16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAleşii judeţului se chinuiesc să cheltuiască bani

Aleşii judeţului se chinuiesc să cheltuiască bani

Administraţia judeţeană a cheltuit până în prezent doar 20% din fondul de rezervă al Doljului, deşi autorităţile se plâng că nu există bani pentru investiţii.

O singură privire peste cifrele care descriu fondul de rezervă al judeţului ar da impresia că aleşii doljeni nu mai au ce face cu banii. La fondul de rezervă constituit din sumele rămase necheltuite anul trecut de la instituţiile şi direcţiile din subordinea consiliului judeţean s-au adunat atât de mulţi bani şi au fost cheltuiţi atât de puţini încât consiliul judeţean ar putea rămâne la sfârşit de an cu 80% din fondul de rulment neatins. Potrivit autorităţilor, valoarea totală a fondului de rulment este de aproape 18 milioane de lei, sumă alocată la începutul anului 2008 pe investiţii în lucrări de infrastructură.

 

Obiective de investiţii neîncepute în 2008

 

Una dintre motivaţiile autorităţilor pentru necheltuirea banilor alocaţi din fondul de rulment este aceea că licitaţiile organizate la lucrările de infrastructură au făcut economii considerabile faţă de estimarea iniţială. Practic, pe capitolul care conţine lucrările de investiţii, CJ a cheltuit din 14,4 milioane de lei, doar 14,8%, adică 2,1 milioane de lei, în timp ce la capitolul destinat protecţiei copilului cheltuielile din banii alocaţi sunt de 54%. Dan Mogoş, vicepreşedintele CJ pe probleme economice, a declarat că, în plus, nu au fost demarate anumite obiective de investiţii care fuseseră prevăzute în buget. „Procentul de cheltuire a fondului de rulment în total este de 22,53%. Această valoare se poate încadra în limita normalităţii. E un semn bun că sunt atât de mulţi bani în fondul de rezervă“, e de părere vicele de la CJ. Lista cheltuielilor de capital finanţate din fondul de rulment nu susţine însă tonul optimist al lui Mogoş. Din document rezultă că lucrări de investiţii precum reabilitarea Drumului 641 Teslui-Drăgoteşti-Robăneşti, în valoare de 1,7 milioane de lei, nu au fost niciodată începute. La aceasta se adaugă alocări mici, precum cea pentru podul de la Sârsca, pe care autorităţile se chinuiesc de câţiva ani să-l consolideze.

 

Politica măreşte fondul de rulment al CJ

 

Vicepreşedintele CJ dă o cu totul altă explicaţie concluziei de mai sus. În opinia acestuia, creşterea cuantumului fondului de rezervă este dovada unui management bun, în condiţiile în care, în 2004, fondul de rezervă era de 6.000 de lei, în 2005 – de şapte milioane de lei, şi în 2006 – de 11,1 milioane. Mogoş a spus că în mandatul 2000-2004, când preşedinte al CJ era Ion Voiculescu, licitaţiile nu duceau la economisirea banului public. „Creşterea fondului se datorează unui management bun. Înainte se făcea cu 998.000 de lei o lucrare la care alocaţia financiară era de un milion de lei. Acum există concurenţă şi se economisesc bani“, a mai spus Mogoş. Şi pentru că banii se împacă bine cu politica, Mogoş a găsit şi o altă explicaţie pentru sumele mari din rezerva CJ. Acesta a declarat că un efect benefic pentru fondul de rulment l-a avut şi cota unică de impozitare prin venirea la guvernare a Alianţei D.A. în 2004. „În 2004 a venit la guvernare Alianţa D.A., care a introdus cota unică de impozitare. Astfel au venit mai mulţi bani la bugetul de stat şi au crescut investiţiile. Pe o piaţă mult mai stabilă, fondul de rulment a crescut şi el“, a mai spus Mogoş. Acesta a adăugat că o parte din banii din fondul de rulment, mai exact 5,6 milioane de lei, vor fi folosiţi până la sfârşitul anului pentru cumpărarea a două imobile pentru instituţiile CJ rămase fără sediu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII