16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCriza maternală bate criza financiară

Criza maternală bate criza financiară

În plină criză financiară şi mondială, Moş Crăciun vine negreşit, prin nămeţi, cu sania plină de jucării, dulciuri şi alte minunăţii. De ce nu ar veni Moşul şi cu ceva asistenţi maternali în desagă? Copiii abandonaţi ai Craiovei au nevoie de ei.

Camera nu e mare. Dar suficient de spaţioasă încât să adăpostească o adevărată lume a poveştilor pentru prichindei: un pat cu grilaje la ambele capete, vopsit galben-pai şi îmbrăcat în lenjerie multicoloră, cu imprimeuri din lumea desenelor animate; altul vizavi, la fel de colorat, dar poate un pic mai serios, adică potrivit celor trei anişori pe care îi are acum micuţa „locatară“; un dulap covârşit de mulţimea jucăriilor şi a maimuţoilor; o oliţă-scăunel roz şi ademenitoare, aşezată la căldură, lângă sobă; cei şapte pitici înconjurând-o, jucăuşi, pe peretele verde, pe Albă ca Zăpada; beteală şi globuleţe atârnate acolo unde a mai rămas vreun spaţiu ferit de invazia jucăriilor şi a păpuşilor. Iar pe mocheta cu model pentru copii, desigur, nişte bucle blonde se apleacă neastâmpărate peste o carte de colorat.

„Desenez“, vorbeşte fetiţa în vârful limbii, dându-şi importanţă. „Copaci şi flori, pentru că îmi plac cel mai mult“. Încearcă să se concentreze asupra imaginilor, dar aparatul de fotografiat îi distrage atenţia şi tot trage cu ochiul spre el. În cele din urmă, se ridică nerăbdătoare şi o zbugheşte spre femeia care o urmăreşte protector dintr-un colţ al camerei. „Mami, mami, să spun poezia pe care am învăţat-o pentru serbare?“, o întreabă peltic şi răsfăţat. Femeia o îmbrăţişează frenetic şi îi răspunde râzând: „Cum să nu, păpuşa lu’ mami, cum să nu! Hai, te ajută şi mami!“.

Aşezate una în faţa celeilalte, cele două încep să interpreteze la unison versurile recitate de prichinduţă: „Bate vântul frunzele, / Se-nvârtesc moriştile, / Rândunica aşa zboară, / Iar eu trag zmeul de sfoară…“. „Lorena e o minunăţie de copil!“, spune Cornelia B., după ce reprezentaţia se sfârşeşte, iar fetiţa se refugiază, în răsfăţ, pe genunchii ei. „Nici nu-mi închipui cum ar fi viaţa fără ea, acum. Am luat-o de la patru luni. O văzusem cu trei săptămâni înainte în leagăn şi m-am îndrăgostit pe loc de ochii ei albaştri. Ştiam că ar putea avea probleme – mama ei este bolnavă de SIDA, acesta fiind şi motivul pentru care familia a decis să o dea Direcţiei, pentru o perioadă -, dar nu a mai contat. Eram decisă să o iau în maternal, să urmez toate măsurile de protecţie pentru ea şi pentru familie, să fac orice, dar să nu o pierd. După teste repetate, la vârsta de un an şi jumătate am primit rezultatele definitive: Lorena nu era infectată… Acum are aproape patru ani, merge la grădiniţă şi e ca argintul viu! E extraordinar de isteaţă şi are o personalitate foarte puternică. Şi, ce să mai zic, ne are pe toţi din familie la degetul mic. Băiatul meu, Ionuţ, de nouă ani, e topit după ea, o consideră deja sora lui. Iar tati Nelu, cum îi zice Lorena soţului meu, cred că ar trece prin foc pentru ea. Nu vreau să mă laud, că nu câştig nimic din asta, dar acesta este adevărul. Nu fac nici o diferenţă între ea şi băiatul meu. Dacă văd ceva în oraş şi-mi place pentru ea, cumpăr, nu mă gândesc dacă mai am ceva bani de la Direcţie pentru astfel de lucruri…“, spune femeia.

Trecându-şi mâna prin zulufii aurii ai fetiţei, ea continuă: „Lorena este, de fapt, al patrulea copil luat în asistenţă maternală de mine. Pe ceilalţi i-am dat însă, între timp, fie pentru că au fost luaţi în familii, fie pentru că au fost adoptaţi. Fetiţa a rămas…“. Zâmbeşte şi îi potriveşte buclele sub scufia de crăciuniţă. „Îmi place ceea ce fac. Am ales să fiu asistentă maternală pentru că, aşa gândeam iniţial, este un serviciu pe care-l pot face acasă, reuşind, în acelaşi timp, să am grijă şi de copilul meu. Acum, după ce am avut patru copii pe care i-am îndrăgit cu adevărat, cred că asistenţa maternală nu este doar o slujbă. Este o binecuvântare“, mai spune Cornelia, strângându-şi la piept fetiţa bălaie.

 

Sugarii şi copiii cu handicap, în aşteptare

 

Din păcate, nu toţi copiii luaţi sub protecţia statului sunt la fel de fericiţi cum este Lorena. Pentru că nu toţi au şansa de a fi preluaţi de un asistent maternal şi de a fi crescuţi într-un mediu familial, cald şi afectuos. „Ne confruntăm în prezent cu o criză de asistenţi maternali“, a declarat Lili Popescu, şefa Serviciului de asistenţă maternală din cadrul Direcţiei pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj. „Nu se ştie din ce motiv, dar în ultima vreme nu am mai primit nici o solicitare potrivit căreia oamenii să dorească să ia în îngrijire copii abandonaţi. Este drept că au crescut şi pretenţiile DGASPC în ceea ce priveşte încadrarea persoanelor în astfel de posturi, dar, până la urmă, condiţiile oferite sunt foarte bune. Să nu mai vorbim că, spre deosebire de alte firme sau instituţii, în care se resimte deja criza financiară, la noi porţile sunt deschise: oferim locuri de muncă pentru cei care vor să devină asistenţi maternali“, a ţinut să precizeze Lili Popescu.

În prezent, DGASPC Dolj are angajaţi 200 de asistenţi maternali, femei şi bărbaţi. Numărul lor este însă insuficient pentru a acoperi nevoile direcţiei.

„În primul rând, cea mai mare problemă o ridică plasarea copilului sugar, cu vârsta între 0 şi doi ani, care necesită mult mai multe îngrijiri, vizite medicale regulate etc. Apoi, avem nevoie de asistenţi maternali pentru cazuri deosebite, urgente, în special pentru copiii cu handicap. Vă dau un exemplu. Am avut o fetiţă care a fost luată în maternal împreună cu fraţii ei. Deşi la început a fost considerată un copil sănătos, pe parcurs a fost depistată cu o întârziere mintală şi o hiperchinezie. De curând, pentru că devenise violentă cu fraţii săi – împlinise 16 ani -, am fost nevoiţi să o separăm şi, automat, să o dăm altui asistent maternal. Din nefericire, nu am găsit nici unul specializat în copilul cu handicap şi disponibil, aşa încât fetiţa a ajuns într-o şcoală specială“, a explicat Lili Popescu. „Iar de urgenţe avem parte tot timpul! Chiar de curând am luat un copilaş de numai un an şi jumătate de la o mamă cu oligofrenie, care habar nu avea să-l hrănească! Foarte greu am găsit un asistent maternal. Dar ce facem dacă mâine vom avea un caz identic?“, se întreabă, aproape disperată, şefa Serviciului de asistenţă maternală.

 

Salarii bune, condiţii impuse pe măsură

 

Pentru că nevoia de asistenţi maternali a crescut în ultimul timp, DGASPC Dolj a suplimentat locurile disponibile pentru aceste posturi, de la 237, numărul acestora ajungând la 250. Totuşi, condiţiile impuse de direcţie sunt mai severe decât în anii trecuţi. „Asistenţii maternali trebuie să aibă cel puţin zece clase de şcoală şi să nu aibă antecedente penale. Ei şi membrii familiilor lor trebuie să aibă o stare de sănătate bună, care să permită desfăşurarea unei activităţi de creştere a copilului. Pretenţiile au crescut în ceeea ce priveşte locuinţa: indiferent dacă stau în mediul urban sau rural, asistenţii trebuie să aibă amenajate încăperi pentru baie şi bucătărie şi, de asemenea, o cameră pentru copil/copii. Era nevoie să impunem aceste condiţii. Trebuie să ne gândim în primul rând la copii: e destul că sunt bătuţi de soartă şi nu trăiesc alături de părinţi, nu trebuie să sufere şi din pricina condiţiilor de viaţă“, a declarat Lili Popescu.

Cu toate aceste impuneri, care, pentru unii, ar părea exigente, condiţiile salariale ale unui asistent maternal sunt destul de atractive: un salariu fix, echivalentul venitului minim pe economie, la care se adaugă: sporurile de vechime; un spor de 15%, pentru că lucrează permanent într-un mediu de risc şi stres; un spor de 15%, dacă îngrijesc un copil încadrat la grad de handicap; alocaţia de plasament, de 90 de lei; alocaţia de stat, în valoare de 200 de lei pentru copiii cu vârste între 0 şi doi ani, şi de aproximativ 40 de lei, pentru vârsta de peste doi ani. Pe lângă aceşti bani, asistenţii maternali mai primesc drepturi de hrană, echipament, întreţinere, cazarmament, încălzire, calculate în funcţie de vârsta şi nevoile copilului. „Per total, venitul unui asistent maternal poate ajunge lejer la 1.000 – 1.200 de lei. Precizez că pentru copilul cu handicap alocaţiile sunt mărite cu 50%“, a mai spus şefa Serviciului de asistenţă maternală din cadrul DGASPC Dolj.

Doljul, verificat de comisie

Au fost impuse condiţii mai severe asistenţilor maternali poate şi din cauza scandalului de la Bistriţa, în care un copil a fost omorât de asistenta care îl avea în îngrijire. În urma acestui caz, s-au format comisii care au verificat în toate judeţele din ţară condiţiile în care trăiesc copiii luaţi în asistenţă maternală. Se pare că Doljul s-a numărat printre puţinele judeţe în care nu s-au depistat probleme majore. „La începutul lui septembrie am primit o comisie formată din inspectori, asistenţi şi medici, din mai multe judeţe şi din Bucureşti. Comisia a stat aici două săptămâni, timp în care a mers pe teren, să-i cunoască pe asistenţi şi să observe felul în care au grijă de copii, şi a verificat şi dosarele. În raportul preliminar s-a menţionat că nu există probleme în Dolj. Aşteptăm acum raportul definitiv“, a mai spus Lili Popescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII