12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSindicatele, mituite cu imobilele

Sindicatele, mituite cu imobilele

Executivul a decis restituirea tuturor imobilelor care au aparţinut patrimoniului sindical din România şi care au fost preluate de statul român, de organizaţiile cooperatiste sau de orice alte persoane juridice, din 6 martie 1945 până în prezent.

În acest sens, guvernul a anunţat adoptarea, în şedinţa de marţi, a unui proiect de lege care reglementează regimul juridic al unor imobile care au aparţinut patrimoniului sindical din România – Confederaţiei Generale a Muncii, Consiliului General al Sindicatelor şi Uniunii Generale a Sindicatelor din România.

Actul normativ prevede înfiinţarea, de către confederaţiile naţionale sindicale, a Uniunii Naţionale pentru Preluarea Patrimoniului Social (UNPPS), având statut de persoană juridică, în vederea preluării în proprietate a imobilelor.

Conform actului normativ, restituirea bunurilor se va face în natură, iar în cazurile în care acest lucru nu este posibil vor fi stabilite măsuri reparatorii.

Organizaţiile patronale au solicitat, în mai multe rânduri, ca patrimoniul sindical să fie administrat de un consorţiu constituit din confederaţiile patronale şi sindicale reprezentative, pentru a împiedica vânzarea acestuia.

Potrivit proiectului de lege iniţiat de Ministerul Muncii, dreptul de proprietate este atribuit Uniunii Naţionale pentru Preluarea Patrimoniului Social pentru că nu pot fi stabilite criterii obiective potrivit cărora imobilele să fie distribuite pe cote-părţi tuturor organizaţiilor sindicale existente în prezent.

Noul act normativ, în baza căruia sindicatele vor fi împroprietărite cu o avere impresionantă, a fost adoptat în mod suspect exact în momentul în care mai multe organizaţii sindicale pregătesc proteste de mare amploare, culminând cu grevele generale ale ceferiştilor şi cadrelor didactice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS