13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLicitaţia de la SJU, anulată

Licitaţia de la SJU, anulată

Licitaţia privind închiderea crematoriului pentru incinerarea deşeurilor medicale periculoase de la Spitalul Judeţean de Urgenţă a fost anulată. Decizia luată marţi de comisia de licitaţie a avut la bază referatul întocmit de directorul economic al spitalului, care a motivat că tariful perceput de firma Eurogrup Construct este mult prea mare.

 

OLT. După ce două firme din Dolj şi Olt, Nautic Construct şi Quickly Cosmetics, au contestat în octombrie caietul de sarcini cu privire la licitaţia pentru închiderea incineratorului de deşeuri medicale periculoase al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Slatina, şi după ce aceasta a fost suspendată până la decizia Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC), marţi, comisia de licitaţie a hotărât anularea acesteia. „În baza raportului întocmit de directorul economic la spitalului, comisia de licitaţie a decis anularea acesteia“, a declarat directorul medical al spitalului, Ion Brătoi.

Raportul depus de Valentina Nicolae, directoarea economică a SJU, a fost înaintat comisiei de licitaţie la scurt timp după încetarea suspendării licitaţiei. „În jurul datei de 14 noiembrie am primit de la directorul economic un raport legat de desfăşurarea licitaţiei. În el era specificat faptul că preţul propus de firma Eurogrup Construct pentru preluarea activităţii de incinerare a deşeurilor medicale este prea mare“, a mai spus Brătoi.

 

Costuri cu peste 20% mai mari

 

Costurile pentru incinerarea unui kilogram de deşeuri medicale periculoase pe care le-a propus singura firmă participantă la licitaţia de la SJU erau deosebit de mari, susţine Nicolae. Acestea nu se încadrau în limitele practicate în domeniu şi depăşeau cu 21 de procente limita maximă. „Oferta firmei era de opt lei pentru incinerarea unui kilogram de deşeu, ori acest preţ nu se încadra în tarifele practicate în România, care variază între 2,6 şi 6,6 lei. Legea spune clar că atunci când preţurile sunt nejustificat de mari oferta este neconformă“, a mai declarat directorul economic al spitalului.

 

41 de zile până la încetarea activităţii crematoriului

 

Conducerea spitalului trebuie să ia măsuri urgente cu privire la funcţionarea crematoriului, având în vedere că Autoritatea pentru Protecţia Mediului le-a fixat o dată-limită până la care vor putea să îl mai folosească. Potrivit directorului medical al SJU, crematoriul mai poate funcţiona legal până la sfârşitul anului. „Data-limită până la care se mai pot face incinerări la crematoriul spitalului este 31 decembrie“, a mai spus doctorul Brătoi.

Potrivit unor statistici, la crematoriul de la SJU sunt arse lunar trei-cinci tone de deşeuri medicale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS