10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDA salariilor profesorilor

DA salariilor profesorilor

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat ieri că a promulgat legea de mărire cu 50% a salariilor din educaţie, de la 1 octombrie.

Şeful statului a purtat ieri-dimineaţă discuţii cu reprezentanţii a patru federaţii sindicale din învăţământ. Liderii acestora au expus motivele pentru care preşedinele României trebuie să promulge legea ce prevede majorarea salariilor profesorilor cu 50%, subliniind importanţa învăţământului în economia de piaţă. Conform preşedintelui Băsescu, Legea salariilor profesorilor este constituţională, aşa cum a stabilit Curtea Constituţională. Al doilea element pe care îl are în vedere şeful statului este conformitatea legii şi, sub acest aspect, atenţia sa se îndreaptă către respectarea obligaţiilor internaţionale asumate, iar din acest punct de vedere, Legea salarizării profesorilor se încadrează în obiectivele strategiei Lisabona.

Nepromulgarea ei ar fi putut fi interpretată ca o dezicere a preşedintelui de acest pact, consideră Băsescu. „Cu actuala salarizare este imposibil ca în sistemul de educaţie românesc să intre dascăli care să pregătească tânăra generaţie pe IT, pe limba engleză, limba germană, fizică sau matematică. Nici un absolvent bun de facultate nu vine pentru 700 de lei în sistemul de educaţie. Am considerat că această lege este oportună pentru că între toate partidele s-a semnat un pact pentru educaţie, la care s-au raliat trei federaţii sindicale mari“, a declarat şeful statului, subliniind că „performanţa fără bani este imposibilă“.

Sindicatele şi-au asumat responsabilitatea strategiei de reformare a sistemului de educaţie simultan cu mărirea salariilor dascălilor, a precizat Băsescu. Astfel, se realizează un echilibru între bani contra reformă şi performanţă. Acesta este unul dintre motivele pentru care şeful statului a promulgat legea privind majorarea salariilor profesorilor.

 

Legea salarizării poate fi anulată prin ordonanţă de urgenţă

 

Legea salarizării profesorilor ar putea fi anulată printr-o ordonanţă de urgenţă în prima şedinţă a guvernului, pentru că nu există surse de finanţare pentru creşterile solicitate de bugetari, a declarat pentru NewsIn ministrul muncii, Mariana Câmpeanu. „În prima şedinţă de guvern vom analiza posibilitatea emiterii unei ordonanţe de urgenţă pentru anularea Legii salarizării profesorilor, întrucât nu există surse de finanţare pentru susţinerea majorării salariilor în învăţământ cu 50%“, a spus Câmpeanu.

Potrivit ministrului muncii, dacă s-ar da curs legii adoptate în parlament, ar trebui avute în vedere şi alte revendicări salariale, precum solicitările funcţionarilor publici sau cele ale cadrelor medicale, iar majorarea cu 50% a salariilor din sectorul bugetar ar avea ca efect destabilizarea economiei.

De altfel, proiectul de buget al guvernului pe 2009 nu prevede creşterea salarială decisă de parlamentari.

Efortul bugetar pentru majorarea salariilor profesorilor ar fi, potrivit ministrului economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, de aproape 300 de milioane de euro doar în acest an – majorările ar urma să fie făcute de la 1 octombrie -, şi de peste 1,4 miliarde de euro anul viitor.

 

Dacă guvernul blochează legea, sindicaliştii fac grevă

 

Sindicaliştii din educaţie consideră că promulgarea de către preşedintele României a legii privind majorarea cu 50% a salariilor profesorilor este conformă cu politica europeană, însă ameninţă în continuare cu greva generală dacă guvernul va bloca punerea ei în aplicare. „Majorarea salariilor profesorilor este normală în contextul modernizării învăţământului, ceea ce înseamnă implicit investiţii în resursa umană, şi al politicilor educaţionale europene. Legea este constituţională şi sustenabilă economic. Dacă se va încerca blocarea ei, nu numai că vom face grevă, dar vom merge la secţiile de votare şi vom face campanie împotriva membrilor guvernului“, a comentat Marius Nistor, preşedintele executiv al Federaţiei Sindicale „Spiru Haret“.

Mai mult, acesta afirmă că sindicaliştii cer în continuare demisia guvernului, pentru declaraţiile făcute înainte de promulgarea legii şi pentru denigrarea cadrelor didactice.

Guvernul are trei variante

Guvernul a fost convocat în şedinţă extraordinară sâmbătă dimineaţă, la ora 10.00, pentru a discuta situaţia creată de promulgarea legii privind majorarea salariilor profesorilor cu 50%, a declarat ieri purtătoarea de cuvânt a guvernului, Camelia Spătaru. Variantele luate în calcul sunt prorogarea termenului de intrare în vigoare a legii, anularea acesteia prin ordonanţă de urgenţă şi căutarea resurselor pentru punerea în aplicare a actului normativ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

54 COMENTARII