6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPacienţii, jecmăniţi de medici

Pacienţii, jecmăniţi de medici

Pacienţii internaţi în spitale au, de două luni, dreptul prin lege la decontarea medicamentelor şi materialelor sanitare cumpărate de ei pentru tratamentul în spital. Medicii le refuză însă acest drept, nefiind de acord să le dea reţetă pentru medicamentele care lipsesc spitalului.

 

Deşi există de două luni o lege care obligă spitalele să plătească pacientului medicamentele pe care acesta le cumpără pentru tratamentul din spital, nici un bolnav nu a beneficiat până acum de această prevedere, în judeţul Dolj. Explicaţia este simplă: medicii nu eliberează reţete pentru medicamentele şi materialele sanitare cerute, pe baza cărora să poată fi decontate, iar bolnavii, la rândul lor, nu îşi cunosc drepturile.

Legea nr. 157/18 iulie 2008 dă dreptul bolnavilor să-şi recupereze banii cheltuiţi în spitale pe medicamente şi materiale sanitare. Bolnavul trebuie „să beneficieze de rambursarea tuturor cheltuielilor efectuate pe perioada spitalizării cu medicamentele, materialele sanitare şi investigaţiile paraclinice la care ar fi fost îndreptăţiţi fără contribuţie personală, în condiţiile impuse de contractul-cadru“. Legea nu se referă şi la medicamentele de care bolnavul beneficiază în regim compensat sau gratuit pentru boli cronice. Scurt şi la obiect, doar că, pentru aplicarea legii, executivul a mai găsit nişte chichiţe care fac foarte greu, dacă nu imposibil acest lucru. Practic, decontarea cheltuielilor se face în baza unui bon fiscal şi a unei reţete semnate şi parafate de medicul curant şi aprobate de medicul-şef de secţie şi de managerul spitalului.

În realitate, pacienţii care sunt trimişi să-şi cumpere medicamente şi materiale sanitare din afara spitalului nu primesc reţetă. Medicul le dictează sau scrie pe o foaie de hârtie toate cele necesare, fără să-şi pună semnătura sau parafa pe document, iar pacientul se execută.

 

„În spital eşti la mâna doctorilor“

 

Iată un exemplu. Doina Enache are soţul internat în Clinica Medicală II a Spitalului de Urgenţă Craiova. Bărbatul a fost spitalizat cu peritonită şi urmează să fie operat zilele acestea. Soţia pacientului spune că a cumpărat până acum toate medicamentele de care avea nevoie soţul ei pentru tratamentul în spital. „Am cumpărat absolut tot ce era nevoie la spital, de la medicamente până la serul fiziologic. Nu mai vorbesc de tratamentul pentru diabet şi inimă pe care le-am luat de la farmacie cu bani, deşi aveam reţete compensate“, a spus femeia.

Doina Enache susţine că medicii nu i-au prescris, aşa cum era normal, medicamentele pe reţetă parafată şi semnată, ci i-au spus doar ce trebuie să cumpere. Femeia şi-a notat pe o foaie de hârtie şi s-a dus cu ea la farmacie, chiar dacă în felul acesta ştia că nu va obţine o decontare din partea spitalului: „Ştiam că spitalul dă banii înapoi pentru medicamentele cumpărate de bolnavi, dar dacă doctorul nu mi-a dat reţetă, ce era să fac? Nu puteam să-i zic, că se supără şi poate mă dă afară din secţie“. Doina spune că are amintiri neplăcute de anul trecut, când un medic de la reanimare a chemat agenţii de pază să o scoată afară din secţie după ce ea îşi exprimase nemulţumirea legată de felul în care medicul respectiv îi îngrijise soţul. „Mi-e teamă că, dacă zic ceva, se supără şi medicul acesta şi, ştiţi cum e, în spital eşti la mâna doctorilor“,
s-a justificat femeia.

 

Pacienţii trebuie să ceară reţetă

 

Doina Enache este totuşi un caz fericit. Mulţi dintre bolnavii internaţi în spitalele craiovene şi rudele acestora nu îşi cunosc drepturile atunci când este vorba de decontarea cheltuielilor cu medicamentele. Georgeta Vizitiu, o rudă a unui pacient internat cu hernie de disc în acelaşi spital din Craiova, a povestit că soţul ei tocmai fusese operat şi că înainte de intervenţie a trebuit să-i cumpere mai multe medicamente de la farmacie. „Medicul din spital i-a scris pe o reţetă tratamentul şi eu l-am cumpărat de la farmacia de peste drum. Nu am ştiut că pot să cer după aceea banii pe medicamente, pentru că nu mi-a spus nimeni. Dacă ştiam, păstram bonul primit de la farmacie“, îşi exprima femeia regretele tardive.

În concluzie, pacienţii trebuie să ceară medicului curant reţetă dacă vor să-şi recupereze banii pe medicamente pentru că doctorilor nu prea le pasă că pun bolnavii la cheltuială.

 

Medicii, descurajaţi de procedurile complicate

 

Potrivit Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Dolj, până acum nu s-a înregistrat nici o cerere de decontare pentru medicamente şi materiale sanitare, deşi toţi managerii de spitale din Dolj au semnat acte adiţionale prin care se obligă să deconteze cheltuielile amintite. Întrebat care ar fi motivul acestei situaţii, directorul adjunct medical al ASP Dolj, dr. Ştefan Popescu, susţine că procedura este destul de complicată, medicii trebuind să argumenteze foarte bine atunci când scriu o reţetă: „Este nevoie de acordul şefului de secţie şi al managerului ca să prescrie medicamente unui bolnav internat, pentru a nu se ajunge în situaţia în care medicul să prescrie un medicament care se dovedeşte ulterior că exista în farmacia spitalului“.

Cu alte cuvinte, medicul trebuie să facă un efort şi să verifice mai întâi ca medicamentul respectiv să nu se găsească în farmacia spitalului.

 

„Ştiam că spitalul dă banii înapoi pentru medicamentele cumpărate de bolnavi, dar dacă doctorul nu mi-a dat reţetă, ce era să fac?“

Doina Enache, din Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

23 COMENTARII