10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSalarii contra reformă în sănătate

Salarii contra reformă în sănătate

Şeful statului a declarat ieri că este de acord cu majorarea salariilor în sistemul sanitar, dar numai cu condiţia creşterii performanţelor.

 

Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri, la întâlnirea cu membrii Comisiei prezidenţiale pentru sănătate, că este nevoie de mai multe resurse pentru acest domeniu. Şeful statului şi-a asumat, în cadrul întâlnirii, „Raportul pentru un sistem de sănătate bazat pe nevoile cetăţeanului“, document elaborat de Comisia prezidenţială pentru sănătate şi care constituie o radiografie a sistemului sanitar, punctând problemele din sistem şi soluţiile pentru rezolvarea acestora. Raportul propune să se schimbe viziunea sistemului, orientându-se către nevoile cetăţeanului, şi să se stabilească un sistem structurat în ceea ce priveşte calitatea actului medical. De asemenea, se mizează în reformarea sistemului sanitar pe resursa umană, care este deficitară în prezent.

 

Buget mare, dar prost alocat

 

Băsescu a arătat că bugetul pentru sănătate, chiar şi optim utilizat, nu este suficient pentru a acoperi nevoile sistemului şi trebuie, în perioada următoare, ca acesta să crească.

„Am înţeles, pe de o parte, că există o alocare de resurse nu tocmai optimă, ca să nu folosesc un cuvânt mai sever, în condiţiile în care bugetul sănătăţii a crescut de la trei miliarde de euro, în 2004, la şase miliarde de euro, în 2008, dar, în acelaşi timp, îmi este foarte clar că acest buget de şase miliarde, chiar şi optim utilizat, nu este suficient şi trebuie în perioada următoare să urcăm din punct de vedere al alocărilor pentru sănătate“, a declarat şeful statului.

În cadrul discuţiilor pe marginea raportului, Traian Băsescu s-a declarat adeptul creşterii salariilor personalului medical, dar numai cu condiţia ca majorările să fie dublate de performanţă şi reformă a sistemului. „De acord cu creşteri de salarii, inclusiv în sănătate, dar contra reformă. Nimeni nu mai poate să ceară salarii fără să facă nimic în modernizarea sistemelor“, a precizat Băsescu, adăugând că, dacă va fi cazul, va folosi raportul Comisiei prezidenţiale pentru sănătate în discuţiile cu sindicatele din sistem.

 

„Mai puţini bani la clientelă“

 

„Aş vrea să clarificăm un lucru care este actual. Distrugerea economiei naţionale pentru că
s-ar da bani la Educaţie sau la Sănătate este una din marile minciuni propagandistice“, a ţinut să precizeze şeful statului, arătând că problemele reale ale economiei româneşti sunt deficitul de cont curent, care presează inflaţia, şi incapacitatea de a gestiona resursele.

„Se încearcă crearea unui complex al profesorilor, că datorită lor se va distruge economia naţională. Vă asigur că, pe de altă parte, putem privi cu foarte mare seriozitate la nevoia de resurse suplimentare pentru sănătate“, a declarat preşedintele.

Şeful statului a arătat că România nu se află, din punct de vedere al economiei, în situaţia Ungariei.

„Noi nu avem nevoie de o susţinere fundamentală din buget a dezvoltării infrastructurii, avem bani gratuiţi de la UE. Am vrut să vă dau sentimentul că tot ceea ce aţi scris acolo este realizabil, cu două condiţii: salariaţii din sistem să fie de acord cu acest lucru, pe de o parte, şi doi – clasa politică să facă legile care să acopere ceea ce trebuie modernizat în sănătate“, a concluzionat Băsescu, susţinând că trebuie alocaţi „mai puţini bani la clientelă şi mai mulţi la priorităţile reale“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII