă. Trebuie găsit şi un spaţiu de depozitare a materialului de decolmatare, care va fi de aproximativ 30.000 de metri cubi“, a explicat Sima. Deşi Hidroelectrica a dat asigurări că nu vor fi probleme, cei de la Direcţia Apelor Olt nu sunt de aceeaşi părere. „Situaţia nu va fi ţinută sub control dacă în perioada de golire a Lacului Vidra avem ploi“, a spus Emilia Constantin, inginer în cadrul Direcţiei Apelor Olt.

 

Zid de protecţie din saci cu nisip

 

Toate calculele specialiştilor arată că, dacă golirea se va face cu un debit de 15 metri cubi pe secundă în Lotru, nu vor fi probleme nici în Voineasa, nici la Malaia şi nici la Brezoi. „Tot ce depăşeste 30 de metri cubi pe secundă creează pagube economice şi nu ştim cine le plăteşte. La un debit de 23 de metri cubi pe secundă suntem obligaţi să facem ziduri de protecţie cu saci umpluţi cu nisip de la intrare până la ieşire din Voineasa, pe malul drept al Lotrului. Acest lucru nu îl realizăm peste noapte cu armata, jandarmii şi pompierii. Obligatoriu, Hidroelectrica şi Apele Române vor pregăti sacii şi nisipul, indiferent de scenariile care se fac acum. Totul trebuie calculat ca să nu depăşim 23 de metri cubi pe secundă“, a explicat Anuţa Handolescu. Pe toată perioada de golire a lacului va exista pază în zonă, care va fi asigurată de jandarmi pentru a evita braconajul piscicol. La finalul şedinţei, membrii CJSU au aprobat o hotărâre prin care se va trece la construirea unui zid de protecţie cu saci în zona Voineasa, pe malul Lotrului, şi va fi format un grup de lucru care va obliga ocoalele silvice şi proprietarii de terenuri să cureţe albia pârâului. De asemenea, vor fi atenţionaţi toţi cei care au locuinţe în albia Lotrului şi rămâne de stabilit ce se va face în privinţa decolmatării Lacului Malaia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU