5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAudieri în dosarul exploziei de la Petrila

Audieri în dosarul exploziei de la Petrila

Procurorii de la Petroşani care anchetează explozia de la Mina Petrila, produsă pe 15 noiembrie, se apropie de finalizarea audierilor. În prezent, aşteaptă ca inspectorii de muncă să încheie procesul-verbal, iar cercetătorii de la INSEMEX, raportul de expertiză. Anchetatorii susţin că mai au de audiat pe cei trei mineri care încă sunt internaţi în spitalele din Bucureşti, dar şi pe fostul director al Minei Petrila care, de când a început ancheta, s-a îmbolnăvit subit şi este tot în concediu medical. Potrivit unor surse, unii ingineri ar fi încercat să inducă în rândul anchetatorilor ideea că explozia din subteran ar fi fost cauzată de hidrogen, şi astfel s-ar înlătura o posibilă vinovăţie umană.

Procurorul Ioan Nicodim susţine că în dosar au fost audiaţi aproape 200 de oameni, ultimii fiind şefii din cadrul Companiei Naţionale a Huilei. „Este luată în calcul eroarea umană. Sunt în discuţie elementele infracţiunii de pericol, dintr-o lege specială, precum şi cele de rezultat, referitoare la încălcări ale normelor de protecţie a muncii incriminate în Codul penal. Este adevărat că o ipoteză lansată ar fi şi explozia de hidrogen, fortuită. Noi ne facem datoria şi vom solicita absolut toate expertizele tehnice“, a declarat Nicodim.

Procurorii susţin că ancheta nu poate fi încă încheiată până ce ITM-ul nu finalizează procesul-verbal al accidentului colectiv de muncă soldat cu morţi. La rândul lor, inspectorii de muncă aşteaptă ca membrii comisiei tehnice din cadrul INSEMEX să finalizeze expertiza tehnică.

Experţii din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroşani susţin că mai au de lucru cel puţin două luni deoarece trebuie să ia în calcul toate ipotezele, atât în ceea ce priveşte sursa de aprindere, cât şi cauzele deflagraţiei. În explozia din 15 noiembrie de la Mina Petrila, 13 mineri şi salvatori au murit, iar alţi 13 au fost răniţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS