13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalEroul braşovean, condus pe ultimul drum

Eroul braşovean, condus pe ultimul drum

Gheorghe Lala, trecătorul care a avut curajul să-l oprească pe atacatorul de la casa de schimb valutar din Braşov, plătind cu viaţa, a fost condus ieri pe ultimul drum, cu onoruri militare. Pe lângă familia îndurerată, la înmormântare au venit să-i aducă un ultim elogiu numeroase autorităţi locale, un reprezentant al preşedintelui Traian Băsescu, dar şi ambasadorul Portugaliei la Bucureşti, un apropiat al eroului braşovean.

Cavalerul curajului

Consilierul de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, Gheorghe Angelescu, a citit decretul prezidenţial privind acordarea post-mortem lui Gheorghe Dumitru Lala a Ordinului Naţional „Serviciul Credincios“ în Grad de Cavaler. Distincţia a fost depusă în mâinile tremurânde ale tatălui lui Gheorghe Lala. „Ordinul acesta este pur onorific şi vine ca un gest recunoscut din partea statului faţă de o persoană care şi-a adus contribuţia la promovarea dreptăţii“, a declarat consilierul prezidenţial. La slujba de înmormântare a fost prezent şi ambasadorul Portugaliei la Bucureşti, Excelenţa Sa Alexandre Maria Lindim Vassalo, care l-a numit pe Gheorghe Lala „bunul meu prieten“. El a amintit că braşoveanul a emigrat înainte de 1989 în Portugalia, unde a lucrat în industria plutei, iar după revoluţie a revenit în România, unde a promovat toate iniţiativele portugheze în domeniul industriei plutei. „Gheorghe Lala era un bun prieten al Portugaliei, unde şi-a făcut mulţi prieteni. A fost primul om de afaceri român care s-a prezentat la Ambasada Portugaliei, după revoluţia din 1989. A fost mereu lângă noi şi a participat mai ales în ultimii trei ani la toate iniţiativele noastre“, a declarat ambasadorul.

Ultimul drum

Pe Gheorghe Lala l-au condus pe ultimul drum peste 300 de persoane. Rude, colegi, prieteni, dar şi numeroşi oameni care au vrut să-i aducă un omagiu eroului de la Braşov. Primarii din Predeal şi Săcele, prefectul de Braşov, Emil Niţă, şi şeful Poliţiei braşovene, chestorul Constantin Arişanu, au fost şi ei la înmormântare. „A fost de mare curaj gestul făcut de Gheorghe Dumitru Lala, care a dat dovadă de spirit civic şi de sacrificiu, de înaltă conştiinţă şi moralitate“, a spus şeful IPJ Braşov, Constantin Arişanu, care a transmis din partea IPJ condoleanţe familiei lui Lala, precum şi promisiunea că poliţiştii braşoveni vor face tot ce le va sta în putinţă ca să-l prindă pe cel care i-a curmat viaţa. Sicriul cu trupul neînsufleţit al bărbatului de 55 de ani a fost scos din locuinţa sa din Predeal şi dus cu o maşină militară la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“, din Predeal, fiind escortat de militari. Slujba de înmormântare a fost oficiată de cinci preoţi, iar Garda de Onoare din Batalionul 21 Vânători de Munte a prezentat onorul cortegiului funerar.
Mihaela COJOCARIU
(Monitorul de Braşov)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII