24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSalariile dascălilor, butoi cu pulbere

Salariile dascălilor, butoi cu pulbere

Grevă, miting de protest, majorări salariale, aviz de neconstituţionalitate, sunt lucruri pe care le învaţă în aceste zile elevii la şcoală, aceştia devenind spectatori la reprezentaţia penibilă a celor mari.

 

Guvernanţii pun la încercare răbdarea şi nervii a mii de cadre didactice, care sunt nevoite să iasă în stradă şi să închidă şcolile. În timp ce dascălii făceau grevă de avertisment, guvernul le-a pregătit altă supriză: o nouă ordonanţă, prin care salariile din învăţământ se măresc cu maximum 28%, în două tranşe – 1 martie şi 1 septembrie 2009. Conform noii ordonanţe, cadrele didactice care au salarii între 640 şi 700 de lei vor primi o majorare de 23%. Problema este însă că premierul Tăriceanu nu ştie că nici un cadru didactic nu câştigă 640 de lei, acest salariu avându-l personalul nedidactic. „Acest om nesocoteşte toate instituţiile statului, nu cunoaşte legile. Am ajuns să trăim din nou în dictatura unui om nebun. Înştiinţează Curtea Constituţională că a anulat ordonanţa pe care noi o contestaserăm, dar ea nu apare în Monitorul Oficial. Mă surprinde că parlamentul, partidele politice nu reacţionează şi nu îi iau jucăria din mână, pentru că jucăria asta se numeşte România. Cum îşi închipuie el că un profesor cu 15 ani vechime va accepta o mărire de 3%? Înţelegeţi, 3%! Tăriceanu este duşmanul învăţământului“, a declarat Constantin Rada, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ Dolj.

Tăriceanu a derutat şi Curtea Constituţională

 

Sesizarea făcută de Avocatul poporului Curţii Constituţionale cu privire la prima ordonanţă, din 31 octombrie, a rămas fără răspuns, organismul urmând să o analizeze şi pe cea de-a doua. Curtea Constituţională a aşteptat ieri prezentarea punctului de vedere al guvernului, însă executivul a trimis un fax prin care anunţa că a abrogat Ordonanţa de Urgenţă din 31 octombrie, prin care se amâna până în aprilie 2009 creşterea cu 50% a salariilor profesorilor. După ce judecătorii au primit de la Monitorul Oficial textul ordonanţei aprobate de guvern luni seară, pe 10 noiembrie aşadar, şi-au dat seama că nu tot textul ordonanţei din octombrie este abrogat, ci numai primul articol. Ei au constatat, că rămâne temei de discuţie pentru sesizarea formulată de Avocatul poporului, de vreme ce au rămas în vigoare două din cele trei articole ale Ordonanţei din 31 octombrie, cea considerată de Avocatul poporului neconstituţională. Judecătorii Curţii Constituţionale se reunesc şi astăzi pentru a decide dacă amânarea până în aprilie 2009 a creşterii salariilor profesorilor, cu excepţia celor ale debutanţilor, este sau nu constituţională.

 

Greva generală, ultima soluţie

 

Aşa că dascălii nu renunţă la proteste, iar pe 18 noiembrie activitatea didactică din şcoli va fi întreruptă şi toţi dascălii vor intra în grevă generală. „Atitudinea intransigentă a guvernului determină aceeaşi reacţie din parte dascălilor. Legea trebuie respectată pentru că nimeni nu este mai presus de ea. Azi ne calcă pe noi în picioare, mâine pe următorii şi România o să ajungă o ţară neguvernabilă. Vor fi proteste fără precedent şi greva generală este inevitabilă“, a explicat Ion Bebe Cepoi, preşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SIP) Dolj, filiala „Spiru Haret“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII