16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCE vrea mărirea concediului de maternitate

CE vrea mărirea concediului de maternitate

Comisia Europeană (CE) va propune mărirea duratei minime a concediului de maternitate în cadrul Uniunii Europene (UE), până la 18 săptămâni, aşa cum este reglementat deja în România, Danemarca şi Cipru, informează cotidianul Les Echos.

Bruxelles-ul intenţionează să propună revizuirea directivei europene care impune, în prezent, ca durata minimă a concediului maternal să fie de 14 săptămâni.

Concediul minim de maternitate variază, în prezent, de la 14 săptămâni în Germania, 15 în Belgia, 16 în Franţa şi Spania, până la 20 de săptămâni în Estonia, 26 în Irlanda, 28 în Cehia şi 45 în Bulgaria, media fiind de 18 săptămâni.

Statele membre sunt obligate doar să respecte durata minimă a concediului de maternitate, putând, în schimb, hotărî creşterea perioadei respective. Decizia va trebui votată de majoritatea miniştrilor pentru probleme sociale din cele 27 de state membre.

În plus, CE va introduce în noua reglementare recomandarea – care nu este însă obligatorie, deocamdată – ca angajatorii să plătească integral salariile persoanelor aflate în concediu prenatal sau postnatal. Anterior, aceştia erau obligaţi să acorde salariaţilor o indemnizaţie reprezentând jumătate din valoarea concediului de boală. Măsura are rolul de a flexibiliza sistemul şi, totodată, de a întări protecţia salariatelor în faţa abuzurilor comise de unii angajatori, constatate în mai multe rânduri de justiţia europeană.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS