12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProfesorii din Lipovu, la un pas de grevă

Profesorii din Lipovu, la un pas de grevă

Revoltă la Şcoala cu clasele I-VIII din Lipovu – Dolj. Cadrele didactice nu şi-au primit salariile pentru luna decembrie, iar naveta nu le-a fost decontată din octombrie 2008. Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj nu îi poate ajuta să-şi primească banii, iar justiţia întârzie să se pronunţe.

După ce pe 17 octombrie 2008 profesorii de la Şcoala din Lipovu au refuzat să mai intre la ore, revoltaţi că nu şi-au primit salariile, situaţia este pe punctul de a se repeta. Deşi trebuia să îşi primească salariile de pe 8 ianuarie, banii întârzie să ajungă în buzunarele oamenilor. Supăraţi, cu datorii la bănci pe care nu şi le pot onora, cadrele didactice au înaintat un protest reprezentanţilor sindicaliştilor din învăţământul preuniversitar Dolj. În plus, banii pe care ei i-au scos din buzunar pentru navetă nu le-au fost decontaţi nici pentru luna noiembrie, nici pentru decembrie. „Ne confruntăm cu aceeaşi situaţie de care ne-am lovit anul trecut. Oamenii sunt hotărâţi să intre în grevă, disperaţi că nu îşi primesc banii. Motivul este mai mult decât stupid. Este vorba despre un conflict dintre primarul comunei şi directorul unităţii şcolare. Edilul nu îl are la inimă pe director şi de aici porneşte tot acest conflict“, a menţionat Constantin Lungulescu, vicepreşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SIP) Dolj, filiala „Spiru Haret“.

 

Problemele recidivează

 

Despre problema din comuna Lipovu au fost înştiinţaţi toţi reprezentanţii instituţiilor care puteau contribui la rezolvarea ei. Astfel s-a ajuns la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj, s-a cerut sprijinul prefecturii, chiar şi al Parchetului de pe lângă Judecătoria Segarcea. Conform sindicaliştilor preuniversitari, din motive greu de cunoscut, „Parchetul a înmormântat cazul“. „Problemele Şcolii din Lipovu recidivează. Confruntându-ne frecvent cu situaţii neplăcute la Şcoala din Lipovu, am încercat să-i ajutăm pe profesori prin intermediul justiţiei. Am depus plângere penală la Parchet, în care am specificat abuzurile pe care primarul Dumitru Dobrescu le face, în special prin refuzul semnării statelor de plată pentru angajaţii şcolii. Nu înţelegem de ce Parchetul nu s-a pronunţat, mai ales că abuzurile continuă. Facem un apel către Ministerul Internelor şi Reformei Administrative şi cerem ca acest caz să fie în atenţia acestei instituţii pentru ca o astfel de nedreptate să nu se repete în nici una dintre şcolile din România“, a adăugat Lungulescu.

 

Reclamaţiile curg şir

 

Despre nedreptăţile la care sunt supuşi profesorii din Lipovu au fost înştiinţaţi şi reprezentanţii ISJ Dolj. Conform Dianei Buşoi, inspector general şcolar, reclamaţii de la Şcoala din Lipovu au fost primite şi înainte de sărbători, dar şi după, ultima fiind de luni, 19 ianuarie: „Mâine o să trimit o comisie din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean la Şcoala din Lipovu. Nu este normal ce se întâmplă. Am primit reclamaţii din partea profesorilor, a directorului, dar şi din partea primarului la adresa directorului unităţii şcolare. Pentru ca dascălii să îşi primească în final banii, o să fac personal un apel la primarul din Lipovu“.

Din punct de vedere legal, reprezentanţii ISJ Dolj nu îl pot obliga pe primar să semneze statele de plată ale profesorilor. Am încercat să solicităm şi părerea edilului-şef al comunei Lipovu, Dumitru Dobrescu, însă angajaţii primăriei au spus că acesta nu este în instituţie, iar la telefonul mobil nu a putut fi contactat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS