21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalAdolescenţă în scaunul cu rotile

Adolescenţă în scaunul cu rotile

Ce reprezintă 1.500 de lei? Un mizilic pentru cei care îşi permit să arunce sume mult mai mari, într-o singură noapte, într-un club de fiţe, sau venitul pe două luni al unei familii de condiţie medie din România. Pentru o adolescentă din comuna Iancu Jianu, judeţul Olt, aceşti bani pot face diferenţa între o viaţă trăită în căruciorul cu rotile sau pe propriile picioare.

 

Se numeşte Livia Florentina Corbeanu, are 17 ani şi este din comuna Iancu Jianu, judeţul Olt. Este o adolescentă cu trăsături fine, frumoase. Este inteligentă, are câţiva prieteni, o familie care o iubeşte. Cam aici se opresc asemănările cu alte tinere de vârsta ei, pentru că Livia s-a născut cu o boală gravă, maladia Charcot-Marie-Tooth. Primele semne ale bolii au apărut când avea trei ani. Atunci mama ei a observat o uşoară deformare a labei piciorului. O jumătate de an mai târziu, femeia a mers cu fetiţa la un medic ortoped de la Spitalul Judeţean din Slatina. Acesta a crezut că fetiţa suferea de tetrapareză spastică – o afecţiune care duce la scurtarea tendoanelor. A fost operată la ambele picioare şi părea că problema s-a rezolvat. Însă, după numai o jumătate de an de la intervenţia chirurgicală şi în ciuda şedinţelor de recuperare medicală, articulaţiile gleznelor s-au deformat la loc.

 

Visează să devină farmacistă

 

Abia împlinise şase ani, când părinţii au aflat de la un medic bucureştean că fata lor suferă de o boală cumplită. „Am avut pe cineva la Bucureşti, care ne-a ajutat să o ducem la Spitalul ‘Gheorghe Marinescu’. I s-au făcut atunci investigaţii cu un aparat cu senzori, pentru a-i fi testaţi nervii. Apoi ni s-a spus că fata are maladia Charcot-Marie, o boală genetică mutilantă“, a povestit Aurelia Corbeanu, mama Liviei.

De fapt, în prima fază a bolii se produce atrofia musculară la mâini şi picioare, urmează scurtarea tendoanelor şi, în ultima etapă, afectarea vederii. Medicii i-au explicat femeii că Livia va ajunge până la urmă să trăiască în căruciorul cu rotile.

În ciuda diagnosticului cumplit, Livia a dovedit o putere interioară şi o dorinţă de a lupta cu boala ieşite din comun.

La vârsta de 8 ani a fost din nou operată. Deşi avea ambele picioare în gips, fetiţa vroia să meargă la şcoală, în clasa întâi. Mama ei i-a îndeplinit dorinţa şi, zi de zi o ducea la şcoală cu bicicleta. Livia a învăţat să scrie, cu toate că mâinile abia o ajutau să ţină creionul. Îi plăceau mai ales desenul şi limba română şi a reuşit să termine gimnaziul numai cu note de 9 şi 10. Au urmat examenul de capacitate, pe care l-a luat fără probleme, şi înscrierea la Liceul Teoretic din Iancu Jianu. Cel mai mare câştig pentru copila devenită adolescentă erau însă prietenii. Fiind o fire plăcută şi optimistă, nu i-a fost greu să-şi facă prieteni. Şi-a păstrat firea veselă chiar dacă până acum a trecut prin opt intervenţii chirurgicale. Totuşi, pe la mijlocul clasei a X-a, a trebuit să renunţe la şcoală, după ce ambii părinţi s-au îmbolnăvit. Tatăl ei a fost pensionat pe caz de boală, în urma unei tuberculoze rebele, iar mama a suferit o intervenţie chirurgicală în urma căreia i-a fost îndepărtat un rinichi.

De atunci a trecut un an, însă Livia nu a renunţat la gândul că soarta se va întoarce şi va putea să meargă din nou la şcoală. Vrea să înveţe ca să poată termina liceul şi să calce pe urmele surorii mai mari, Cosmina, care este studentă. „Sora mea este studentă, în anul al treilea, la Biologie, în Craiova. Eu îmi doresc să ajung farmacistă“, a spus Livia.

Până una-alta, adolescenta va trebui să suporte încă o intervenţie chirurgicală, care o va ajuta un timp să meargă pe propriile picioare. „Acum abia dacă poate să facă zece paşi, dar după operaţie va putea să meargă fără ajutor. Trebuie să înveţe să-şi poarte singură de grijă, chiar dacă acest lucru nu o să fie pentru toată viaţa“, ne-a explicat Aurelia Corbeanu.

 

Următoarea operaţie este cea mai importantă

 

Următoarea operaţie este şi cea mai importantă pentru Livia. Dacă va reuşi, îi va îmbunătăţi mobilitatea şi va putea să meargă aproape normal. Intervenţia va fi făcută la Spitalul „Marie Curie“ din Bucureşti, de o echipă de medici ortopezi, condusă de prof. dr. Gheorghe Burnei, care îi vor insera în picior o tijă metalică telescopică. Dacă rezultatul va fi cel aşteptat, atunci medicii îi vor mai transplanta alte trei dispozitive identice la fiecare gambă şi femur. Însă, pentru operaţie este nevoie de bani. Părinţii au cheltuit ultimul leu pentru o analiză costisitoare (1.500 de lei) pe care a trebuit să o facă fiica lor în luna iunie, la o clinică particulară din Bucureşti. Pentru achiziţionarea tijei metalice este nevoie de alţi 1.500 de lei, bani pe care familia nu îi are. Din acest motiv, Livia nu a putut fi operată până acum, deşi fusese programată pe 4 septembrie.

Donaţii

Dacă doriţi să o ajutaţi pe Livia Corbeanu cu banii necesari pentru efectuarea intervenţiei chirurgicale, o puteţi face prin Fundaţia Gazeta de Sud, la telefon 0722/557.507. De asemenea, se mai pot face donaţii în conturile deschise la Banca Unicredit Ţiriac, sucursala Craiova: CONT RON: RO74 BACX 0000 0030 2887 2000 sau CONT EURO: RO47 BACX 0000 0030 2887 2001.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII