14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjUATAA şi-a plătit datoriile către Agenţia de Mediu

UATAA şi-a plătit datoriile către Agenţia de Mediu

Societatea de prestări servicii pentru populaţia din Motru, SC UATAA şi-a achitat integral datoriile pe care le avea către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM), iar conducerea furnizorului de agent termic a anunţat că de luni motrenii vor avea căldură în apartamente.

 

GORJ. Locuitorii municipiului Motru vor primi de luni căldură, indiferent de ce decizie va fi luată în instanţă de judecătorii care au aprobat o cerere premergătoare privind demararea procedurilor de faliment la SC UATAA. După cum a declarat directorul general al societăţii furnizoare de apă şi agent termic, Ilie Schinteie, unitatea pe care o conduce şi-a achitat integral debitele pe care le avea către ANPM, respectiv 100.000 de lei, fără penalizări. Pentru a-şi recupera creanţele de la SC UATAA, Agenţia de Mediu a acţionat în instanţă furnizorul de agent termic din Motru, cu toate că între timp se ajunsese la o înţelegere în ceea ce priveşte efectuarea plăţilor. Deşi UATAA achitase chiar jumătate din datorie, o instanţă de la Târgu Jiu a dat curs cererii de insolvenţă a ANPM şi a fixat următorul termen de judecată pentru 3 decembrie. Între timp însă, litigiul dintre părţi a dispărut, dar procesul a rămas.

 

Au achitat inclusiv penalizările

 

Directorul Ilie Schintee a afirmat că miercuri a fost efectuată ultima plată către ANPM, respectiv penalizările, a căror valoare era de 160.000 de lei. Iniţial, fusese stabilit un cuantum al penalizărilor de 240.000 de lei, însă părţile au stabilit că a fost vorba de o eroare de calcul. „Din punctul nostru de vedere, dar şi al Agenţiei pentru Protecţia Mediului, litigiul este închis. Ne pregătim să funcţionăm şi facem probele pentru a furniza căldură de luni. Am mers la Bucureşti, am discutat cu preşedintele Agenţiei de Mediu şi am achitat tot. O să primim o hârtie de la dânşii, pe care o vom depune în această săptămână la dosar, cum că nu mai avem de achitat taxe pe noxe. Practic, de aici a pornit procesul şi, logic, nu mai are obiect judecata. Şi cei de la Mediu vor face o cerere pentru a opri procesul. Momentan, nu a ieşit hotărârea şi nu avem nici cum să facem recurs, dacă va mai fi cazul. Aşteptăm, dar noi ne pregătim de iarnă, să funcţionăm în parametrii optimi pentru acest sezon. Cetăţenii din Motru vor avea căldură în case“, a spus directorul Schintee.

 

Pe hârtie, UATAA nu are datorii

 

Situaţia financiară a SC UATAA nu este deloc stabilă, având în vedere datoriile pe care le mai are de achitat, dar şi greutatea cu care recuperează banii de la populaţie pentru serviciile prestate. Pe hârtie, unitatea nu are probleme financiare, însă în realitate înregistrează datorii de aproape nouă milioane de lei. Cele mai multe sunt către Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, pentru lignitul livrat, cuantumul debitului fiind de 6,2 milioane de lei. UATAA mai are de plătit către Direcţia Generală a Finanţelor Publice Gorj 2,7 milioane de lei. În acelaşi timp, furnizorul de apă potabilă, apă caldă şi căldură are de primit de la diverşi beneficiari 21,5 milioane de lei. Cei mai mari datornici la UATAA sunt cetăţenii din Motru, peste 6.500 de apartamente, debitul fiind de 12 milioane de lei. Potrivit lui Ilie Schintee, unitatea mai are de primit de la Primăria Motru şapte milioane de lei pentru căldura furnizată unităţilor de învăţământ şi 2,5 milioane de lei – subvenţii acordate de stat pentru încălzirea populaţiei cu venituri reduse. Recent, Consiliul Judeţean Gorj a trimis la guvern un proiect de hotărâre privind alocarea sumei de şapte milioane de lei pentru ca UATAA să îşi plătească datoria faţă de Societatea Naţională a Lignitului Oltenia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS