16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPrimă de baştan la Complexul Turceni

Primă de baştan la Complexul Turceni


Directorul Complexului Energetic Turceni, Dumitru Cristea, a beneficiat în luna iunie, în contul activităţii depuse în 2007, de o primă de 144.870 de lei, mai mare decât salariu său de 123.682 de lei, datele fiind disponibile în declaraţia de avere a soţiei sale, Narcisa Cristea, director în cadrul Primăriei Târgu Jiu.

 

Veniturile obţinute de familia Dumitru şi Narcisa Cristea, directorul Complexului Energetic Turceni, respectiv directorul executiv al Primăriei Târgu Jiu, au ieşit la lumină. După ce a întârziat luni în şir, cu toate că legea o obligă, inclusiv să o posteze pe site-ul Primăriei Târgu Jiu, pentru a fi consultată de contribuabili, Narcisa Cristea şi-a prezentat declaraţia de avere. Pentru doi salariaţi la stat, felul în care arată declaraţia de avere a Narcisei Cristea te duce cu gândul la doi oameni de afaceri prosperi, dar care nu desfăşoară nici un fel de activitate. Aceasta, pentru că în declaraţia de avere sau de interese nu sunt consemnate societăţi comerciale sau activităţi care să poată fi surse alternative de venit, în afara salariilor de la stat. Directorul Complexului Energetic Turceni, Dumitru Cristea, a încasat în iunie o primă de 144.870 de lei.

 

A muncit cu spor

 

Suma respectivă, în lei vechi peste 1,4 miliarde, este consemnată în declaraţia de avere a funcţionarului public Narcisa Cristea, completată pe 20 octombrie 2008, şi a fost primită de directorul Dumitru Cristea, în luna iunie 2008, pentru munca depusă în 2007. Potrivit aceleiaşi declaraţii de avere, salariul primit în 2007 de Dumitru Cristea a fost de „numai“ 123.682 de lei. Leafa primită de Narcisa Cristea în 2007 a fost modestă în raport cu prima soţului, salariul încasat de nevasta lui Dumitru Cristea, în calitate de director executiv al Primăriei Târgu Jiu, fiind de 46.756 de lei. Veniturile totale ale familiei Cristea au fost în 2007 de aproximativ 300.000 de lei. Directorul Dumitru Cristea susţine că prima încasată este legală şi conform muncii depuse, şeful Complexului Energetic Turceni adăugând că a muncit chiar mai mult decât fusese stabilit.

„Nu este doar o clauză în contractul de performanţă managerială pe care îl am cu şefii de la Bucureşti, ci este şi o prevedere a legislaţiei româneşti. Mi-am atins toţi indicatorii de performanţă pe care îi aveam în contractul cu AVAS şi Ministerul Economiei şi Finanţelor. În lege spune că directorul general al societăţii care are contract de mandat poate să primească, dacă îşi realizează indicatorii din anexa la contractul de mandat, într-un anumit procent, până la 12 salarii din anul precedent, adică 2007. Ceilalţi directori nu au primit această primă, ci doar conducătorul unităţii. Prin contractul de mandat nu am dreptul la altceva, la majorări de salarii. Am avut de îndeplinit mai multe criterii de performanţă, care au fost depăşite“, a declarat Dumitru Cristea.

 

Şase conturi deschise în doi ani

 

Conform aceleiaşi declaraţii de avere, familia Cristea a strâns în 2007 şi 2008 mai mult decât a câştigat. Averea, formată din bunuri imobile şi conturi, se ridică la peste 1,8 milioane de lei, în timp ce veniturile din 2007 s-au situat „numai“ la 300.000 de lei. Şi dacă renunţau la mâncare, haine şi la plata utilităţilor luxoasei vile pe care o deţin în centrul municipiului Târgu Jiu, cei doi salariaţi la stat ar fi avut dificultăţi să mai facă economii. Narcisa Cristea a consemnat în declaraţia de avere şase conturi, deschise în 2007 şi în 2008, la diferite bănci din Târgu Jiu, respectiv cinci depozite în lei şi unul în euro (15.000), suma totală economisită depăşind 400.000 de lei. Tot în declaraţia de avere se mai menţionează un împrumut de 250.000 de lei de la un om de afaceri din Gorj, Viorel Constantin Petcu, care a avut contracte în minerit şi afaceri imobiliare la Târgu Jiu. Împrumutul este făcut în 2008, iar scadenţa e în 2010. De asemenea, familia Cristea a mai vândut în 2008 un teren situat în Târgu Jiu, contra sumei de 400.000 de lei. Totodată, Narcisa şi Dumitru Cristea deţin şapte suprafeţe de teren, obţinute prin moştenire, cumpărare directă sau concesionare, majoritatea în Târgu Jiu. Doar trei dintre suprafeţele de teren sunt moştenite. Nici la case, cei doi directori nu stau rău, deţinând patru locuinţe şi o anexă în Târgu Jiu, Brădiceni şi Timişoara, cu o suprafaţă însumată de peste 450 de metri pătraţi. Tot în 2007, Dumitru şi Narcisa Cristea au achiziţionat un autoturism Opel.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII