10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBuletine de vot anulate şi o ştampilă dispărută

Buletine de vot anulate şi o ştampilă dispărută

În Vâlcea s-a înregistrat ieri o prezenţă slabă la vot, dar şi câteva nereguli. În Colegiul uninominal nr. 6 pentru Camera Deputaţilor au fost împărţite buletine de vot din Colegiul nr. 2. O ştampilă de vot a dispărut şi s-au primit numeroase sesizări care au vizat afişajul electoral în apropierea secţiilor de votare.

 

 

 

Vâlcenii nu s-au înghesuit să meargă ieri la vot, prezenţa la urne fiind scăzută. Din cele 343.576 de persoane cu drept de vot se prezentaseră la urne, până la ora 14.00, doar 22,65% din alegători, iar judeţul se situa pe locul 12 la nivel naţional. În mediul urban, votaseră 20,61% dintre alegători, iar în mediul rural – 24,50%. Majoritatea celor care
s-au prezentat la urne, până la ora 14.00, au fost persoane trecute de 50 de ani. După ce s-a încheiat slujba de ieri, unii oameni au trecut, în drumul spre casă, şi pe la secţiile de votare. Tinerii însă au lipsit. În jurul orei 13.00, la Secţia nr. 221 din comuna Frânceşti votaseră 130 de persoane din 845, câte erau înscrise pe liste. Nici în satul Genuneni, datele nu stăteau mai bine privind numărul de alegători. „Până la ora 13.30 s-au prezentat la vot 160 de persoane din 1.146, câte sunt pe liste. Sperăm ca după-amiază să vină în număr mai mare“, a precizat preşedinta secţiei.

 

„Ne-am săturat de promisiuni deşarte“

 

În comuna Tomşani, situaţia era asemănătoare: 170 de votanţi din 746 veniseră la Secţia nr. 403 Foleştii de Jos şi 180 de persoane din 1.035 înscrise pe liste, la Secţia de votare nr. 402 Foleştii de Sus. „Ne-am săturat de promisiuni deşarte. Politicienii de astăzi ne respectă numai până la alegeri. După ce îşi văd scopul, uită să mai vină pe la noi. Aşa au făcut toţi pe care i-am ales până acum“, a spus supărat Ion Popa, din satul Foleştii de Jos. Ca un protest tăcut împotriva candidaţilor care nu au reuşit să-şi convingă alegătorii cu programele electorale prezentate în campanie, foarte mulţi vâlceni au ales să stea în casă, deşi au fost ademeniţi cu tot felul de promisiuni şi cadouri electorale împărţite pe ascuns sau lăsate peste noapte pe la porţile gospodăriilor lor.

„Majoritatea persoanelor care au venit să voteze sunt oameni în vârstă. Până la ora 14.00, la Secţia noastră, numărul 402 Tomşani, au votat 470 de persoane din 1.574“, a precizat preşedintele Secţiei de votare. O bătrână din aceeaşi localitate le-a cerut membrilor comisiei şi preşedintelui secţiei de vot să o lase să intre în cabină cu fiul ei, deoarece are mari probleme medicale şi nu se va descurca singură. Deoarece femeia nu vedea, a fost lăsată să voteze fiind ajutată de băiatul ei.

 

Buletine de vot, rătăcite prin colegii

 

Procesul electoral s-a desfăşurat normal, în judeţ, până la ora 12.00 fiind sesizate la Biroul Judeţean de Circumscripţie (BJC) Vâlcea doar problemele legate de afişajul şi panourile electorale din apropierea secţiilor de votare. „Nu s-au semnalat incidente până la ora 12.00, procesul electoral decurgând normal. Au fost sesizări legate de panouri şi afişe electorale în apropierea secţiilor, în localităţile Măldăreşti şi Popeşti. Legea e foarte clară şi spune că preşedintele are obligaţia să îndepărteze afişele din interiorul secţiei de votare şi de pe clădirea în care este ea amplasată“, a declarat Mugurel Gheorghiţă, preşedintele BJC Vâlcea. În jurul orei 15.00, la sediul BJC s-a primit telefonic o sesizare că la Secţia de votare din satul Pietreni, comuna Costeşti, care este în Colegiul uninominal nr. 6 pentru Camera Deputaţilor, au fost împărţite buletine de vot din Colegiul nr. 2. „Sesizarea s-a confirmat în urma verificărilor şi s-au găsit până în 20 de buletine de vot de la Colegiul nr. 2 în secţie. Alegătorii votaseră pe ele şi unele au fost şi introduse în urnă. Buletinele respective au fost anulate fără ca procesul de vot să fie întrerupt“, a spus Anca Gheorghe, reprezentantă a BJC Vâlcea.

 

16 deţinuţi au solicitat urna mobilă pentru a vota

 

Alt incident a avut loc în comuna Scundu, unde a dispărut o ştampilă de vot. „Ştampila a dispărut de la Secţia nr. 355 şi se pare că unul dintre alegători a uitat să o predea după ce a votat şi a plecat cu ea acasă. Procesul electoral nu a fost întrerupt, dar se fac verificări pentru a găsi ştampila“, a precizat subinspectorul Diana Smărăndoiu, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Poliţiei a Judeţului Vâlcea. Dintre cei 36 de deţinuţi care se află în arestul IPJ Vâlcea, 18 au drept de vot, iar 16 dintre ei au ales să şi-l exercite solicitând ieri urna mobilă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS