10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLa medic fără adeverinţă de asigurat

La medic fără adeverinţă de asigurat

Mai multe categorii de pacienţi se pot prezenta, din octombrie, la medic fără adeverinţă de asigurat vizată la CJAS. Ei pot beneficia gratuit de serviciile medicale de bază, dacă prezintă acte care să ateste că fac parte din respectiva categorie.

Cozile la ghişeele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Olt ar fi trebuit să se micşoreze de luna trecută, mai multe categorii de pacienţi nemaifiind nevoite să se prezinte la medic cu adeverinţa de asigurat vizată de Casă.
Este vorba de copiii în vârstă de până la 18 ani, de tinerii între 18 şi 26 de ani, care fac dovada că sunt elevi sau studenţi, de cei de până la 26 de ani incluşi într-un sistem de protecţie socială dacă nu înregistrează venituri, persoanele cu handicap, bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate, femeile însărcinate sau lăuze, persoanele care se află în concediu de creştere a copilului, cele care beneficiază de indemnizaţie de şomaj, cele care fac parte din familii beneficiare de ajutor social, persoanele returnate, expulzate sau victime ale traficului de persoane, cele care se află în executarea măsurilor privative de libertate, pensionarii cu venituri din pensii până la limita supusă impozitului pe venit.
Toate aceste categorii nu vor mai fi chestionate în cazul prezentării la medicul specialist cu privire la existenţa adeverinţei care atestă calitatea de asigurat, dacă prezintă însă documente din care să reiasă că fac parte din respectiva categorie (ex. cupon de pensie în cazul pensionarilor, adeverinţă eliberată de primărie în cazul beneficiarilor de ajutor social, adeverinţă emisă de DMFSS în cazul părinţilor aflaţi în concediu de creşterea copilului etc.).
 Unii dintre asiguraţi au aflat de modificarea legislaţiei, alţii, în schimb, se înghesuie şi astăzi să obţină preţioasa adeverinţă, valabilă trei luni pentru majoritatea asiguraţilor şi doi ani în cazul pensionarilor. Ce-i drept, nici medicii care solicită adeverinţa nu au aflat cu toţii că pot accepta şi altfel de dovezi ale calităţii de asigurat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS