3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProfesorii rabdă de foame, edilii se bat pe ciolan

Profesorii rabdă de foame, edilii se bat pe ciolan

Zeci de angajaţi ai şcolilor din comuna doljeană Piscu Vechi nu şi-au primit salariile şi banii pentru transport de două luni, din cauza certurilor dintre primar şi o parte a consiliului local.

 

Profesorii şi personalul auxiliar din şcolile comunei Piscu Vechi au intrat în criză financiară mult mai devreme decât restul românilor. De două luni, ei nu şi-au mai primit decât 30% din salariile şi aşa mici, iar cadrele didactice navetiste s-au împrumutat de bani ca să ajungă la serviciu. Motivul nu este criza economică mondială, ci situaţia strigătoare la cer din consiliul local. „Totul se întâmplă din cauză că sunt certuri politice la primărie. Nu este vina noastră că ei nu se înţeleg, dar noi nu ne-am luat decât 30% din salariul pe aceste luni. Activitatea a decurs normal, dar dureros pentru cadrele didactice de aici. Avem şi navetişti care nu ştiu de unde au făcut rost de bani ca să vină la şcoală. Nu este normal să suferim noi din cauza acestor politicieni“, a spus Alina Filip, directoare adjunctă la Şcoala Piscu Vechi. Aceasta a precizat că situaţia a fost prezentată autorităţilor judeţene, Inspectoratului Şcolar şi sindicatelor din învăţământ, care au încercat să-i convingă pe edili să-şi rezolve problemele şi să plătească salariile dascălilor. „Este anormal ca oamenii din şcoală să asiste la neînţelegerile dintre primar şi consiliul local fără să poată face nimic. Din acest conflict nu au de suferit decât cadrele didactice, motiv care ne face să credem că descentralizarea ridică mari semne de întrebare. Dascălii sunt la mâna primarului, care este ordonator de credite, cu toate că banii sunt de la Ministerul Educaţiei“, a explicat Constantin Lungulescu, vicepreşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Dolj, filiala „Spiru Haret“.

 

Politica a blocat salariile dascălilor

 

Totul a început de la „trădarea“ unui consilier local PSD. În şedinţa de numire a noului viceprimar din Piscu Vechi, unul dintre cei şase consilieri aleşi pe listele PSD a votat pentru „duşmani“, adică pentru numirea unui viceprimar PNL. Primarul a sărit ca ars şi a retras sprijinul politic alesului „trădător“, acesta pierzându-şi mandatul. Hotărârea privind numirea supleantului pesedist a fost declarată nelegală de prefectură. Edilul-şef Cristian Toma nu a ţinut însă cont de decizia prefecturii şi a refuzat să revoce hotărârea de numire a supleantului. El a solicitat în instanţă dizolvarea consiliului local pentru că timp de două luni acesta nu s-a reunit pentru a readuce situaţia la normal. Practic, timp de două luni, consiliul local nu a reuşit să ia nici o decizie cu privire la soarta comunei, inclusiv rectificarea bugetului local. Astfel, cadrele didactice nu au avut cum să-şi primească salariile şi decontul navetei. „Am cerut dizolvarea consiliului local în instanţă pentru că nu ne-am întrunit timp de două luni. Eu sunt un om responsabil, am trei mandate la activ, nu aş fi lăsat profesorii aşa, dar nu am avut încotro. Oricum, ei au primit prevederea bugetară, adică 30% din salarii“, a spus Toma.

 

Profesorii şi-ar putea primi banii peste două zile

 

Problema salariilor a fost rezolvată ieri, după ce consiliul local s-a reunit pentru a revoca hotărârea privind numirea supleantului de pe listele PSD. Edilul-şef Cristian Toma a precizat ieri că în două zile cadrele didactice rămase la mâna politicienilor din fruntea comunei îşi vor primi salariile restante. Am primit de la gospodarul-şef şi un răspuns la întrebarea de ce a fost nevoie de două luni pentru rezolvarea unei probleme care putea fi soluţionată imediat. În acest interval, supleantul numit în locul consilierului „trădător“ a votat, fără a crâcni, pentru numirea unui nou viceprimar, de data aceasta, din partea PSD.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII