11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSpitalele din Severin rămân fără spălătorie

Spitalele din Severin rămân fără spălătorie

Maternitatea, Spitalul de Boli Infecţioase, Spitalul TBC şi Centrul de bătrâni şi copii de la Gura Văii riscă să rămână fără lenjerii curate din cauza unui conflict de muncă declanşat de angajaţii spălătoriei Spitalului Judeţean din Drobeta Turnu Severin.

 

Angajaţii firmei SC Mălina SRL, care se ocupă cu igienizarea saloanelor bolnavilor din Spitalul Judeţean din Drobeta Turnu Severin, susţin că vor intra astăzi în grevă pe perioadă nedeterminată, din cauză că de cinci luni nu şi-au primit salariile. Mai mult, spălătoria a rămas de marţi fără energie electrică din cauza neplăţii facturilor către firma CEZ. Directorul spălătoriei, Victor Iordache, a spus că are facturi neachitate de conducerea spitalului şi de aceea nu a avut cu ce să plătească angajaţii.

În acelaşi timp, salariaţii nu mai vor să muncească până când nu îşi vor primi banii. „De cinci luni nu ne-am mai luat salariile. Dacă nu ne primim banii, nu mai muncim“, a spus şefa de tură a spălătoriei, Mimi Clement.

„Suntem disperate! Avem copii, avem rate la bănci şi nu ştiu ce o să facem“, a afirmat şi Eugenia Răducan, spălătoreasă.

 

Acuzaţii

 

Directorul spălătoriei susţine că vinovată pentru această situaţie este numai conducerea spitalului.

„Angajatele spălătoriei vor intra în grevă pe perioadă nedeterminată. Nu este posibil ca toată munca noastră să fie luată în râs de conducerea spitalului. În 2005, când am preluat eu conducerea spălătoriei, am găsit dezastru aici şi am investit sute de milioane (lei vechi – n.r.) ca să facem ceva pentru spital. Am pus lenjeria gratuit la dispoziţia unităţii şi nu au apreciat. Nu este posibil aşa ceva! În plus, am rămas şi fără energie electrică şi cred că vom rămâne pentru mult timp, pentru că nu avem cu ce să plătim“, a declarat directorul SC Mălina SRL, Victor Iordache.

„Am aflat că infirmierele de pe secţii sunt ameninţate să nu mai aducă lenjeriile la spălat, iar la Secţia de neurologie am primit informaţii că bolnavii îşi aduc lenjerii de acasă. Am verificat aceste lucruri şi sunt adevărate“, a spus managerul spălătoriei, Cati Iordache.

 

„Vom rezilia contractul cu SC Mălina SRL“

 

Directorul financiar al Spitalului Judeţean este însă de altă părere şi spune că toate facturile către spălătorie au fost plătite. Acesta susţine că ultima factură a fost achitată pe 5 noiembrie, înainte de data scadentă cu două săptămâni.

„Ceea ce spune domnul director Iordache nu este adevărat. Eu pot să dovedesc cu acte, cu facturi, că nu avem nici o datorie către dânşii. Ultima factură a fost plătită pe 5 noiembrie, cu două săptămâni înainte de termen, iar în contract spune clar că plata facturilor se face în termen de 60 de zile de la emiterea lor. Aşa că, dacă angajaţii splătoriei sunt nemulţumiţi, nu este vina noastră, noi nu avem nici o datorie către SC Mălina SRL“, a declarat directorul financiar al Spitalului Judeţean, Margareta Popescu.

Conducerea unităţii sanitare spune că a luat la cunoştinţă despre protest, dar nu are ce să facă atâta timp cât toate facturile au fost achitate, iar în condiţiile în care conflictul de muncă nu se va rezolva, se va ajunge în instanţă şi cu siguranţă la rezilierea contractului cu firma SC Mălina SRL.

„Am aflat despre greva spălătoriei, l-am chemat pe domnul director la negocieri, dar dânsul nu a răspuns cererii mele. Spitalul Judeţean nu are nici o datorie către firma dânsului, iar dacă nu mai are bani să-şi plătească salariaţii este vina lui, nu a mea. Dacă acest conflict de muncă nu se rezolva pe cale amiabilă, se va soluţiona în instanţă şi cu siguranţă vom recurge la rezilierea contractului cu SC Mălina SRL“, a declarat directorul general al Spitalului Judeţean din Drobeta Turnu Severin, Denise Buzulică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU