15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUninominalul, o enigmă la sate

Uninominalul, o enigmă la sate

În localităţile din zona nordică a judeţului Olt, cei mai harnici la vot s-au dovedit bătrânii. Îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, înainte să ajungă la biserică, aceştia au trecut pe la secţia de votare. Mulţi nu ştiau pe cine vor alege, iar despre uninominal n-aveau habar.

 

La orele dimineţii, comuna Coloneşti, al cărei primar candidează pentru un post de deputat, era un adevărat furnicar. Oamenii au venit la urne în număr mare încă de la deschiderea secţiilor de votare. La 8.40 votaseră deja aproape 200 de persoane, însă, până la sfârşitul zilei, membrii biroului secţiei de votare estimau o prezenţă la vot de cel puţin 75%. Preşedintele secţiei, Răzvan Rachieru, a spus că doar oamenii mai în vârstă au avut nevoie de ajutor pentru a-şi exercita dreptul de vot, în timp ce tinerii au ştiut exact ce au de făcut atunci când au intrat în secţie.

 

„Nu ştim, mamă, ce e ăla uninominal“

 

Majoritatea alegătorilor s-au arătat siguri pe ei când a venit vorba de alegerea făcută, chiar dacă oamenii mai bătrâni nu ştiau ce este acela un vot uninominal. „Noi nu ştim, mamă, ce e ăla! Nici nu ştiu să zic aşa cum zici dumneata. Noi suntem de la ţară, mai înapoiate. Am ştiut noi pe cine să votăm, dar nu pot să spun, că votul e secret“, a spus o bătrână din comuna Coloneşti.

În aceeaşi localitate, la Secţia nr. 154 din satul Mărunţei, prezenţa la vot la primele ore ale zilei era scăzută. „Până acum au votat 26 de persoane din cele 369 înscrise pe liste. Ne aşteptăm însă ca, în orele următoare, să vină mai mulţi alegători la urne, pentru că acum mulţi sunt încă la biserică. În general, oamenii ştiu cum trebuie să voteze“, a spus preşedinta secţiei, Angela Nicolae. Nici aici oamenii nu ştiau prea multe despre votul uninominal, însă ştiau pe cine vor vota. „Nu ştiu ce e uninominalul. Am auzit la televizor, dar nu am înţeles ce e ăla. Noi am votat pe cine am cunoscut şi credem că nu o să dăm greş“, a spus un bărbat de vârsta a doua, care tocmai ieşise de la vot.

Şi la Secţia nr. 155 din satul Vlaici, oamenii s-au grăbit să iasă la vot. La ora 9.00 votaseră aproape 100 din cei 330 de alegători, iar autorităţile estimau că majoritatea localnicilor vor veni să voteze până la sfârşitul zilei. După ce au ieşit de la vot, oamenii s-au strâns, în grupuri, pe marginea drumului. Majoritatea erau siguri că primarul pe care l-au votat într-un procent covârşitor la alegerile locale, Nicolae Stan, avea cele mai mari şanse să câştige postul de deputat.

 

Prezenţă bună la Tătuleşti

 

În comuna Tătuleşti, localnicii s-au declarat mulţumiţi de modul în care candidaţii au făcut campanie. Cei mai mulţi s-au arătat siguri pe ei atunci când a venit vorba de persoanele pe care le vor vota. La Secţia nr. 329 din satul Bărbălăi, la ora 9.30, îşi exercitaseră dreptul la vot aproximativ 50% dintre alegători. „Oamenii au început să vină încă de la ora 7.00, când s-a deschis secţia. Foarte mulţi au votat înainte să meargă la târg sau la biserică. Până la sfârşitul zilei, estimăm o prezenţă de peste 90% a alegătorilor la urne“, a declarat Elena Ghiţă, preşedinta secţiei.

La Secţia nr. 328 din Tătuleşti, la ora 9.50, veniseră la vot 67 de persoane din cele 511 înscrise pe listă. Autorităţile estimau că procentul de prezenţă la vot va fi de peste 90, până la ora închiderii urnelor. Şi aici, ca şi în Coloneşti, alegătorii păreau decişi să voteze o persoană cunoscută, care are realizări solide. „Uninominalul e la Bucureşti, acolo, la ei. Noi votăm omul nostru, pe care îl cunoaştem, că e gospodar. Nu o să se uite ăia de la oraş vreodată la noi“, a spus hotărâtă o localnică pentru care votul uninominal a rămas o enigmă. Şi aici, ca şi la Coloneşti, oamenii îl dădeau câştigător sigur al fotoliului de deputat pe Nicolae Stan.

 

Alegători dezinteresaţi

 

Dacă în localităţile din zona nordică a judeţului oamenii s-au arătat interesaţi să îşi exercite dreptul de vot, în comunele din apropierea Slatinei situaţia a fost diferită. În Priseaca, spre exemplu, edilul-şef Gheorghe Florea se gândea la o metodă cinstită prin care să facă oamenii să vină la urne. „Alegătorii sunt, în general, oameni în vârstă, care se deplasează greu. Ne gândim deja cum să facem să îi aducem la urne, pentru că prezenţa la vot este slabă la această oră“, a spus primarul din Priseaca. La 12.00, la Secţia nr. 281, votaseră doar 230 din cele 1.570 de persoane înscrise pe liste. Preşedinta secţiei, Marilena Şolea, estima că prezenta la vot va fi de 40% până la sfârşitul zilei.

În comuna Valea Mare, prezenţa era şi mai scăzută la ora prânzului. La Secţia nr. 346 votaseră doar 60 de persoane din cei 1.510 alegători arondaţi. Printre localnici, aceeaşi nelămurire legată de uninominal. „Nu ştim, mamă, noi ce e ăla! Noi venim de la biserică. Nu ne spuse popa acolo ce e ăla, de unde să ştim! Votăm acolo ce s-o nimeri, să ne luăm grija“, a spus o bătrână.

Nici în Găneasa preşedinta secţiei nu se aştepta la o prezenţă crescută a alegătorilor la urne. La ora 14.15 se înregistrau 317 votanţi din 1.442 arondaţi Secţiei nr. 198. La această secţie s-a înregistrat şi un incident, reprezentanţii unui partid politic reclamând că o persoană a intrat cu mai mulţi vârstnici în cabine pentru a-i ajuta să voteze. În urma deciziei Biroului Electoral de Circumscripţie, s-a stabilit că bărbatul adusese pe rând mai multe rude ale sale, persoane în vârstă, şi le ajutase să voteze.

Oraşele, codaşe

 

În Scorniceşti, agitaţia de la alegerile locale a fost înlocuită ieri de o linişte neaşteptată. La ambele secţii aflate în oraş, în jurul orei 10.30, se prezentaseră la urne câte 100 de persoane din cele peste 2.000 înscrise pe listele fiecărei secţii. Potrivit preşedinţilor, oamenii au înţeles cum trebuie să voteze şi nu au cerut ajutorul membrilor biroului, deşi cei mai mulţi votanţi au fost vârstnici.

Şi la Potcoava situaţia era asemănătoare. La Secţia nr. 106, la ora 11.10, votaseră 140 de persoane din cele 1.280 înscrise. Printre votanţi, mulţi romi care îşi doreau să schimbe actualul guvern. „Vrem să dăm jos guvernul ăsta, că nu a făcut nimic pentru noi. Chiar dacă nu ştiu carte, oamenii au fost învăţaţi pe cine să voteze“, a spus un reprezentant al romilor, care stătea la poarta secţiei de votare. Bărbatul a scos dintr-un buzunar un bileţel ce reprezenta un chenar cu însemnele PD-L, ştampilat.

Nici la Balş oamenii nu s-au grăbit să meargă la vot. În jurul orei 15.00, la Secţia nr. 76 se înregistra o prezenţă de doar 14 procente, iar majoritatea votanţilor erau persoane cu vârste între 40 şi 60 de ani. Membrii biroului secţiei sperau ca până la închiderea urnelor să vină aproximativ 40% din alegători. „La noi, la Balş, oamenii pleacă la ţară la sfârşit de săptămână. Acum, că au şi mâine liber, nu s-au mai întors să voteze. Data alegerilor nu a fost bine stabilită“, a spus unul dintre reprezentanţii biroului secţiei de votare. La Secţia nr. 77, la aceeaşi oră, votaseră 160 din cei 1.117 alegători. Preşedinta secţiei, Luiza Barbu, a estimat o prezenţă de 20% până la sfârşitul zilei. Prezenţă mai bună s-a înregistrat la Secţia nr. 72 din oraş. La ora 15.30 votaseră 430 de persoane din cele 1.758 înscrise pe listă, iar preşedinta secţiei, Florina Geoancă, a declarat că prezenţa este chiar mai bună decât la alegerile parlamentare.

Discuţiile cu locuitorii celor trei oraşe au scos la iveală neîncrederea oamenilor în viitorii guvernanţi. Mulţi alegători au declarat că prietenii, vecinii sau cunoscuţii lor nu merg la urne pentru că nu au cu cine să voteze. Nu îi cunosc pe candidaţi, nu le-au reţinut numele, nici apartenenţa politică şi nu ştiu mai nimic despre cariera sau realizările lor. Nici măcar cei care au votat nu ştiu mai mult, decât partidul şi numele candidaţilor. Nu s-au declarat convinşi că au făcut cea mai bună alegere, însă spun că au ales răul mai mic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU