3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAproape 1.000 de disponibilizaţi în trei luni

Aproape 1.000 de disponibilizaţi în trei luni

Rata şomajului în Olt va ajunge la peste 6% în ianuarie, iar numărul salariaţilor disponibilizaţi colectiv se va ridica la aproape 1.000, deşi oficialii spun că judeţul nu este afectat de criza economică.

Pe lângă şomajul sezonier, manifestat în sectoare ca agricultura şi construcţiile, pe lista disponibilizărilor colective au apărut deja salariaţi din domeniul confecţiilor textile, un sector puternic afectat, după cum apreciau cu alte ocazii chiar patronii unor astfel de societăţi. O firmă a concediat 58 de angajaţi în noiembrie, iar alte două vor trimite acasă, colectiv, 137 de salariaţi, în ianuarie.

În total, în perioada noiembrie – ianuarie vor intra în şomaj, prin concedieri colective, 922 de angajaţi din confecţii, construcţii şi agricultură. Numai în această lună s-au adăugat celor 155 de persoane disponibilizate colectiv, alte 20 în fiecare zi, concediate individual în zona Slatina şi 20 -22, în medie, pe zi, în restul judeţului. „Concedierile individuale se manifestă în toate sectoarele de activitate, aşa că nu putem să vorbim de probleme într-un anumit domeniu“, a spus Cristinel Cârloganu, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Olt.

 

Rata şomajului, de la 4,7% în octombrie la peste 6% în ianuarie

 

Numărul şomerilor înregistraţi în baza de date a AJOFM prezintă o creştere constantă în ultimele luni, astfel că se previzionează ca în ianuarie rata şomajului să depăşească 6% la nivelul judeţului, a declarat directorul instituţiei. La 31 octombrie, rata şomajului ajunsese la 4,7%, peste media pe ţară. Numărul şomerilor era, la aceeaşi dată, de 8.528, dintre care doar aproximativ 25% indemnizaţi (1.565 de şomeri provenind din câmpul muncii şi 577 de şomeri proaspăt absolvenţi). Femeile reprezintă mai puţin de jumătate (45,8%) din totalul şomerilor înregistraţi.

Dacă anumite societăţi deja concediază, colectiv sau individual, patronii care cu luni în urmă anunţau la AJOFM locuri de muncă vacante şi se plângeau că nu reuşesc să găsească atâţia salariaţi câţi ar avea nevoie evită acum să vină cu noi oferte. De la sutele de locuri de muncă vacante zilnic în domeniul confecţiilor, ieri, spre exemplu, mai existau pe site-ul AJOFM doar 28 în zona Caracal (din totalul celor 114 locuri de muncă vacante), patru în Corabia (din nouă) şi trei în Slatina (din doar 37). Pe zona Balş, erau disponibile în total doar cinci locuri de muncă (nici unul în domeniul confecţiilor textile), iar pentru Drăgăneşti… nici un loc de muncă.

„Până la 10 decembrie vom întocmi şi o situaţie privind previziunea pe piaţa muncii, pentru a cerceta dacă este nevoie să se intervină cu modificări la Planul Local de Acţiune a Învăţământului Tehnic şi Profesional 2009 – 2010“, a mai spus Cristinel Cârloganu. Asta, pentru că deja se ia în calcul modificarea ofertei de şcolarizare, în vederea armonizării meseriilor cu cererile de pe piaţa muncii, obiectiv despre care se vorbeşte de mai mulţi ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS