5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljHaos în justiţia doljeană

Haos în justiţia doljeană


Judecătorii şi procurorii doljeni iau decizii diferite în aceeaşi cauză, iar doi angajaţi ai Penitenciarului Craiova riscă sancţiuni, după cum rezultă din anchetele efectuate în Bănie de CSM şi ANP.

 

 

Încercând să determine cum a fost posibil ca Serghei Gorbunov, de 29 de ani, condamnat la 15 ani de închisoare pentru tentativă de omor deosebit de grav, să fie eliberat din Penitenciarul Craiova pentru că suferea de o afecţiune la ochi, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) au descoperit mai multe nereguli în instituţiile subordonate din Craiova. Reamintim că Serghei Gorbunov este încă principalul suspect în cazul dublului asasinat comis joi, la o casă de schimb valutar din Braşov. Toate instituţiile implicate în acest caz au încercat să se disculpe, prezentând fiecare documentele care au făcut ca un condamnat pentru infracţiuni violente să fie eliberat din închisoare pentru o operaţie la ochi. Anchetele deschise de CSM şi ANP au arătat că sunt nereguli atât la Penitenciarul Craiova, cât şi la Tribunalul Dolj şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj şi că acest caz a fost tratat cu lejeritate atât de lucrătorii Penitenciarului, ai Tribunalului, cât şi de cei ai Parchetului.

 

Tribunalul şi Parchetul au răspuns acuzaţiilor

 

Primii care au făcut publice rezultatele verificărilor în acest caz au fost reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. Aceştia au precizat că, în urma verificărilor, s-a stabilit că, în cazul cererii de întrerupere a pedepsei admise de Tribunalul Dolj, pe 5 mai 2008, procurorul a pus concluzii de admitere a cererii, iar hotărârea a fost adusă la cunoştinţa conducerii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, în cadrul şedinţei săptămânale de lucru cu întreg colectivul de procurori.

Procurora Magda Bădescu a precizat că, la acel moment, s-a apreciat că nu se impune exercitarea căii de atac a recursului, având în vedere concluziile raportului medico-legal existent la dosar, opinându-se că afecţiunile de care suferă nu pot fi tratate în reţeaua sanitară a ANP, fiind nevoie de intervenţie chirurgicală de urgenţă. Magda Bădescu a mai spus că prima hotărâre a Tribunalului Dolj a fost atacată cu recurs, deoarece Codul de Procedură Penală nu prevede că un deţinut în baza unei condamnări definitive poate fi operat sub pază într-un spital civil, aşa cum prevedea hotărârea din 26 martie 2008 a instanţei. Aceasta a mai precizat că rezultatul anchetei au fost înaintat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi CSM.

La rândul lor, reprezentanţii Tribunalului Dolj au precizat că instanţa a informat la timp instituţiile abilitate despre hotărârea din 5 mai 2008, însă nu au putut preciza de ce două cauze cu acelaşi obiect – cererea de întrerupere a executării pedepsei formulată de Serghei Gorbunov – au primit soluţii diferite.

 

Nereguli descoperite de CSM şi ANP

 

Reprezentanţii ANP s-au deplasat duminică seară la Craiova şi au ridicat de la penitenciar toate documentele referitoare la Gorbunov. Ieri, în jurul prânzului, Ioan Bălă, directorul ANP, a anunţat şi primele concluzii ale controlului. ANP a stabilit că Penitenciarul Craiova a anunţat de pe 16 mai 2008 toate instituţiile competente despre faptul că Gorbunov a fost eliberat. Problema este că, după ce s-au scurs cele trei luni de „învoire“ a deţinutului, Penitenciarul Craiova nu a mai anunţat autorităţile că acesta nu s-a întors decât abia la sfârşitul lunii octombrie.

Ioan Bălă a precizat că Radu Şchiopu, comisar-şef al Biroului de evidenţă din penitenciar, şi Marilena Cone, agent-şef adjunct, cei doi angajaţi ai Penitenciarului Craiova care s-au ocupat de cazul Gorbunov şi nu au anunţat la timp faptul că acesta nu a revenit la închisoare, riscă să fie sancţionaţi cu cele mai drastice măsuri.

După o jumătate de oră, preşedintele CSM, Virgil Andreieş, a declarat că, în urma verificărilor preliminare privind cazul Gorbunov, s-au constatat probleme foarte grave de practică neunitară la Secţia penală a Tribunalului Dolj, precum şi la Parchetul Tribunalului Dolj. Andreieş a anunţat: „Avem o problemă foarte gravă de practică neunitară la Secţia penală a Tribunalului Dolj. Mă refer la faptul că trei dosare, având acelaşi obiect şi cu aceleaşi concluzii din expertiza medico-legală, au găsit rezolvare prin trei soluţii diferite“.

Mai exact, judecătorii doljeni au respins o cerere de întrerupere a executării pedepsei, în alta au dispus internarea sub pază într-un spital din cadrul Ministerului Sănătăţii, iar în ultima au admis cererea de întrerupere a executării pedepsei pentru trei luni, în toate cazurile fiind vorba de acelaşi Serghei Gorbunov.

De asemenea, preşedintele CSM a precizat că s-a constatat o problemă extrem de gravă privind practica neunitară şi la Parchetul Tribunalului Dolj, într-unul dintre dosare declarându-se recurs, iar în altul, în care s-a admis cererea de întrerupere a executării pedepsei în cazul lui Gorbunov, nu.

Gorbunov, singurul eliberat în 2008

 

Purtătoarea de cuvânt a Tribunalului Dolj, Laura Udrea, a declarat că singura cerere de eliberare condiţionată din penitenciar admisă în 2008 a fost cea a lui Serghei Gorbunov, în total fiind înregistrate la tribunal 209 solicitări. Din cele 24 de cazuri în care condamnaţii nu s-au prezentat la Penitenciarul Craiova după expirarea termenului, unul se referă la o hotărâre a Curţii de Apel Craiova, cinci au la bază decizii ale Tribunalului Dolj, 12 – ale Judecătoriei Craiova, iar restul, hotărâri pronunţate de instanţe din Bucureşti, Slatina, Huedin şi Târgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

26 COMENTARII