16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Scurte stiri

PD-L – Dolj, fără candidaţi la conferinţă

Lista candidaţilor PD-L Dolj la alegerile parlamentare şi colegiile unde vor candida aceştia rămân un mister şi după conferinţa naţională a partidului, în care formaţiunea a prezentat propunerea de prim-ministru şi programul de guvernare. Bătălia cea mare pare să fie la Craiova, atât în colegiile uninominale pentru Senat, cât şi pentru Camera Deputaţilor. Potrivit lui Berceanu, singura certitudine este candidatura sa la un post în Senat pe unul dintre cele două colegii din Craiova. „Nu avem candidaţi pentru Craiova, nici la Senat, nici la Camera Deputaţilor. În perioada următoare îi vom anunţa, dar sigur este că eu candidez la Senat pe Craiova“, a declarat Berceanu, precizând că nu vrea să dezvăluie nici candidaturile din judeţ.

Cristina Bîţu

Mihai Mălai Mare a strâns jucării pentru copii

Actorul deputat Mihai Mălai Mare a strâns jucării pentru copiii din grădiniţele din Gorj. Iniţiativa îi aparţine deputatului PNL de Gorj, Pantelimon Manta. Potrivit acestuia, în urma acţiunii au fost colectate 30 de pachete cu jucării, care vor fi distribuite copiilor din şase grădiniţe. „Colegul meu de bancă din parlament, actorul Mihai Mălai Mare, m-a ajutat să obţin jucăriile. Meritul este în totalitate al lui. Vreau să duc jucăriile copiilor din grădiniţele care se află în cele mai sărace zone“, a spus Manta.

Alin ION

Tăriceanu, împotriva modificărilor ordonanţei CNSAS

Premierul Călin Popescu Tăriceanu le-a cerut ieri senatorilor să nu voteze modificările propuse de Comisia juridică la ordonanţa CNSAS. Prezent ieri la Conferinţa PNL Bucureşti, Tăriceanu a afirmat că a constatat, „cu îngrijorare“, că există un risc major ca politicienii care au colaborat cu securitatea să primească un certificat de bună purtare.

„Profit de acest moment pentru a face un apel la senatori, în general, să voteze împotriva modificărilor care i-ar transforma pe oamenii politici care au colaborat cu securitatea în informatori fără intenţie. Nu există nici informatori buni sau răi, nu există nici informatori fără intenţie. Adevărul acesta trebuie văzut clar de Senat, inclusiv de senatorii liberali“, a precizat liderul PNL.

Senatorii jurişti au decis pe 9 septembrie, printr-un amendament PSD, redefinirea noţiunii de colaborator. Conform acestuia, colaborator este persoana care a furnizat cu intenţie informaţii Securităţii, coroborate cu alte probe. De asemenea, senatorii au decis că înalţii prelaţi şi preoţii nu vor mai fi verificaţi de CNSAS, iar foştii nomenclaturişti PCR nu vor fi asimilaţi colaboratorilor.

Adrian DINU

Recesiune la nivel european

Miniştrii de finanţe din Europa au declarat ieri că temperarea creşterii economiei americane a împins multe state europene către recesiune – acţiune catalogată drept imposibilă cu numai câteva luni în urmă, informează Reuters. Întrunirea, care are loc în oraşul francez Nisa, s-a desfăşurat la numai două zile după ce rapoartele Comisiei Europene au relevat că Germania, Spania şi Marea Britanie se confruntă cu recesiunea, iar creşterea economică în statele respective se apropie de stagnare. În decursul ultimului an, Europa a suferit un triplu şoc extern, determinat de criza financiară începută în Statele Unite, de creşterea preţului petrolului ce a ridicat costurile companiilor şi a lovit sectorul imobiliar, şi de creşterea ratei de schimb a monedei europene. „Aceste şocuri împreună cu scăderea cererii mondiale au redus substanţial creşterea economică“, a precizat ministrul francez al economiei, Christine Lagarde.

Adrian DINU

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS