29.6 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMoţiune de cenzură pentru profesori

Moţiune de cenzură pentru profesori

PD-L a anunţat că va depune o moţiune de cenzură dacă premierul Tăriceanu va bloca majorarea salariilor cadrelor didactice.

Prim-vicepreşedintele PD-L, Theodor Stolojan, a explicat ieri, după şedinţa conducerii partidului, că democrat-liberalii vor iniţia o moţiune de cenzură împotriva guvernului pentru „încălcarea Constituţiei“ şi „abuz în serviciu“, în cazul în care executivul va bloca majorarea salariilor profesorilor. „Al doilea motiv este faptul că guvernul are şi a avut resursele necesare pentru a face majorarea salariilor profesorilor, deci să aplice legea“, a declarat Theodor Stolojan. „Cine nu va semna moţiunea de cenzură pe care o vom depune în parlament (…) nu este de acord cu majorarea salariilor la profesori“, a mai spus prim-vicepreşedintele PD-L.
La rândul său, liderul democrat-liberalilor, Emil Boc, a declarat că textul demersului antiguvernamental va fi definitivat astăzi şi va purta semnătura celor 103 parlamentari ai partidului. „Toţi cei care au votat majorarea salariilor profesorilor sunt invitaţi să semneze această moţiune de cenzură. Cine nu susţine moţiunea de cenzură nu susţine majorarea salariilor profesorilor şi se dezice de votul pe care l-a dat în parlament“, a atenţionat Emil Boc.
Boc a precizat că PD-L nu este „interesat de guvernarea pe ultimii metri ai acestui mandat“ şi nu are intenţia de a-l propune pe Theodor Stolojan premier interimar, în cazul în care demersul antiguvernamental ar avea succes în parlament.

PC va vota o moţiune de cenzură

Deputatul PC Bogdan Ciucă a anunţat ieri că partidul său va susţine orice moţiune de cenzură, indiferent de iniţiatorul acesteia, dacă guvernul va bloca sau va amâna aplicarea legilor de majorare a salariilor din educaţie şi a pensiilor la grupele I şi a II-a.
Potrivit lui Ciucă, există trei variante pentru a sancţiona o asemenea atitudine a guvernului. Prima este aceea ca guvernul să-şi dea demisia dacă nu poate să aplice cele două legi. A doua este votarea de către parlament a unei moţiuni de cenzură, pe care PC o va susţine indiferent de partidul care o va iniţia. A treia opţiune ar fi ca legislativul să se opună, prin vot, ordonanţelor pe care guvernul le-ar putea emite pentru a bloca şi cele două legi promulgate de preşedintele Traian Băsescu la sfârşitul săptămânii trecute.

PRM sprijină demersul

PRM va semna „necondiţionat“ moţiunea de cenzură pe care PD-L intenţionează să o înainteze parlamentului, a declarat ieri vicepreşedintele PRM Lucian Bolcaş.
„Consider că acest guvern dă dovadă de nesupunere civică, acţionând atât împotriva unei hotărâri a parlamentului, cât şi a Curţii Constituţionale şi a preşedinţiei. PRM va semna necondiţionat această moţiune, pentru ca, în sfârşit, acest guvern româno-maghiar să plece şi să-şi facă mendrele în altă parte. Dacă vrea, să şi le facă la Budapesta“, a declarat Bolcaş.

PSD susţine guvernul

Purtătorul de cuvânt al PSD, Cristian Diaconescu, a declarat ieri că partidul său nu va semna şi nici nu va vota moţiunea democrat-liberalilor, apreciind că demersul PD-L este politicianist şi nu este fezabil din punct de vedere al procedurilor parlamentare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS