10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalElevii de la şcolile de meserii vor la liceu

Elevii de la şcolile de meserii vor la liceu

Elevii care urmează cursurile şcolilor de arte şi meserii (SAM), dar între timp au promovat şi examenul de teste naţionale cer în număr din ce în ce mai mare transferul la liceele teoretice. Întrebaţi despre motivul care îi determină să ia o asemenea hotărâre, ei au spus doar că a urma cursurile unui liceu teoretic este la modă, pe când cu statutul de elev la SAM nu prea poţi să te lauzi. Problemele au fost semnalate în această toamnă, când numărul celor care vor la liceele teoretice a crescut, mulţi dintre ei necunoscând faptul că, dincolo de declaraţia ministrului educaţiei, Cristian Adomniţei, făcută iarna trecută, când se promova ultima sesiune de teste naţionale, transferul nu este permis în toate situaţiile.

Dacă după promovarea clasei a IX-a SAM procedura este relativ simplă (elevul poate să se transfere dacă are certificatul de absolvire a examenului de teste naţionale şi mai trece şi diferenţele impuse la majoritatea disciplinelor teoretice, iar media cu care a terminat clasa a IX-a este mai mare sau cel mult egală cu a ultimului elev din clasa unde a solicitat înmatricularea), lucrurile de complică din clasa a X-a. La acest nivel, nu se pune problema de transfer, spun oficiali din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt, doar că în judeţ sunt directori de liceu care deja le-au promis anumitor elevi că pot face acest lucru. Un astfel de caz a fost semnalat în Caracal, acesta urmând să fie investigat.

 

Transferul, după anul de completare

 

Elevii care urmează ruta progresivă şi mai vor, şi după parcurgerea anului de completare, să se transfere la cursurile de liceu la zi au această posibilitate, însă vor fi înmatriculaţi în clasa a XI-a. Se poate spune că pierd un an, deşi în anul de completare se studiază tocmai disciplinele care îi aduc pe elevii şcolilor de arte şi meserii la nivelul celor de liceu. În continuare mai au de parcurs doi ani, adică perioada echivalentă cu ultimul nivel de calificare pe ruta SAM, la final, şi unii, şi ceilalţi susţinând acelaşi examen de bacalaureat.

Metodologia nu prevede, în schimb, posibilitatea transferului de la învăţământul profesional la cel teoretic.

Inspectorul şcolar general adjunct Marilena Nuţă a declarat ieri că se are în vedere chiar derularea unui control tematic la nivelul liceelor, pentru a se verifica în ce mod s-au făcut, în această vară, transferurile în licee.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII