14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCal verificat la alcoolemie

Cal verificat la alcoolemie

Poliţiştii gorjeni se confruntă cu un caz nemaîntâlnit, după ce au fost nevoiţi să recolteze sânge de la un cal, pentru determinarea alcoolemiei, animalul fiind suspectat că ar fi provocat un accident, în urma căruia un bătrân şi-a pierdut viaţa.

Poliţiştii gorjeni au fost puşi în situaţia de a stabili alcoolemia unui cal, implicat sâmbătă într-un accident mortal de circulaţie, petrecut în comuna Leleşti. Animalul era înhămat la o căruţă, care a părăsit şoseaua şi s-a izbit de zidul unei case. Din nefericire, un bătrân şi-a găsit sfârşitul, nemaiputând fugi din calea atelajului. Săteanul, de 86 de ani, stătea pe o bancă, la poarta din faţa gospodăriei sale, şi a murit pe loc, după ce un lemn de la căruţă i-a străpuns pieptul.
Întrucât localnicii le-au declarat poliţiştilor că accidentul s-a produs din vina cabalinei, care s-a comportat anormal, şi nu din vina căruţaşului, oamenii legii au recoltat probe de sânge de la cal. S-a apelat la un medic veterinar, care a fost surprins de cererea oamenilor legii, crezând iniţial că este vorba de o glumă. Ajuns la faţa locului, el s-a lămurit în legătură cu ceea ce se întâmplase.

„Drogat cu alcool“

Foarte mulţi dintre localnicii care au asistat la eveniment au afirmat că animalul părea „drogat cu alcool“ şi nu a mai putut fi strunit de conducătorul atelajului. Potrivit martorilor, căruţaşul a încercat să tragă de hăţuri, să evite ieşirea atelajului de pe drum, însă fără succes. „Să moară un om pe loc, fără apărare… Parcă îi făcuse cineva calului o injecţie. Omul era disperat să îl ţină în hăţuri, să nu îl arunce şi pe el, din căruţă. Nu ştiu dacă mai mulţi oameni îl puteau ţine, aşa se zbătea în ham! Am mai văzut aşa ceva odată, la samsarii de cai: când vor să vândă câte o gloabă, îi dau băutură. Dacă animalul e mai bătrân, alcoolul îl face să pară mai iute. Dar depinde de cal, că unii nu mai pot fi stăpâniţi. Alţii nici nu mai pleacă de pe loc, dacă nu le dă cineva să bea. Acum a omorât un om! A intrat în el şi, la cât de bătrân era, nu mai aveau ce să-i facă la spital“, a povestit unul dintre localnici.

Băuse şi căruţaşul

Ion Drăgan, de 56 de ani, căruţaşul implicat în accident, a fost găsit cu o alcoolemie de 0,27 mg/l în aerul expirat, şi acestuia fiindu-i recoltate probe de sânge la Spitalul Judeţean din Târgu Jiu. Bărbatul a afirmat că intrase în posesia calului cu numai câteva ore înainte de producerea accidentului şi că, la un moment dat, l-a scăpat de sub control în mod inexplicabil. „Un ţigan a venit să facem schimb de cai. Mi l-a lăsat pe acesta şi nu am mai putut să-l stăpânesc. Când veneam pe drum, erau două maşini parcate pe dreapta, mai venea una din faţă, plină cu lemne, iar în spatele ei mai era una mică. Nu ştiu cum am intrat peste omul ăla de stătea la poartă, pe bancă“, a declarat Ion Drăgan, căruţaşul care aşteaptă acum cu sufletul la gură rezultatul testului la probele de sânge prelevate de la animal.

Poliţia s-a conformat

Plecând de la declaraţiile celor care au asistat la întreaga scenă, echipa de anchetatori, trimisă să stabilească modul în care s-a produs accidentul, s-a conformat, recoltând sânge de la animal. „Având în vedere suspiciunile localnicilor, am recoltat două probe de sânge de la calul implicat în accident, acestea urmând să fie duse la laboratorul Direcţiei Sanitar-Veterinare. Nu ştiu dacă se fac astfel de analize,  este primul caz de acest gen cu care ne confruntăm în judeţul Gorj“, a declarat inspectorul Daniel Săvulescu, din cadrul Poliţiei Rutiere Gorj.
Şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj, doctorul Ion Iliuţă, a precizat că instituţia pe care o conduce nu poate să facă analize de acest gen, pentru că nu are dotările corespunzătoare. „Putem să determinăm grupele de sânge, să spunem de la ce animale sau ce specii provine sângele, dar alcoolemia nu o putem determina. Nu avem ceea ce ne trebuie, pentru că este ilogic să determinăm alcoolemia unui animal. Nu am mai avut un astfel de caz până acum“, a menţionat directorul Ion Iliuţă.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII