12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAparatul returnat, pacientul refuzat

Aparatul returnat, pacientul refuzat

După ce a refuzat un aparat nou-nouţ pentru că era… prea performant, un dermatolog din Craiova şi-a îndrumat pacienta asigurată spre cabinetul particular.

Dacă medicul este în conflict cu conducerea spitalului, pacientul trage ponoasele, acesta pare a fi principiul care s-a aplicat zilele trecute la Spitalul Municipal „Filantropia“ din Craiova. Supărată pe conducerea spitalului că i-a pus la dispoziţie un aparat medical prea performant (!), o doctoriţă dermatolog şi-a îndrumat pacienta spre cabinetul particular, unde consultaţia era contra cost. Povestea s-ar fi terminat în mod clasic cu pacientul asigurat obligat să plătească tratamentul şi consultaţia, dacă nu ar fi ajuns subiect de presă.

 

Internare pentru un neg

 

Bianca Alexandra Morăraşu, de 16 ani, elevă la Grupul Şcolar „Traian Vuia“ din Craiova, s-a trezit săptămâna trecută cu un neg la deget. Fata a mers la medicul de familie, care i-a recomandat un consult de specialitate la un cabinet de dermatologie. Pentru că fata este elevă, beneficiază de asistenţă medicală gratuită. Aşa că a obţinut o trimitere de la medicul de familie, cu care a mers la policlinica Spitalului Municipal „Filantropia“ din Craiova, la cabinetul medicului dermatolog Ileana Zlatianu. Medicul a văzut negul şi, fără să-i spună care este problema, i-a explicat fetei că nu poate să o trateze pentru că nu are aparatura necesară în cabinet. I-a recomandat în schimb să meargă pentru tratament la Policlinica Elga, unde doctoriţa are cabinet dotat, bineînţeles, cu aparatura necesară. Şi pentru ca să fie sigură că eleva nu greşeşte adresa i-a dat şi un pliant cu policlinica respectivă.

Dezamăgită de felul în care fusese expediată, adolescenta a mers acasă şi i-a explicat mamei sale că nu a rezolvat nimic. Anicica Morăraşu, femeie matură care îşi cunoaşte drepturile, nu a lăsat lucrurile aşa. A mers la dr. Zlatianu şi i-a cerut înapoi biletul de trimitere pentru a-şi putea duce fiica la alt medic dermatolog. A primit în schimb un bilet de internare, pe baza căruia Bianca a ajuns să fie tratată pe un pat de spital, deşi nu ar fi fost cazul.

„Ce fel de medic dermatolog este acesta? A oprit biletul de trimitere al fetei mele, fără să-i pună măcar un diagnostic. Dacă nu avea cu ce să lucreze, trebuia să o lase să meargă la alt cabinet de stat. Nu să o cheme la cabinetul ei particular“, a spus Anicica Morăraşu.

 

Conducerea invocă probleme de comunicare

 

Dr. Zlatianu a confirmat povestea Biancăi, dar susţine că de vină pentru situaţia respectivă este conducerea Spitalului „Filantropia“, care nu i-ar fi pus la dispoziţie un aparat de cauterizare potrivit. După ce ani de zile a lucrat cu un aparat vechi, conducerea şi-a adus aminte de ea şi i-a adus un electrocauter nou-nouţ, de 21.000 de lei, fabricat în Franţa. Noua achiziţie, făcută cu fonduri de la Consiliul Local Craiova, nu a fost însă pe placul doctoriţei, care a considerat aparatul prea performant şi a refuzat să-l ia în primire.

„Nu era un aparat pentru dermatologie. Nu avea fişa tehnică, iar instrucţiunile nu erau traduse în limba română. Am cerut atunci să îmi fie pus la dispoziţie un specialist cu pregătire medicală care să îmi arate cum funcţionează, dar nu am primit“, a explicat dr. Zlatianu.

Conducerea spitalului susţine că nu ştie ce să mai facă pentru a-i fi pe plac doctoriţei. „Avem probleme de comunicare cu dr. Zlatianu, care este reticentă la toate propunerile şi măsurile noastre de îmbunătăţire a actului medical. În 2008, a fost achiziţionat un electrocauter pe care dr. Zlatianu l-a refuzat, pe motiv că ar fi prea performant. Şi pentru că nu îl poate folosi, aşteaptă instrucţiuni speciale de la un medic specialist, nu de la un specialist în tehnică“, a spus Mihai Coman, managerul Spitalului „Filantropia“.

Aparatul refuzat a rămas în continuare la dispoziţia Policlinicii de Adulţi, fiind folosit de celălalt medic din cabinetul de dermatologie, de cabinetele de chirurgie şi ginecologie. Dr. Zlatianu foloseşte acum vechiul electrocauter, care a fost reparat. Însă nu-i convine nici acesta pentru că, susţine ea, are aplicaţii limitate.

Toată povestea s-ar putea sfârşi în curând, pentru că managerul spitalului este dispus să treacă la sancţiuni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII