17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMinerii de la Petrila se întorc la lucru

Minerii de la Petrila se întorc la lucru

Ortacii de la Mina Petrila intră de astăzi în şut, după ce au fost finalizate lucrările de izolare a zonei în care a avut loc explozia care a ucis 13 oameni.

Activitatea a fost întreruptă la Petrila încă din 15 noiembrie, când a avut loc explozia, iar minerii au stat acasă. Conducerea Companiei Naţionale a Huilei a oprit activitatea de producţie şi a interzis minerilor să coboare în subteran din cauză că zona era nesigură.

Directorul interimar al Minei Petrila, Constantin Jujan, susţine că s-au făcut toate lucrările necesare izolării abatajului şi că ortacii care intră astăzi în mină nu vor avea probleme. „Am terminat lucrările suplimentare de izolare şi intenţionăm să reîncepem lucrul. Astăzi după-amiază (ieri-n.r.), zona va fi controlată de o echipă de specialişti de la staţia de salvare minieră SALVAMIN. Sunt întrunite condiţiile de siguranţă pentru a putea reîncepe activitatea“, a declarat Jujan.

Pe toată perioada în care activitatea în mină a fost oprită, ortacii vor primi, conform unei decizii a membrilor consiliului de administraţie al CNH, salariul de bază, plus sporul de vechime.

 

Procurorii finalizează audierile

 

Procurorii care anchetează accidentul colectiv de muncă de la Mina Petrila sunt la finalul audierilor celor care pot da informaţii şi spun că ancheta este complexă.

Procurorul Ioan Nicodim a declarat că urmează ca specialiştii de la INSEMEX să facă expertiza tehnică. Inspectorii ITM vor încheia procesul-verbal, urmând ca, în funcţie de concluziile celor două instituţii, să fie începută ancheta penală. „Am audiat aproape 150 de persoane. Cred că este cea mai complexă anchetă din activitatea profesională a oricărui procuror“, a declarat Nicodim.

La rândul lor, inspectorii de muncă susţin că au evaluat toate documentele pe care le-au ridicat imediat după producerea exploziei de la mină, iar astăzi vor fi audiate ultimele persoane din dosar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS