8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCursele ilegale, spectacol şi pericol

Cursele ilegale, spectacol şi pericol

Cursele de maşini, spectacol şi distracţie pentru unii, motiv de „claxonat“ pentru alţii, s-au mutat de pe pista aeroportului pe drumurile naţionale, în apropierea oraşului.

 

Pentru unii sunt „nebunii“ care trec cu motoarele maşinilor huruind pe Calea Bucureşti şi nu îi lasă să doarmă. Pentru alţii sunt fiţoşii cu maşini scumpe, care nu au altceva mai bun de făcut decât să se dea în spectacol. Admiraţi sau priviţi cu dezaprobare, „racerii“ din Craiova s-au mutat, de o bună bucată de vreme, de pe aleea betonată dintre aeroport şi fabrica de avioane pe drumurile naţionale. Săptămânal, zona Metro vuieşte de zgomotul motoarelor „încordate“ la maximum şi de scrâşnetul cauciucurilor. Dacă ieşi la plimbare joi seară pe bulevardul Calea Bucureşti, ai şanse să îi întâlneşti în trafic, depăşindu-te în viteză, îndreptându-se către ieşirea din oraş. Îi găseşti parcaţi pe stânga şi pe dreapta drumului naţional care leagă Craiova de Slatina, cu becurile de avarie pornite. Sunt, de regulă, peste o sută de maşini şi câteva sute de persoane. Vine fiecare cu ce are, de la Tico, Matiz sau Cielo, la BMW Seria 3 „pisicuţă“, M5 sau Toyota Celica modificată, venită din Olt. Telefoanele mobile sună şi cei care au ajuns deja îşi anunţă prietenii: „Hai la Metro, că se fac curse!“. Prilej de distracţie pentru toată lumea, chiar dacă majoritatea vin doar să se uite. Cifrele zboară în stânga şi în dreapta, aici mii de centimetri cubi, acolo sute de cai -putere. Adrenalina creşte în toţi, participanţi sau spectatori.

 

Poliţia a venit şi a plecat

 

Joi noapte, poliţia „a stricat“ distracţia de la Metro. În jurul orei 22.30, în zonă se adunaseră aproximativ 100 de maşini, iar filtrul de poliţie instituit în urma spargerii depozitului de armament din Bucureşti era la o aruncătură de băţ. Printre cei veniţi la curse se purtau discuţii dacă poliţiştii din filtru au sau nu staţii radio prin care şi-ar putea anunţa colegii de la Rutieră. Spre hazul general, un Logan de poliţie cu girofarurile pornite a „vizitat“ zona, trecând înainte şi înapoi, fără să oprească însă.

Cum nimeni nu a vrut să îşi bage capul în laţ, s-a hotărât deplasarea în zona Işalniţa, pe DE 70. Maşinile adunate la Metro au dispărut în coloană pe centura de nord a Craiovei, cu viteze între 120 şi 180 km/h. La 13 kilometri de oraş, slabe şanse să apară vreun echipaj. „Liniuţele“ s-au desfăşurat pe cele două benzi ale unui sens de mers, în timp ce tirurile şi celelalte maşini erau obligate să oprească în mijlocul drumului.

 

De la Metro, la Işalniţa

 

Maşinile s-au aliniat câte două la start, fiecare pe o bandă de circulaţie. Traficul rutier a fost oprit de tineri ieşiţi în stradă pentru a „închide“ maşinile care circulau în mod normal. „Bă, ăla cu duba, stai acolo, rămâi pe loc!“, s-a strigat de pe margine la un şofer care nu accepta să fie oprit în drum. Înaintea uneia dintre plecările lansate, un Volkswagen care se îndrepta spre Craiova şi a nimenit în mijlocul „distracţiei“ a intrat pe contrasens ca să treacă de „nebuni“, urmat de o ploaie de „vorbe dulci“. Când nu a mai fost nici un obstacol pe porţiunea de drum de 400 de metri din faţa maşinilor, s-a dat startul. „Când las mâinile în jos, plecaţi! Gata? Ridicaţi geamurile! Trei…doi…unu, start!“. După plecarea în forţă, cei adunaţi în stradă s-au dat deoparte pentru a lăsa tirurile şi celelalte automobile să îşi vadă de drum. Pe margine, spectatorii admirau maşini, lansau provocări sau mai făceau haz de câte un Matiz în care s-a trezit „spiritul de ninja“ printre „monştrii“ cu sute de cai-putere sub capote, în timp ce câteva timide prezenţe feminine, îmbrăcate „de oraş“, tremurau de frig. O jumătate de oră mai târziu, extazul s-a evaporat şi, odată cu el, şi seara de curse „ilegale“ de maşini în Craiova. Până săptămâna viitoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

253 COMENTARII