14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSediul ISU intră în legalitate

Sediul ISU intră în legalitate

Consiliul Judeţean Dolj are acum posibilitatea să lucreze legal la ridicarea sediului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU). Consiliul Local Craiova a aprobat ieri Planul Urbanistic Zonal pentru construcţia de pe strada Păltiniş, nr. 23, unde firma tocmită de CJ robotea fără autorizaţie.

Gazeta de Sud a relatat în urmă cu două săptămâni despre lucrarea ilegală pe care Consiliul Judeţean Dolj o punea în aplicare departe de ochii lumii. Nu şi de cei ai locuitorilor de pe Aleea II Păltiniş, care s-au trezit într-o dimineaţă în bubuiturile excavatoarelor şi ale pichamerelor. Amplasamentul unei construcţii P+2 fusese mutat de consiliul judeţean cu de la sine putere dintr-un loc în altul pentru simplul motiv că proiectul iniţial nu luase în calcul existenţa unui buncăr antiatomic al ISU. Când s-au văzut cu pleaşca de buncăr ascunsă sub pământ, responsabilii din CJ au decis să schimbe locul viitoarei construcţii, dar nu s-au obosit să obţină o nouă autorizaţie de construire. Alarmaţi, locuitorii de pe stradă au reclamat că firma care ridica noul sediu al ISU Dolj le-a spart trotuarul şi că nu mai au pe unde trece. Inspectoratul Regional de Stat în Construcţii Oltenia a constatat ilegalitatea şi a obligat CJ Dolj să-şi facă temele cum trebuie. Ca măsură de precauţie, până la obţinerea autorizaţiei, ISC Oltenia a dat ordin de încetare a lucrărilor. Numai că o nouă autorizaţie de construire nu se putea obţine uşor, dat fiind regimul urbanistic al zonei. Arhitectul-şef al Craiovei, Mircea Diaconescu, a declarat la vremea respectivă că nu va emite nici o autorizaţie până când CJ Dolj nu va întocmi un nou Plan Urbanistic Zonal, care să fie aprobat de consiliul local, lucru care s-a şi întâmplat ieri, în ultima şedinţă a legislativului municipal.

 

Ce au aprobat consilierii

 

Potrivit hotărârii de consiliu, noul sediu poate fi construit doar cu respectarea Codului Civil privind servitutea de vedere şi picătura la streaşină. CJ Dolj trebuie, de asemenea, să construiască locuri de parcare exclusiv în incintă şi să planteze spaţii verzi pe suprafaţa parcelei. În certificatul de urbanism, scrie negru pe alb că noul sediu trebuie să asigure accesul carosabil dintr-un drum public existent, iar gardul va trebui retras la o distanţă de cinci metri faţă de axul aleii. Totodată, construcţia va trebui să respecte distanţa de opt metri faţă de axul aleii, aşa cum au procedat toţi ceilalţi locatari din zonă. Arhitectul-şef al Craiovei a precizat ieri că va emite autorizaţia de construire doar după obţinerea certificatului de urbanism.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU