10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjZiua Morţilor, în Valea Jiului

Ziua Morţilor, în Valea Jiului

Locuitorii din Valea Jiului sărbătoresc, pe 1 noiembrie, Ziua Morţilor, tradiţie păstrată de sute de ani, prin care cei trecuţi în lumea de apoi sunt comemoraţi în cimitire. Obiceiul a ajuns în Valea Jiului de la catolici, iar momârlanii i-au adăugat ceva din simbolistica locului.

 

Oamenii din Valea Jiului vin pe 1 noiembrie la cimitir, pentru a împărţi mâncare şi băutură şi pentru a fi alături de morţii lor.

Cimitirul devine în această zi locul de pelerinaj a mii de credincioşi, iar oamenii îşi amintesc de cei dispăruţi punând flori la morminte în seara de 1 noiembrie şi aprinzând lumânări.

 

Afaceri cu flori

 

Pieţele din Valea Jiului au fost, în ultimele zile, invadate de vânzătorii de flori. „De luni sunt în piaţă şi am vândut bine până acum. Vin din Gorj ca să vând aici deoarece la noi nu se ţine această sărbătoare“, a afirmat Elena, vânzătoare.

Femeia spune că buchetul de crizanteme costă 1,5 lei. „În această săptămână aduc cam 150-200 de buchete de crizanteme şi până seara vând tot“.

„Sunt cultivatoare de flori şi mă pregătesc pentru acest obicei aproape tot anul“, a afirmat altă vânzătoare. Femeia spune că a câştigat cam 100 de lei pe zi, dar se aşteaptă ca, odată cu apropierea datei de 1 noiembrie, veniturile să-i crească.

 

Cruci împodobite

 

Localnicii din zona muntoasă a Văii Jiului, cunoscuţi sub numele de momârlani, împodobesc crucile mormintelor cu flori şi hârtii colorate, aici fiind singurul loc din ţară unde se păstrează acest obicei. În comunităţile de momârlani se mai păstrează şi tradiţia de a-şi înmormânta rudele în curtea casei. „Pe timpuri, oamenii îşi îngropau părinţii în curtea casei pentru a dovedi că pământul le aparţine. La noi, crucile sunt mari, iar mormântul este înconjurat cu un gard metalic“, povesteşte un momârlan.

Cimitirul a fost curăţat şi iluminat, iar pe 1 noiembrie lumânările se vor aprinde pentru sufletele celor dragi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII