17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDebut sufocant al examenului auto

Debut sufocant al examenului auto

http:http://www.youtube.com/watch?v=M3v2km32sPw

Zeci de craioveni veniţi cu treburi la ghişeele Serviciului Înmatriculări – Permise Auto s-au îmbulzit alături de candidaţii pentru obţinerea permisului, în prima zi de examinare pe calculator în Dolj.

Sute de persoane au luat ieri cu asalt noul sediu al serviciului din curtea Liceului Energetic din Craiova, după o săptămână în care ghişeele au fost închise. Aglomeraţia a fost atât de mare, încât accesul în curte s-a făcut pe baza listelor, iar la cele două intrări, păzite de câte un poliţist, oamenii s-au înghesuit ca sardinele. „Norocoşii“ care au apucat să intre cu dosarele în mână la ghişeele serviciului s-au trezit că trebuie să facă faţă unei aşteptări îndelungate. Tot ieri a fost prima zi în care candidaţii pentru obţinerea permisului de conducere au dat examenul pe calculator. Aceştia, veniţi la noul sediu de pe strada Amaradia cu instructori şi prieteni care să îi susţină, au îngroşat rândurile de aşteptare până la ora 10.00, când a început proba teoretică a examenului.

 

Întrebările din mecanică, cele mai dificile

 

Atât în curte, cât şi afară, câţiva dintre cei care au trecut prin experienţa examenului pe calculator şi au picat îşi povesteau resemnaţi păţania. „Examenul mi s-a părut greu, mai ales întrebările din mecanică. Am avut o întrebare de genul la ce temperatură fierbe apa în motor sau la ce temperatură a apei lucrează motorul, nu mai ştiu sigur. Am auzit că, din 40 de persoane examinate până acum, a luat doar una“, spunea un bărbat.

Întrebările din mecanică au părut cele mai dificile pentru candidaţi. Calculatorul i-a făcut figura lui Laurenţiu, un tânăr care tocmai ieşise din sala de examinare: „Întrebările nu au fost dificile, dar mai greu de lucrat cu calculatorul. Am avut şi eu întrebări din mecanică, dintre care una era legată de rolul pe care îl are bateria la aprindere. Din 16 persoane, câte am fost noi în sală, a luat doar una“. „Suntem aici de la ora opt. Chiar dacă am calculator acasă, nu e acelaşi lucru şi nu cred că o să reuşim, cu ce se aude pe aici“, a fost de părere alt tânăr.

Spre deosebire de forfota de la poarta serviciului, în sala de aşteptare şi în cea de examinare plutea liniştea. La intervale de câteva minute, câte doi candidaţi intrau sfioşi la examinare cu cărţile de indentitate şi codurile de bare, scoase de calculator pe bileţele. Primele întrebări au fost de acomodare cu sistemul, fără legătură cu legislaţia rutieră, spre exemplu: „1 + 1 este egal cu…?“. După acomodare şi verificare, candidaţii au trecut la chestionarul propriu-zis, care conţine cel puţin o întrebare din mecanică, spre exemplu: „Ce rol are ambreiajul?“. Ecranul calculatorului, o adevărată sperietoare pentru unii candidaţi, afişează în permanenţă timpul rămas, numărul de răspunsuri corecte şi numărul de greşeli. „Parcă aş vrea să nu ştiu pe loc câte greşeli am făcut. Aşa, când ai deja patru greşeli, parcă îţi suflă cineva în ceafă şi nu cred că reuşeşti să te mai concentrezi“, a declarat o tânără care aştepta pe scările clădirii să intre la examen.

 

Val de respinşi

 

Întrebările sunt afişate la rând, iar în partea de jos a monitorului se găsesc trei butoane: „Răspund mai târziu“, „Şterg răspunsul“ şi „Trimit răspunsul“. Din punct de vedere al numărului de candidaţi ce pot fi examinaţi într-un interval dat, sistemul pe calculator este eficient. Ieri, proba teoretică a început la ora 10.00, iar într-o oră şi jumătate au fost examinaţi 90 de candidaţi. 70 dintre aceştia au văzut afişat mesajul „Testul a luat sfârşit. Aţi fost declarat RESPINS“. Calculatorul supraveghetorului, de unde poate fi monitorizată întreaga sală, afişa rezultate crunte din punct de vedere al punctajelor obţinute de candidaţi: 4, 6, 7, 2, 7, 17, 5, 16, 4 etc. Nu au lipsit nici cazurile în care candidaţii au reuşit un singur răspuns corect. Cei mai mulţi dintre ei au ieşit din sală după cinci-zece minute, cu aceeaşi replică, „Şefu’, sunt respins!“, urmată invariabil de răspunsul supraveghetorului,

„Mergeţi afară şi luaţi-vă dosarul!“. Mai rar s-a găsit un candidat care să se ridice de la calculator cu un zâmbet larg pe faţă, anunţând parcă, în ciuda celorlalţi, că a luat examenul.

Potrivit lui Constantin Stan, şeful Biroului de Examinări Auto, au fost înscrişi 250 de candidaţi în prima zi. Sistemul de examinare pe calculator poate „procesa“ până la 300-400 de persoane pe zi. În ceea ce priveşte rata de eşec mare la examinarea pentru obţinerea permisului de conducere, aceasta ar fi cauzată de şcolile de şoferi, care nu au pregătit corespunzător candidaţii pentru acest tip de examen.

„Lasă de dorit pregătirea candidaţilor, având în vedere că am comunicat şcolilor încă din luna martie faptul că va fi instituit acest sistem“, a declarat Stan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII