10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOlimpicul craiovean, la un pas de libertate

Olimpicul craiovean, la un pas de libertate

Olimpicul craiovean Bogdan Ionescu, deţinut într-o închisoare din Italia pentru fraudă, a primit o nouă şansă. Este student la Universitatea din Milano, angajat al unei importante companii IT, iar autorităţile române încearcă să îi obţină eliberarea condiţionată.

De la imaginea elevului olimpic, prezentat de Gazeta de Sud în urmă cu un an şi jumătate, alături de colegii săi de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“, la tânărul speriat, ridicat din camera sa în toiul nopţii de poliţiştii de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi apoi extrădat în Italia, judecat şi condamnat la trei ani şi o lună de închisoare pentru fraudă informatică după ce a clonat site-ul Poştei Italiene, povestea lui Bogdan Ionescu a impresionat o lume întreagă.

 

Student şi angajat în IT

 

În prezent, Bogdan este student în Italia şi a primit un loc muncă într-o importantă companie IT. A obţinut învoire de la închisoare pentru a da examen de admitere la Facultatea de Inginerie Informatică de la Universitatea din Milano, de unde a ieşit după numai 20 de minute. A fost admis, iar zecile de premii la concursurile şi olimpiadele naţionale de informatică şi o medalie de aur la Balcaniada din 2007 au convins o importantă firmă de IT să îl angajeze. „L-am scos din arest pentru că a vrut să dea examen de admitere. A ieşit după numai 20 de minute şi bineînţeles că a fost admis. Impresionaţi de rezultatele sale, reprezentanţii unei importante firme de IT i-au oferit un loc de muncă şi i-a pus la dispoziţie o locuinţă, unde va sta sub arest la domiciliu. Acolo va lucra, va studia şi va merge la facultate doar la examene“, a declarat pentru GdS Tiberiu Dinu, consulul general al României la Milano.

Autorităţile consulare încearcă să îi obţină eliberarea şi au făcut deja o cerere de graţiere către preşedintele Italiei. „Cu puţină răbdare, avem şanse reale să îl eliberăm. Rezultatele lui, faptul că a fost admis la facultate şi că are un loc de muncă îl vor ajuta. Nu ştiu dacă vom obţine graţierea, dar eliberarea condiţionată este foarte aproape. Mă întâlnesc zilnic cu Bogdan, este bine, este fericit că a intrat la facultate şi sunt convins că în curând va scăpa de închisoare“, a continuat consulul.

 

„Merita o nouă şansă“

 

Alături de Bogdan, pe lângă familie, prieteni şi foşti colegi sunt şi profesorii de la Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti“ din Craiova, care se bucură pentru fiecare pas pe care îl face spre libertate. „El a demonstrat încă o dată că rezultatele pe care le-a avut sunt reale. Nu poate fi supus la acelaşi tratament cu criminalii. Merita o nouă şansă, de care va profita, şi sunt convinsă că această experienţă urâtă pe care a trăit-o va fi o lecţie de viaţă pentru el şi va şti să evite pe viitor astfel de capcane“, a precizat Carmen Ştefănescu, directoarea Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti“ din Craiova.

 

De la „imbecil“ la „geniul informaticii“

 

Bogdan Gabriel Ionescu a fost reţinut pe 28 decembrie 2007, după ce Tribunalul din Milano a emis pe numele său un mandat european de arestare, pentru comiterea unei fraude informatice, potrivit ofiţerilor de la Biroul de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Craiova. Cu ocazia executării mandatului european, poliţiştii doljeni au făcut şi o percheziţie la domiciliul tânărului, de unde au fost ridicate două calculatoare, două telefoane mobile şi 1.000 de CD-uri şi DVD-uri. În urma percheziţiilor informatice a calculatoarelor, efectuate de specialiştii BCCO Craiova, au fost găsite date de carduri bancare, adrese, sigle de bănci, dar şi anunţuri de vânzare a unor obiecte postate de tânărul craiovean pe mai multe site-uri de specialitate. Deşi Ionescu nu a recunoscut că este implicat în comiterea de fraude informatice, în urma cercetărilor, s-a stabilit că olimpicul craiovean este cel care a clonat site-ul Poştei Italiene, prin intermediul căruia el şi complicii săi au creat un prejudiciu de aproximativ 500.000 de euro. După ce site-ul a fost clonat, Bogdan şi complicii săi au expediat zeci de mii de e-mail-uri posesorilor de conturi curente la Poşta Italiană. Clienţii care şi-au oferit datele personale respectivului site, care semăna perfect cu acela al Poştei, s-au ales cu conturile golite, pentru că datele posesorilor de conturi curente erau încărcate pe cărţi de credit preplătite, după care erau retraşi banii. Ofiţerii din cadrul BCCO Craiova au precizat că în calculatoare au fost găsite indicii că tânărul voia să cloneze şi alte site-uri ale unor bănci din România şi din străinătate.

După ce anchetatorii craioveni au încheiat cercetările, mandatul emis de autorităţile italiene a fost confirmat de magistraţii doljeni, iar Bogdan Gabriel Ionescu a fost extrădat în Italia. În iunie anul acesta, el a fost încarcerat la penitenciarul din Como (Lombardia). Dacă, în urmă cu câteva luni, jurnaliştii italieni îl catalogau drept „hoţ“, „tont“ sau „imbecil“, acum aceştia militează pentru graţierea lui, numind-l „creier pur“ sau „Gabriel, geniul informaticii“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

31 COMENTARII