10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalObservatorii şi jurnaliştii, puşi la colţ

Observatorii şi jurnaliştii, puşi la colţ

Asociaţia Pro Democraţia (APD) a anunţat ieri, într-un comunicat de presă, că nu va observa desfăşurarea alegerilor parlamentare decât cu echipe mobile, după ce Biroul Electoral Central (BEC) a menţinut decizia prin care observatorii şi jurnaliştii au acces în secţiile de votare doar în locuri special amenajate. „În semn de protest faţă de dispreţul pentru transparenţa şi corectitudinea scrutinului din 30 noiembrie 2008 manifestat de actorii instituţionali implicaţi în organizarea şi desfăşurarea acestuia, APD a decis să observe alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat cu o misiune redusă, formată din echipe mobile de observatori. Acolo unde este posibil, acestea vor fi însoţite şi de reprezentanţi acreditaţi ai mass-media“, se precizează în comunicatul de presă.

 

Protest faţă de o decizie controversată

 

APD protestează astfel faţă de Decizia 47/D a BEC, considerând că aceasta „îngrădeşte în mod flagrant“ activitatea observatorilor şi jurnaliştilor în secţiile de votare, dar şi faţă de refuzul Curţii de Apel Bucureşti de a judeca în regim de urgenţă solicitarea APD de anulare a deciziei BEC. Instanţa a stabilit ca termen de judecată data de 2 decembrie, adică după alegerile parlamentare. „Curtea de Apel Bucureşti nu face decât să se eschiveze de la luarea unei decizii în cazul cererii formulate de APD, în condiţiile în care Decizia 47/D încetează să mai aibă efecte în momentul consumării alegerilor“, se menţionează în comunicatul APD.

Totodată, APD condamnă public atitudinea partidelor politice reprezentate în BEC, care au fost de acord cu această decizie. „APD nu va abdica de la principiile sale de a veghea la corectitudinea alegerilor, însă refuză să monitorizeze scrutine al căror cadru legislativ şi instituţional este stabilit de reprezentanţii partidelor politice în BEC şi care limitează la maximum capacitatea observatorilor independenţi şi a mass-media de a observa corectitudinea alegerilor“, se mai arată în comunicat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU