20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSub blestemul alunecărilor de teren

Sub blestemul alunecărilor de teren

În cele zece luni ale anul 2008, pe raza judeţului Vâlcea s-au produs alunecări de teren în 18 localităţi. 22 de locuinţe au fost complet distruse şi alte opt sunt fisurate, fiind monitorizate.

Cele 18 localităţi afectate de alunecări în 2008 sunt: Roşiile, Fârtăţeşti, Oteşani, Amărăşti, Păuşeşti-Otăsău, Lăcusteni, Măciuca, Mădulari, Muereasca, Titeşti, Nicolae Bălcescu, Roşiile, Runcu, Dănicei, Lădeşti, Berbeşti, Costeşti şi Popeşti. În cele 18 localităţi, pe lângă infrastructură au fost afectate 22 de locuinţe: 18 în comuna Roşiile, trei la Runcu şi una în Popeşti. Dintre acestea, au fost complet distruse 14 case, dintre care 13 numai în localitatea Roşiile. Oamenii au fost evacuaţi din locuinţele lor şi cei mai mulţi sunt bătrâni care locuiesc acum la copii ori la rude. Restul caselor afectate sunt locuite de proprietari şi se află în monitorizarea Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă, care, în funcţie de evoluţia fenomenelor de alunecare, vor dispune măsuri de punere în siguranţă a persoanelor şi bunurilor. La cele 14 case distruse se mai adaugă opt din comuna Mateeşti, care au fost afectate, în februarie şi martie 2008, de alunecarea de teren de la halda de steril Panga Nord, unde au fost evacuate 16 persoane şi 181 de animale.

„Oamenii au fost evacuaţi din locuinţele lor şi majoritatea sunt bătrâni care locuiesc acum la copii ori la rude. Noi am făcut dosare fiecărei familii pe care le-am trimis la guvern pentru a obţine ajutoare pentru refacerea caselor distruse“, a declarat Irina Vasilescu, şefa Serviciilor Publice Deconcentrate şi Descentralizate din cadrul Prefecturii Vâlcea.

Colonelul Adrian Mesescu, inspectorul-şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru“, a precizat că aceste alunecări s-au produs în special în prima parte a anului 2008, din cauza infiltraţiilor masive de apă în sol şi a fenomenului îngheţ-dezgheţ, care au dus la reactivarea alunecărilor de teren existente.

Referitor la stadiul reconstrucţiei locuinţelor distruse de calamităţile naturale înregistrate în anii 2005-2006, în urma datelor transmise către Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), ultima raportare arată că din cele 126 de locuinţe (29 din 2005 şi 97 din 2006) la 27 nu a început reconstrucţia, 47 se aflau în diferite stadii de execuţie, 12 familii se mutaseră în alte localităţi, şapte persoane au fost luate în întreţinere de către copii şi 28 au finalizat construcţiile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS