6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCristea, eliberat de judecători

Cristea, eliberat de judecători

Judecătoria Târgu Jiu a hotărât ca fostul director general al CE Turceni, Dumitru Cristea, să fie cercetat în stare de libertate pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, acesta părăsind ieri arestul poliţiei.

 

După o noapte petrecută în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Gorj, Dumitru Cristea a fost prezentat instanţei de judecată cu mandat de arestare. După mai bine de două ore de deliberări, instanţa de judecată, prin judecătorul Toma Popescu, a decis eliberarea lui, iar ieri după-amiază, Cristea a plecat din arestul poliţiei.

Mihai Iacob, avocatul lui Dumitru Cristea, a declarat că în cauza clientului său a fost vorba despre câteva nereguli procesuale: „Procurorii DNA s-au grăbit în luarea deciziei de reţinere a clientului meu. Domnului Cristea i s-au încălcat drepturile procesuale. Există un cod de procedură penală care trebuie respectat de toată lumea, inclusiv de procurorii anticorupţie. Din fericire, mai există şi instanţe de judecată independente. Prejudiciul nu a fost dovedit, nu există, sunt doar supoziţiile procurorilor. Utilajul a fost cumpărat, dar domnul Cristea nu are legătură cu asta. Întrebaţi-i pe cei de la DNA dacă în cauză a fost vorba despre vreo comandă politică“, a afirmat Mihai Iacob, de la Casa de avocatură Şova.

 

Morega s-a delimitat de Cristea

 

Liberalii gorjeni se delimitează de activitatea lui Dumitru Cristea. Liderul Organizaţiei judeţene Gorj a Partidului Naţional Liberal (PNL), Dan Ilie Morega, a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, că, încă din prima zi a acestei săptămâni, Biroul Politic Judeţean „s-a delimitat de tot ceea ce a apărut în mass-media, susţinut cu documente, privitor la activitatea lui Dumitru Cristea. Altfel era o pată pentru noi dacă nu am fi adoptat o poziţie corespunzătoare“, a precizat Morega. În legătură cu achiziţionarea buldotancului, pentru care este învinuit Dumitru Cristea, Morega crede că este o problemă care nu priveşte Consiliul de Administraţie al CE Turceni şi nici organizaţia judeţeană a PNL pentru că toate achiziţiile şi încheierea de contracte se realizează în exclusivitate de conducerea executivă a complexului. „La viitoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie al CE Turceni, atât eu, cât şi Valeriu Barbulea, vicepreşedintele PNL Gorj, în calitate de membri, vom solicita comisiei de cenzori să efectueze o verificare prin sondaj privind achiziţionarea din banii statului de bunuri publice şi chiar modul în care s-au încheiat unele contracte de prestări servicii“, a anunţat liderul liberal gorjean. Acesta a precizat că liberalii, membri ai Consiliului de Administraţie al CE Turceni, vor cere interzicerea în mod categoric a achiziţiei de bunuri folosite.

 

Sechestru pe avere

 

Încă de săptămâna trecută, procurorii DNA au instituit sechestrul asigurator pe o parte din averea directorului general al CE Turceni, Dumitru Cristea, în cazul unei anchete penale în care acesta, alături de mai mulţi directori, este cercetat pentru abuz în serviciu, după ce ar fi achiziţionat de la o firmă privată din Mediaş un utilaj vechi, la un preţ supraevaluat, prejudiciul estimat ridicându-se la aproximativ 800.000 de lei.

 

Soţia lui Cristea şi-a reactualizat declaraţia de avere

 

Potrivit unor surse care şi-au păstrat anonimatul, se pare că Narcisa Cristea, soţia fostului director al CE Turceni, nu avea declaraţia de avere actualizată din anul 2006. În toamna acestui an, la solicitarea procurorilor anticorupţie, Narcisa Cristea, director tehnic în Primăria Târgu Jiu, şi-a reactualizat declaraţia de avere în care a inclus şi prima soţului de peste 140.000 de lei. Anchetatorii au cerut în scris angajaţilor Primăriei Târgu Jiu, în luna octombrie, să le pună la dispoziţie o copie după declaraţia de avere a Narcisei Cristea.

Soţii Cristea şi-au deschis în ultimii doi ani mai multe conturi bancare în care au circa 450.000 de lei. Aceştia mai deţin şi două proprietăţi în centrul municipiului Târgu Jiu. Pe unul dintre terenuri se află o vilă, a cărei valoare din declaraţia de avere este de peste 630.000 de lei, altă construcţie situată în vecinătatea acesteia fiind estimată la peste 130.000 de lei, ambele clădiri fiind puse sub sechestru.

În paralel cu ancheta procurorilor DNA, Agenţia Naţională de Integritate a făcut cunoscut că verifică informaţiile din declaraţia de avere a soţilor Cristea, cei doi împrumutând de la un om de afaceri gorjean, care le este rudă, suma de 250.000 de lei.

 

Procurorii DNA au făcut recurs

 

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Biroul Teritorial Târgu Jiu au emis un comunicat de presă în care precizează că au făcut deja recurs la decizia instanţei de judecată din Gorj. În comunicat se mai precizează că procurorii anticorupţie efectuează cercetări penale faţă de Dumitru Cristea, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice asimilată infracţiunii de corupţie. Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că, în 2007, inculpatul a dat dispoziţii personalului din subordine pentru a întocmi documente necesare în vederea achiziţionării, recepţionării şi plăţii unui utilaj terasier pe şenile multifuncţional, semnând documentaţia de achiziţie realizată cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, în condiţiile în care, ulterior, utilajul s-a dovedit a fi uzat şi, prin urmare, neutilizabil. În acest fel au fost obţinute avantaje materiale pentru societăţile comerciale Voron Trans SRL Mediaş şi Tutto Mobili SRL Târgu Jiu, aceasta din urmă, controlată de învinuitul Mugurel Surupăceanu prin persoane interpuse.

Procurorii Biroului Teritorial Târgu Jiu efectuează cercetări penale şi faţă de alte persoane implicate în acest caz.

AVAS nu comentează

 

Acţionarul majoritar al CE Turceni, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), nu comentează situaţia directorului general al complexului, Dumitru Cristea, potrivit datelor transmise NewsIn.

De asemenea, purtătoarea de cuvânt a CE Turceni, Elena Zamfir, a declarat pentru NewsIn că ieri Dumitru Cristea nu a fost prezent la serviciu. Potrivit fişei postului, în lipsa directorului general, compania este administrată de directorul adjunct al CE Turceni, Marian Motocu, a precizat Elena Zamfir. Aceasta a mai spus că nu a fost înştiinţată că Dumitru Cristea ar fi fost eliberat din funcţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII