21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSute de copii sunt cercetaţi penal

Sute de copii sunt cercetaţi penal

Sute de copii, cu vârste cuprinse între 14 şi 16 ani din judeţul Gorj, precum şi din alte zone din ţară sunt cercetaţi de poliţie pentru diferite infracţiuni, în top fiind furturile.

Sute de copii din Gorj, şi nu numai sunt cercetaţi în dosare penale pentru o gamă variată de infracţiuni, între care predomină furturile. Potrivit unei statistici realizate de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Gorj, în primele nouă luni ale anului au fost întocmite 189 de dosare penale în care sunt cercetaţi minori. Vârsta acestora este cuprinsă între 14 şi 16 ani, iar copiii au domiciliul, în majoritate, în Gorj, dar există cazuri în care cei anchetaţi provin în judeţele învecinate şi chiar din alte regiuni ale ţării. În general, este vorba despre copii care au renunţat la şcoală şi care fac parte din familii dezorganizate. Pentru unii, cel mai la îndemână mod de a face rost de bani este furtul, fie că sustrag bani, fie bunuri pe care ulterior le valorifică.

131 de furturi

Potrivit lui Ionuţ Daniel Tică, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj, copiii cercetaţi sunt acuzaţi de comiterea a 248 de infracţiuni. Cele mai multe sunt furturile, 131, urmate de abaterile de la regimul legislaţiei rutiere. „Este o situaţie pe care încercăm să o ţinem sub control. Sunt multe situaţii în care avem de-a face cu minori cu mai multe dosare penale. Este cazul unui minor sub 16 ani, aflat în încredinţarea mamei, care este cercetat în peste 40 de dosare penale. Ultima dată a fost prins în urmă cu trei săptămâni. Există şi grupuri de minori care fură organizat, cum a fost cazul celui din Rovinari. Este vorba de furturi din autoturisme. Ţinta minorilor sunt şi chioşcurile, magazinele, de unde sustrag lucruri mărunte sau bani. Tot ce putem face este să aşteptăm să împlinească vârsta pentru a putea acţiona, să nu mai rămână în libertate, ci să fie încredinţaţi instituţiilor de specialitate sau să răspundă conform legii. Derulăm şi campanii de prevenire în şcoli, şi nu numai“, a declarat Ionuţ Daniel Tică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS