12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLiberalii nu acceptă majorarea lefurilor profesorilor

Liberalii nu acceptă majorarea lefurilor profesorilor

Vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a declarat ieri, la finalul întâlnirii de la Palatul Victoria a conducerii liberale, că s-a decis mandatarea guvernului de a nu accepta sub nici o formă creşterea salariilor, atâta timp cât nu există susţinere economică. „Am decis să mandatăm guvernul să nu accepte nici o majorare salarială care nu are justificare economică, guvernul urmând să găsească soluţia juridică potrivită“, a precizat Orban.

Vicepreşedintele PNL a admis că s-au discutat variantele de urmat, dar a adăugat că decizia va fi luată după publicarea legii în Monitorul Oficial.

Întrebat dacă termenul de intrare în vigoare a legii va fi blocat sau dacă unele creşteri salariale vor fi eşalonate, Orban a menţionat doar că au fost mai multe variante luate în discuţie, insistând pe ideea că guvernul va fi cel care va lua decizia juridică potrivită. „Guvernul nu-şi poate permite lejeritatea exerciţiului parlamentar“, a mai afirmat el.

Vicepreşedintele PNL a explicat că o majorare salarială de 9% pentru profesori se aplică de la 1 octombrie, fiind bazată pe creştere economică, în timp ce altele, nesustenabile, vor genera inflaţie. „Aduceţi-vă aminte de creşterea de curs valutar leu-euro din momentul anunţării de către preşedinte a semnării decretului prin care a promulgat legea“, a argumentat liderul liberal.

Potrivit unor surse liberale, variantele conturate până în prezent sunt fie adoptarea unei ordonanţe de urgenţă care să amâne intrarea în vigoare a măsurii, fie asumarea răspunderii în parlament pe proiecte care să eşaloneze măririle şi să le separe pe categorii de bugetari. Asumarea răspunderii poate avea însă efectul unei demisii, dacă opoziţia depune o moţiune de cenzură. Se pare însă că varianta cea mai probabilă este cea a adoptării unei ordonanţe de urgenţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII