10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFranşiză la asigurările Casco

Franşiză la asigurările Casco

Asiguratorii din România ar trebui să majoreze cu 40% tarifele la asigurările auto obligatorii pentru 2009, având în vedere evoluţia ratei daunelor, şi să introducă franşiza pentru asigurările Casco, ca să-i responsabilizeze pe şoferi, a spus şeful biroului de asigurări auto Generali, Radu Ionescu. „Valoarea despăgubirilor a crescut într-un ritm mai mare decât volumul primelor brute subscrise în ultimii doi ani. Numai în 2007, valoarea despăgubirilor plătite de societăţile de asigurări din România s-a majorat cu 35%, faţă de cea a primelor brute subscrise, care a înregistrat o creştere de 32%“, a menţionat Ionescu, susţinând că tariful poliţelor ar trebui să crească în raport cu nivelul daunelor.

România avea, în 2007, cea mai mare rată de frecvenţă a daunelor pe segmentul Casco, cu 60%, urmată de Bulgaria – cu 54% şi Serbia – cu 30%, potrivit unui studiu realizat în zece ţări, la nivelul grupului. Trei societăţi de asigurări – BT Asigurări, Astra şi Ardaf – au înregistrat pierderi de 236,18 milioane de lei (70,8 milioane de euro) în 2007, care reprezintă 57% din nivelul pierderilor cumulate la nivelul pieţei de asigurări din România.

Franşiza reprezintă partea din daună care rămâne în sarcina asiguratului şi nu se despăgubeşte de către societatea de asigurare. Aceasta se stabileşte procentual din suma asigurată sau din daună sau ca o sumă fixă raportată la fiecare daună, iar cu cât franşiza este mai mare, cu atât prima de asigurare trebuie să fie mai mică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS