21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljA murit creditul. Trăiască depozitul!

A murit creditul. Trăiască depozitul!

În lipsa posibilităţilor de a mai acorda credite, băncile asaltează clienţii cu dobânzile la depozite. Sunt vizate şi firmele, de unde s-ar atrage importante lichidităţi. Deşi dobânzile sunt cu două cifre, câştigurile sunt mici pentru deponenţi, pentru că se impozitează.

 

Dobânzile la depozitele bancare au urcat frumuşel în ultimul an, dar au luat-o la galop în ultimele două luni, de când se tot vorbeşte despre criza creditelor pe piaţa bancară românească. GdS a identificat pe piaţă trei bănci care practică o dobândă la depozitele la termen de 13% pe an, pentru persoane fizice, dar la sume fabuloase. Instituţiile bancare au campanii publicitare asidue pentru promovarea şi atragerea depozitelor.

 

Promoţii şi oferte

 

Din ofertele a zece bănci se poate observa că majoritatea au promoţii legate de depozite cu sloganuri care mai de care mai atractive: „Promoţie la depozite cu dobândă de Top 3“, „Cum câştigi cel mai sigur un milion de lei“ şi altele. Însă, procentele mari de dobânzi se acordă numai dacă se constituie depozite mari. Piraeus Bank atrage depozitele persoanelor fizice cu o dobândă de 13% la 12 luni, dar suma minimă ce poate fi economisită la această dobândă este de 15.000 de lei. Şi la valută dobânda e mare (6,25% pe an), la un depozit de minimum 4.000 de euro. La Raiffeisen Bank, promoţia este pentru cei care depun minimum 40.000 de lei în cont, la o dobândă de 12,8%. Şi Banca Transilvania oferă o dobândă de 13%, dar numai la depozitele pe şase luni. UniCredit Ţiriac Bank are o dobândă de 13% la lei şi 8% la euro, pentru pachetul financiar Duet, care înseamnă 50% depozit bancar şi 50% fond de investiţii. Doar că banca obligă la depozit de minimum 5.000 de lei şi 1.500 de euro. BCR spune pe site că plăteşte 11,5% dobândă anuală, pentru depozitele mai mari de 10.000 de lei, şi de
4-5,5%, pentru cele în valută, cuprinse între 10.000 şi 25.000 de euro. Există şi bănci care nu aleargă după depozite în lei, dar caută disperate depozite în valută. Astfel, dobânda maximă la Volksbank la lei este de 10,5% la an, însă la euro ajunge la 6,3%, aceasta din urmă fiind una dintre ultimele promoţii. Pentru sumele mici pe care populaţia vrea să le plaseze în depozite bancare, dobânzile au rămas aceleaşi de la începutul anului, în limita a
7-8,5% pe an.

 

Impozit la dobândă şi comision de retragere

 

Deponenţii trebuie să ştie că la dobânzile câştigate la depozitele bancare se percepe impozit pe venit, în cotă de 16%, aplicabil ca orice alt venit. Din câştigul final al deponentului se mai scad şi comisioanele băncii. Majoritatea unităţilor enumerate percep comision la extragerea de numerar din depozite, înainte de scadenţă sau după, în proporţie de 0,5% la suma care se retrage în numerar. Altele practică mai multe comisioane la depozite sau la conturile curente. BRD Group Societe Generale practică un comision de administrare de 0,6 euro pe lună, echivalent în lei, la depozitele populaţiei cu scadenţă pe un an şi dobândă de 11,5%. Bancpost afişează pe site-ul băncii un comision de administrare cont curent activ de 1,5 lei pe lună şi comision de administrare cont curent inactiv (fără mişcare cel puţin o lună) de maximum zece lei pe lună.

 

Goana după banii firmelor

 

Băncile încearcă să atragă economii şi de la companii. Unele firme craiovene, din categoria întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-uri), au fost contactate de funcţionarii băncilor, pentru a-şi crea depozite bancare. „Dacă până în primăvara aceasta băncile sunau IMM-urile pentru a le acorda tot felul de credite şi linii de credit, acum, firmele sunt sunate pentru a-şi depune banii în conturi bancare. În fuga lor după lichidităţi, băncile le spun reprezentanţilor societăţilor că sunt dobânzi promoţionale la depozite, că au soluţii de economisire bune. Mai ales la valută“, a declarat vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinzătorilor Particulari Mici şi Mijlocii din România, Valentin Cristea. Acesta mai spune că, din discuţiile cu IMM-urile doljene care fac parte din organizaţia patronală amintită, reiese că băncile au chiar noi metode de creditare pentru firme, cu banii clientului: „Chiar şi pe mine m-au sunat. Depui o sumă în depozit în valută, iar de banii aceia banca îţi acordă un credit în echivalent. Ai avantajul că se poate deconta pe firmă cheltuiala cu dobânda şi rămâi şi cu depozitul. Aşa de disperate au ajuns băncile“.

 

Cât câştigi dintr-un depozit

 

Cu toate că specialiştii dau drept cele mai bune investiţii depozitele bancare, după calculele GdS, câştigurile din dobânzi bancare nu sunt foarte mari. Un depozit de 10.000 de lei, cu o dobândă fixă de 12% pe an, scadent la o lună, aduce o dobândă de 100 de lei (într-o perioadă de 30 de zile). Impozitul pe venit aplicat la dobânda astfel calculată este de 16 lei. Dacă după o lună trebuie să retragi suma şi dobânda, atunci plăteşti şi comision de retragere numerar, de 50,42 lei. Clientul mai rămâne cu 10.033,58 lei, din care suma iniţială este de 10.000 de lei, iar ceea ce a mai rămas din dobândă, 33,58 lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU