7.6 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLocuinţele din Costeşti, distruse de camioane

Locuinţele din Costeşti, distruse de camioane

Casele oamenilor din comuna Costeşti, judeţul Vâlcea, construite pe marginea
DJ 646 A, sunt afectate de camioanele care transportă în diferite zone ale ţării calcar de la Exploatarea Minieră Bistriţa. Zidurile multor locuinţe sunt crăpate, iar uşile şi geamurile nu se mai închid. Zece familii au depus plângeri la primărie, dar problema nu s-a rezolvat.

În Costeşti, structura multor case era afectată, până acum câţiva ani, de Exploatarea Minieră, care extrăgea calcar prin explozii controlate. Ion Stoican, primarul comunei, susţine că această problemă s-a rezolvat şi Exploatarea se află într-un program de modernizare. „Exploatarea nu ne mai creează probleme pentru că a renunţat la exploziile controlate. Necazuri avem acum cu transportul greu. Casele situate pe marginea Drumului Judeţean DJ 646A sunt afectate de camioanele care transportă calcar de la Bistriţa în diferite zone ale ţării“, a spus primarul.

Nu doar casele sunt distruse, ci şi drumul judeţean. „Drumul s-a construit acum 30 de ani, pentru altă capacitate. Maşinile care transportă piatră au o capacitate de 20 de tone, dar încarcă 60. Din cauza greutăţii, în asfalt s-au făcut şanţuri. Drumul a mai fost reabilitat, dar s-a stricat din nou. Într-o oră trec cam zece camioane. Din cauza greutăţii şi a vitezei se creează trepidaţii şi crapă casele“, a explicat Ion Stoican.

 

Zece familii au depus plângere la primărie

 

Multe case din satele Pietreni, Bistriţa şi Costeşti au structura afectată.

„Pereţii casei crapă. Uşile şi geamurile nu se mai închid de la trepidaţii şi nu ştim ce să mai facem. Au venit şi au făcut evaluare şi de la primărie, şi de la prefectură, dar nu s-a rezolvat nimic. În fiecare lună apar alte crăpături. Am băgat ciment şi fier, dar degeaba. Şi casa vecinei e la fel“, a povestit Elena Mărunţălu, din satul Bistriţa.

Alt localnic din satul Costeşti are probleme cu locuinţa din cauza camioanelor. „Am casă cu cinci camere şi toate sunt crăpate din cauza camioanelor. Cum trece tirul, se zguduie întreaga casă. Cred că într-o zi o să cadă zidurile. Am tot făcut reclamaţii, dar nu s-a rezolvat nimic. Nu numai că ne distrug locuinţele, dar ne şi omoară, că şoferii merg cu viteză şi nu respectă regulile de circulaţie“, a spus Ilie Măgureanu.

Primarul localităţii recunoaşte că oamenii vin la primărie, fac plângeri, se fac anchete. „Avem zece case din satele Pietreni, Bistriţa şi Costeşti care sunt afectate. În afara notelor de constatare nu putem face nimic. Sunt firme de transport care duc de la carieră sute de tone de piatră către Piteşti şi Craiova. Sunt zeci de transportatori care transportă calcar din zonă, au autorizaţii de transport şi nu avem ce le face“, a precizat primarul.

Şoferii pot fi traşi la răspundere doar dacă depăşesc viteza sau când se controlează greutatea încărcăturii. „Atunci când se fac controale cu cântarul, după ce prindem prima maşină, şoferii se anunţă şi nu mai trece unul. După ce pleacă de aici cu cântarul, circulă şi ei“, a mai spus Ion Stoican.

Pe DJ 646A, pe raza localităţii Costeşti, autorităţile locale au pus în mai multe locuri limitatoare de viteză, ca transportatorii să meargă mai încet, dar nu mai există nici unul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII