17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Scurte stiri

130.000 de şomeri români în Spania

Numărul românilor şomeri din Spania va ajunge la 130.000, până la sfârşitul acestui an, potrivit unui studiu privind migraţia românească din această ţară, lansat la Madrid de Agenţia pentru Strategii Guvernamentale. Specialiştii estimează că la sfârşitul acestui an vor fi aproape trei milioane de şomeri în Spania, dintre care aproape un milion ar putea fi străini. Aproximativ 39.000 de români din Spania şi-au pierdut locurile de muncă anul acesta, iar până la sfârşitul lui 2008, încă 31.000 vor îngroşa rândurile şomerilor. Practic, numărul românilor din Spania care nu au slujbă s-ar putea dubla anul acesta, din moment ce în 2007 doar 60.000 de români din această ţară erau şomeri. În total, 448.000 de români sunt angajaţi în Spania. Ei reprezintă 22% din totalul imigranţilor care lucrează în această ţară. Contribuţia lor la economia spaniolă se poate estima la opt miliarde de euro, cifră ce reprezintă 0,71% din PIB-ul Spaniei. Majoritatea lucrătorilor români se situează în categorii, inferioare pe piaţa muncii. 34,4% din ei fiind muncitori necalificaţi. Deşi guvernul român şi-a exprimat interesul de a repatria personalul calificat, până acum nu a avut mare succes. Însă lucrurile s-ar putea schimba din cauza crizei economice, pentru că şomerii din Spania se vor întoarce probabil în ţară.

Adrian DINU

Olanda prelungeşte interdicţiile pe piaţa muncii

Slabe speranţe pentru românii care intenţionau să-şi găsească un loc de muncă în Olanda: parlamentarii de la Haga doresc prelungirea cu încă trei ani a restricţiilor pentru români pe piaţa muncii olandeze. Acelaşi „tratament“ este pregătit şi pentru vecinii noştri de la sud de Dunăre. Motivele invocate sunt legate de criza financiară mondială şi de deficitul de locuinţe, scrie presa olandeză. Aşa cum a cerut recent Comisia Europeană, ministrul afacerilor sociale intenţiona să deschidă graniţele ţării pentru muncitorii din România şi Bulgaria începând cu 1 iulie 2009. Laburiştii şi creştin-democraţii aflaţi şi ei la guvernare s-au opus însă.

Adrian DINU

Despăgubiri achitate pentru 9.000 de deponenţi FNI

Aproximativ 9.000 din foştii deponenţi FNI au fost despăgubiţi de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), a anunţat ieri preşedintele executiv al ANI – FNI, Daniel Rădulescu. „Până în prezent, dintre cei care au ales să îşi depună dosarul şi să aştepte să primească banii de la AVAS, 4.000 au fost despăgubiţi, iar aproximativ 5.000 de deponenţi FNI şi-au primit banii prin executare silită a Autorităţii“, a spus Daniel Rădulescu. El a mai subliniat că AVAS este obligată, conform Legii nr. 110/2007, să facă demersuri pe lângă Ministerul Economiei şi Finanţelor pentru o suplimentare a bugetului pentru a acorda despăgubirile şi nu să aştepte să încaseze banii din privatizări. Conform datelor publicate pe pagina de internet a Autorităţii, până în prezent, AVAS a făcut plăţi totale către păgubiţii FNI în valoare de circa 219 milioane de lei. „În prezent, Comisia pentru despăgubirea investitorilor FNI dispune plata despăgubirilor pentru investitorii care au depus dosare complete până pe 12 noiembrie 2007, pe măsură ce sunt verificate şi aprobate; înregistrează dosarele depuse în cursul lunii noiembrie 2008“, se arată pe site-ul instituţiei. Potrivit sentinţei 13.732/17.12.2004, AVAS a fost obligată să plătească, la peste 21.000 de păgubiţi, aproximativ 400 de milioane de lei.

NewsIn

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS