21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalAngajatorii au spus pas

Angajatorii au spus pas

Târgul de cariere s-a terminat, iar angajatorii au plecat dezamăgiţi. Candidaţii nu i-au impresionat, iar slujbele cu care au venit la târg au rămas neocupate.

Dacă angajatorii invocă lipsa de experienţă şi slaba pregătire a tinerilor, absolvenţii şi studenţii consideră că angajatorii au pretenţii prea mari. „Nu vom avea de unde selecta pentru interviuri. Au venit foarte puţini pe domeniul nostru, IT. Sunt mulţi economişti, chimişti sau sociologi“, a spus Mara Cirbeanu, HR Ubisoft.

Tinerii au venit, au luat ofertele, dar nu s-au arătat impresionaţi de unele joburi care îi pot ajuta să se dezvolte profesional. „Am venit la acest târg cu un job special pentru absolvenţi, international trainee, un post în Bucureşti, cu posibilitatea de a pleca în străinătate, de a-şi dezvolta o carieră, de a învăţa. Tinerii de aici nici nu vor să audă să plece din Craiova. Poate are acest oraş ceva special“, a spus Alina Mihai, specialist HR Real România.

 

„Tot dincolo e viitorul nostru“

 

Angajatorii au fost uimiţi de invazia de economişti de pe piaţa muncii din Oltenia, care ar accepta orice slujbă, numai să câştige un ban. „A fost sub aşteptările noastre. Voiam să găsim oameni mai buni, dar am descoperit tineri fără experienţă, mulţi economişti dispuşi să lucreze orice, dar noi nu avem nevoie de ei“, a explicat Ileana Giorgini, inspector resurse umane RUCOM Craiova.

Puşi faţă în faţă cu angajatorii, tineri sau nu, craiovenii aflaţi în căutarea unui loc de muncă au înţeles cât de important este să ştii meserie, să ai o bază. Dacă nu avut ce bifa la capitolul experienţă, angajatorii le-au cerut proiecte, lucrări practice făcute de ei. Au primit ca răspuns o privire mirată şi un ridicat din umeri. „Este al treilea târg la care am fost prezenţi. Sibiu, Iaşi, Craiova, urmează Bucureşti şi Târgu Mureş. Vrem să angajăm 300 de oameni, dar nu avem pe cine. Noi venim în întâmpinarea lor, cheltuim bani ca să ne deplasăm în toate aceste oraşe şi ei nu sunt interesaţi. Doar două CV-uri m-au impresionat şi mai mult ca sigur îi voi angaja. În rest, nimic. Cei care vin întreabă despre ce e vorba, iar când le cer proiecte, când îi întreb ce portofoliu au, nu mai spun nimic. Le oferim salarii, traininguri, locuinţe de serviciu, team-bildinguri, dar nu avem cui. Singura speranţă este ca studenţi din ani mai mici, care vin şi află ce trebuie să facă, să ne sune peste un an, doi şi să ne prezinte portofoliul lor“ a precizat Liviu Cristescu, general manager ROUTE 66.

Dezamăgiţi au fost şi candidaţii care au plecat de la târg fără să primească măcar un zâmbet de la angajatori. În loc să folosească experienţa ca pe o lecţie de viaţă, au spus printre dinţi: „Tot dincolo e viitorul nostru. Ăştia au pretenţii, dar fără să dea bani“. S-au consolat repede cu un pix, un ziar sau o brichetă şi au aruncat nervoşi ofertele pe jos, în faţa Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII