11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDezbatere istorică la Craiova

Dezbatere istorică la Craiova

Cea de-a XIII-a sesiune a Comisiei bilaterale a istoricilor din România şi Rusia s-a întrunit, anul acesta, la Craiova. „Comisia funcţionează anual şi este forumul cel mai avizat privind istoria. Este pentru a treia oară când acest eveniment se organizează la Craiova (a fost organizat o dată în 1982, o dată în 2006 şi acum)“, a declarat Cezar Avram, directorul Institutului de Cercetări Socio-Umane „Constantin Nicolăescu-Plopşor“, prodecanul Facultăţii de Ştiinţe Sociale din Universitatea din Craiova. Temele dezbătute în cele două sesiuni de comunicări, organizate în perioada 15-21 septembrie, sunt: „Relaţiile româno-ruse şi româno-sovietice în istoriografia celor două ţări sub impactul transformărilor geopolitice“ şi „Instituţiile puterii în perioada Evului Mediu în Ţările Române şi în Rusia“.

„Întâlnirea are drept scop studierea fenomenelor istorice pentru a prezenta adevărul istoric şi de a netezi asperităţile politice“, a precizat Cezar Avram. După discuţiile din cele trei zile, delegaţia română şi cea rusă vor pleca într-o excursie de studiu la mănăstirile din nordul Olteniei.

Sesiunea a fost organizată de Academia Română, Institutul de Istorie „Nicolae Iorga“ din Bucureşti şi Institutul de Cercetări Socio-Umane „C. Nicolăescu-Plopşor“ din Craiova, Universitatea din Craiova, Universitatea „Spiru Haret“, cu sprijinul CL Craiova şi CJ Dolj.

Evenimentul marchează şi împlinirea a 130 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Rusia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU