16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalAvem program de guvernare

Avem program de guvernare

Salariu minim de 500 de euro, bugete de câte 6% la Învăţământ şi Sănătate şi creşteri salariale în aceste domenii, TVA redus la alimente, dar mărit la produse de lux, sunt doar câteva elemente din programul de guvernare al coaliţiei PD-L – PSD.

 

Documentul care va sta la baza guvernării în perioada 2009-2012 a fost finalizat de specialiştii coaliţiei şi va fi supus aprobării fiecăruia dintre partidele componente. Programul de guvernare este structurat pe 29 de capitole, cu o anexă cu proiecţia indicatorilor macroeconomici pe următorii patru ani, menţinând cota de impozitare de 16%, dublată de compensaţii şi deduceri fiscale pentru persoanele cu venituri mici.

 

TVA scăzut la alimente şi taxă „Robin Hood“

 

Programul de guvernare pentru următorii ani al PD-L şi PSD prevede menţinerea cotei unice de 16%, reducerea deficitului bugetar la 2,5% din PIB în 2009, introducerea TVA diferenţiat între 5% şi 25% şi aplicarea unei taxe „Robin Hood“, pentru câştigurile generate „de factori conjuncturali externi“.

Concret, este propusă aplicarea unei cote de TVA redusă la 5% pentru alimente de bază, concomitent cu creşterea TVA-ului la produse de lux la 25%. În prezent, taxa pe valoarea adăugată este de 19%. De asemenea, programul prevede majorarea impozitelor pe clădiri, automobile şi ambarcaţiuni cu motor peste limitele stabilite prin lege.

Programul de guvenare al coaliţiei mai prevede perceperea unei cote de TVA de 19% şi la tranzacţiile imobiliare efectuate în scopuri comerciale de către persoane fizice şi impozitarea cu 16% a câştigurilor din tranzacţiile imobiliare în scopuri comerciale. Pentru tranzacţiile imobiliare care nu au scop comercial va fi menţinut actualul sistem de impozitare.

Noul guvern ar urma să scutească firmele de impozitul pe profitul reinvestit în progresul tehnologic. De asemenea, programul prevede scutirea angajatorilor de cheltuielile cu contribuţiile sociale pentru salariile angajaţilor cu dizabilităţi.

Altă mare noutate fiscală prevăzută în program este „impozitarea suplimentară a câştigului care nu este efectul unui merit specific evident al agentului economic, ci este generat de factori conjuncturali externi“. Formula se referă la aşa-numita taxă „Robin Hood“, vehiculată în unele state din Europa în ultimii ani pentru a supertaxa câştigurile mari ale firmelor, în special în domeniul petrolier.

 

Salariu minim brut
de 500 de euro

 

Programul de guvernare pe 2009-2012 prevede ţintirea unui salariu minim brut de 500 de euro la data intrării României în zona euro şi creşterea salariului minim brut pe economie la 50% din cel mediu brut pe economie până la sfârşitul lui 2012. În prezent, salariul minim brut pe economie este de 540 de lei (circa 140 de euro), iar de la 1 ianuarie 2009 acesta ar urma să crească la 600 de lei.

 

6% din PIB pentru Sănătate

 

Creşterea bugetului Sănătăţii la 6% din PIB până în 2012, mărirea salariilor personalului şi medicamente gratuite pentru copii, elevi, studenţi, gravide şi lăuze sunt printre obiectivele pe Sănătate ale viitorului guvern, pentru perioada 2009-2012. Executivul îşi mai propune dezvoltarea serviciilor de tip SMURD, astfel încât acestea să acopere toată ţara, precum şi asigurarea de mijloace de transport medical, inclusiv aerian sau naval.

Potrivit bugetului pe 2008, Sănătatea dispune, în prezent, de 4,5% din PIB.

 

6% din PIB pentru Învăţământ

 

Construirea de grădiniţe pentru toţi copiii, autonomie pentru şcoli şi licee, încurajarea repatrierii elitelor universitare româneşti şi salarii „corespunzătoare“ pentru cadrele didactice în funcţie de performanţe se numără printre obiectivele pe Educaţie ale viitorului guvern, pentru perioada 2009-2012.

Punctual, guvernul vrea să elimine abandonul şcolar din învăţământul obligatoriu şi cel puţin 85% dintre tineri să fie absolvenţi de studii liceale. Mai mult, executivul vrea să crească numărul de absolvenţi în domeniul ştiinţelor exacte şi în cel al tehnologiei.

Educaţia timpurie este alt capitol important din programul noului guvern. Vor fi construite grădiniţe noi care să cuprindă toţi copiii între trei şi cinci ani şi se doreşte ca peste 80% dintre ei să meargă la grădiniţă, iar grupa pregătitoare să fie obligatorie. În prezent, în grădiniţe există un deficit de locuri de 300.000 de locuri.

Din punct de vedere al infrastructurii, guvernul mai vrea să generalizeze învăţarea informatizată, să construiască noi campusuri pentru şcoli şi licee, săli de sport, cămine pentru 10.000 de studenţi şi să reabiliteze toate şcolile din ţară până în 2010.

Potrivit programului de guvernare, procentul din PIB pentru Educaţie va rămâne de 6%.

 

Trei ore de sport
pe săptămână

 

Printre obiectivele fixate în domeniul sportiv sunt introducerea a minimum trei ore de educaţie fizică în programa şcolară, dar şi asigurarea unei traiectorii de tip „dublă carieră“ sportivilor de performanţă, pentru a sprijini reintegrarea lor în societate. Guvernul îşi mai propune organizarea de întreceri sportive, susţinute şi cofinanţate de Guvernul României, precum şi acces gratuit în bazele sportive publice pentru tinerii proveniţi din familii cu venituri reduse. De asemenea, se mai doreşte construirea de baze sportive pentru disciplinele olimpice, conform cerinţelor Comitetului Olimpic Internaţional, dar şi înfiinţarea unor centre moderne de recuperare sportivă.

 

Apă potabilă pentru 80% dintre români

 

Noul program de guvernare pentru 2009-2012 prevede ca 80% din populaţia României să aibă acces la alimentarea cu apă potabilă, iar 69% să aibă asigurate canalizarea şi epurarea apelor uzate menajere.

Ministerul Mediului va mai trebui să aibă în vedere, în următorii patru ani, accesul la surse sigure de alimentare cu apă potabilă, asigurarea surselor de alimentare cu apă în zonele deficitare şi a alimentării cu apă potabilă la standarde europene prin reabilitarea şi modernizarea staţiilor de tratare şi a reţelelor de distribuţie a apei potabile.

 

45% din locuinţe, legate la internet

 

Programul de guvernare al alianţei mai prevede creşterea la 45% a procentului locuinţelor cu acces la internet şi majorarea gradului de acces al populaţiei la serviciile publice informatizate la un procent de 20%, în perioada 2009 – 2012.

De asemenea, printre obiectivele principale de guvernare se află şi creşterea la 60% a procentului firmelor care utilizează internetul ca principal mijloc de interacţiune cu instituţiile statului.

 

Alocaţie pentru copii
de 200 de lei

 

Alocaţia de stat pentru copii ar trebui, conform programului de guvernare, să crească la cel puţin 200 de lei în perioada 2009-2012, fiind însoţită de mărirea numărului de creşe de stat şi încurajarea înfiinţării de creşe de către structurile societăţii civile. Alocaţia pentru creşterea copilului este de 40 de lei în prezent şi urmează să fie majorată la 42 de lei, din ianuarie 2009.

În domeniul cultural, sprijinul financiar pentru artiştii care reprezintă România la evenimentele importante, modernizarea şi renovarea teatrelor şi a filarmonicilor, precum şi construcţia de noi săli de spectacole sunt printre obiectivele viitorului guvern.

 

Patru obiective pentru Justiţie

 

Programul de guvernare fixează patru mari obiective în domeniul justiţiei, acestea fiind obţinerea de rezultate în lupta împotriva corupţiei, asigurarea stabilităţii şi coerenţei legislative, îmbunătăţirea politicii de resurse umane în magistratură şi reducerea duratei proceselor.

Pentru obţinerea de rezultate în lupta împotriva corupţiei, noul guvern ar urma să ia măsuri pentru consolidarea instituţională şi funcţională a DNA şi a ANI. Altă direcţie de acţiune ţine de adoptarea proiectelor de modificare a Codurilor (civil, penal, procedură penală şi procedură civilă).

Creşterea eficienţei sistemului judiciar şi reducerea duratei proceselor ar urma să se facă prin crearea de instanţe noi în oraşele mari. Printre direcţiile de acţiune fixate se află şi limitarea acţiunilor în judecată introduse abuziv, modificarea procedurii civile în sensul reducerii la minimul necesar a înfăţişării părţilor în faţa instanţei şi la îmbunătăţirea Legii privind activitatea executorilor judecătoreşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

20 COMENTARII