12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCultura plânge, poliţia pune cruce

Cultura plânge, poliţia pune cruce

Scandalul demolării gardului monument istoric de la Biserica „Sfânta Treime“ din Craiova a ajuns pe masa poliţiştilor doljeni. Direcţia de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Dolj a depus ieri o sesizare la IPJ, pe care poliţiştii s-au străduit să o facă pierdută.

 

După ce consilierul Direcţiei de Cultură Marcel Berendei şi-a pierdut ziua între primărie şi ruinele gardului monument istoric, încercând să oprească dezastrul comandat de primarul Solomon, acesta a depus mai multe sesizări la instituţiile statului competente să cerceteze agresiunea asupra monumentului. „Noi nu am văzut niciodată un proiect al centrului Craiovei sau al ansamblului arhitectural din jurul bisericii. Conform legii, primăria era obligată să ne ceară avizul după ce ar fi depus la instituţia noastră proiectul însoţit de toată documentaţia aferentă. Anul trecut, am primit de la primărie o scrisoare de intenţie prin care eram anunţaţi că se vor face lucrări la Parcul «Romanescu», Teatrul Naţional şi Biserica «Sfânta Treime». Era doar o scrisoare de intenţie, în care nu se spunea exact ce lucrări se vor face la biserică. Am depus sesizări la Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Dolj, Ministerul Culturii, Serviciul disciplina în construcţii a Primăriei Craiova şi Inspecţia de Stat în Construcţii“, a spus Marcel Berendei.

Încercarea de muşamalizare a demolării gardului monument istoric a început deja. Purtătoarea de cuvânt a IPJ, Florentina Popescu, a declarat că nimeni nu a făcut nici o sesizare scrisă referitoare la demolarea monumentului: „Am verificat de două ori şi nu am găsit nici o sesizare scrisă înregistrată la noi. Cei de la Direcţia de Cultură au luat legătura cu noi şi au promis că vor veni să depună sesizarea, dar azi nu s-a înregistrat aşa ceva“. Cineva minte şi acela nu este consilierul Direcţiei de Cultură, care susţine că plângerea depusă ieri a primit număr de înregistrare 10991/19/11/2008 de la registratura IPJ, intrarea din strada Vulturi din Craiova.

 

Neştiinţă sau cârdăşie?!

 

Dorind să astupe urmele dezastrului, lucrătorii RAADPFL, regia primăriei, se grăbeau să pună gazon pe locul în care fuseseră copacii din curtea bisericii. „Primăria a dispus să ne deplasăm cu utilajele la biserică. Eu nu ştiu mare lucru, pentru că nu am fost în Craiova. Partea metalică a gardului a fost depozitată la Seminarul Teologic de la Mofleni, iar partea de zidărie a fost dusă în pepiniera unităţii din Luncă“, a spus Ion Petre, directorul RAADPFL Craiova. Pentru că Mitropolia Olteniei a dat semne că e pe mână cu primarul Solomon, acceptând tacit situaţia, ne-am adresat Patriarhiei Române, în speranţa că vom obţine un punct de vedere. Ni
s-a răspuns sec că Arhiepiscopia Craiovei este cea care are competenţa de a ne rezolva „sesizarea“. La Arhiepiscopie n-a răspuns nimeni! Unul dintre cei mai vârstnici arhitecţi ai Craiovei, totodată membru în Adunarea naţională bisericească, Viorel Voia crede că Mitropolia glumeşte când transferă întreaga responsabilitate asupra Consiliului Parohial al Bisericii „Sfânta Treime“. „E o glumă la mijloc. Cum să fie Consiliul Parohial cel care decide ce se face cu bunurile bisericii şi ale României? Aici este vorba de ceva murdar, care nu miroase a bine! Pornind pe acest drum avem toate şansele să ne pierdem urma!“, a spus Viorel Voia. După schilodirea ansamblului arhitectural „Sfânta Treime“, clopotniţa a rămas fară braţul din stânga. Reprezentanţii primăriei susţin că o vor lăsa aşa.

„Nu se va mai dărâma nimic. Restul gardului şi clopotniţa vor rămâne la locul lor. În zona din jurul bisericii se vor planta brazi şi gazon, adică va fi aceeaşi vegetaţie precum cea din jurul statuii lui Mihai Viteazul din centru. De asemenea, aleea din jurul bisericii va fi pavată cu granit, iar biserica va fi iluminată arhitectural“, a spus Carmen Licu, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Craiova.

Amin!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

116 COMENTARII